Ford, Amerika pazarındaki modellerini Avrupalı kullanıcılara sunmaya başladı. Önce Mustang sonra GT derken sıra Edge modeline geldi ve bu özel model belirli bayilerde satışa sunuldu. Ford Edge testi
Türkiye için yeni bir model olsa da aslında Edge, Ford’un Amerika’da en çok tercih edilen SUV modelleri arasında yer alıyor. 2006 yılında üretim hayatına başlanan Edge, 2016 yılından itibaren Ford’un Avrupa’daki en önemli temsilcileri arasındaki yerini almaya başladı.
Ford Edge’nin ön tasarımına baktığımızda, gelecek Ford modellerinin tasarımına dair önemli ipuçları sunuyor. Yeni altıgen ızgara ve farlar Edge beraberinde yeni Ford’ların da karakteristik bir özelliği olacak gibi duruyor. İnce LED farlar karartılmış zeminleri ile ızgaraya uyum sağlarken bakışlara ciddiyet katıyor. Alışılmış SUV tasarım detayları yerine özgün detaylar kullanılarak Edge’in kişiliği güçlendirilmiş. Yan camlar şekilleri ile atletik duruşu vurgularken, 19 inçlik jantlar aracın profilden de güçlü görünmesini sağlamış. Tavan yapısının biraz alçak olması, dinamik görünümüne katkıda bulunmuş. Kaputun büyük ve şişkin yapısı sayesinde şık duruş sergiliyor. Ford Edge testi
Arka tasarımı ise diğer alanlara göre daha havalı duruyor. Estetiğin en çok ön planda olduğu kısım burası diyebiliriz. Cam üstüne koyulan rüzgarlık sayesinde olduğundan daha büyük gözüküyor. Başka Ford modellerinden de tanıdık gelen stop grubu gerçekten güzel görünüme sahip. Stoplar bir bütün olarak Ford ambleminde birleşiyor. Bu da bir Amerikan klasiği. Siyah difüzör üstünde, çift çıkışlı egzoz grubu için krom başlıklar yapılmış. Bence arka kısımda ön kısım kadar kendinden oldukça emin duruyor.
Hani özgünlük!
Ford Edge’nin iç mekanına geçtiğimizde, yüksek malzeme kalitesi etkileyici görünümü tamamlıyor. Ancak ne yazık ki konu özgünlük olduğunda model sınıfta kalıyor. Ortak parçaların hakimiyetindeki yaşam alanında bu kadar yüksek bedel karşılığı daha fazla özgünlük olması gerekirdi. Ford Edge testi
Özgünlük dışında herhangi bir sorunu bulunmayan ergonomik konsolun işçilik seviyesi de yüksek. Orta konsolda sadelik ile kullanım kolaylığı vurgulanmış. 8 inçlik multimedya ekranı ise teknolojik gelişmişliği ortaya çıkarıyor. Dokunmatik ekranlı Ford SYNC 2 sistemi sesle kontrol edilebiliyor. Navigasyon beraberinde çevre bilgisi sunabiliyor. 8 inç büyüklüğe sahip bu ekran, araç önüne yerleştirilmiş kamera sayesinde ön tarafta aldığı 180 derece açılı görüntüleri izleyebiliyorsunuz. Direksiyon ısıtmalı, ön koltuklar hem ısıtmalı hem de soğutmalı olarak alınabiliyor. Siyah, kahverengi veya bej renk temalarına sahip olan iç mekan, yolcuları saran çizgileri ile güven veriyor. Kapı panellerindeki detayların ön paneldeki çizgileri tamamlayan şekilleri detaylara gösterilen özeni yansıtıyor. Gösterişli duran gösterge panelinde trafik işareti tanıma sisteminin aktardığı uyarıları sorunsuzca takip edebiliyorsunuz.
Beş kişinin rahatça yolculuk edebildiği kabin, mavi LED arka plan aydınlatmaları ile huzur veriyor. Arka yolcu sırası kendi havalandırma çıkışlarına sahip. Edge, aktif ses kesme sistemi ile daha da sessiz bir yolculuk deneyimi sunuyor. Motor sesini mikrofonlar ile algılayan sistem, karşıt ses dalgalarını hoparlörler üzerinden yayarak iç mekanın huzurunu iyileştiriyor bu da konforu artırıyor. Akustik koruma katmanlı yan camlar ve yol gürültüsünü azaltan tekerler diğer yalıtım özellikleri arasında bulunuyor.
Güçlü Motor
Ford Edge Avrupa pazarında iki motor seçeneği ile satışa sunuldu. Bunlardan başlangıç versiyonu 2.0 litrelik dizel 180 HP güç üretirken 6 ileri manuel şanzımana sahip. Üst model ise ülkemize de ithal edilen ve 2.0 litrelik hacimden 210 HP güç üreten, 6 ileri PowerShift şanzımanla satılan dizel motor. Yaklaşık iki ton olan bu büyük SUV 9.4 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlıyor ve 211 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Ford Edge’in fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimi ise 5.8 litre olarak açıklanıyor. Benim yaptığım testler boyunca yaklaşık olarak 600 km sonunda ortalama yakıt olarak 7.5 litrelik bir değer elde ettim.
Her ne kadar dizel motora sahip ve ağır bir araç olsa da Edge hızlanma konusunda oldukça iyi bir model. Vites geçişleri normal şartlarda hissedilmiyor fakat otomobil zorlandığında veya devir düşük kalırsa geçiş esnasında biraz silkelenme yapıyor. Ford Edge testi
Akıllı 4×4 çekiş sistemine sahip olan araç farklı zeminlerde ilerleme konusunda da oldukça iyi. Aracın lastikleri yola tutunma konusunda üstüne düşeni yapsa da su tahliyesi konusunda biraz yavaş kalıyor.
Edge tümsekleri çok fazla sevmiyor. Amerikan genleri taşıdığı için karoser ve süspansiyon salınım eğiliminde olsa da 19 inçlik jantlar buna izin vermiyor ve ortaya da sert geçişler çıkıyor. Sürücüden gelen istekleri yola iyi aktaran direksiyon sistemi performanslı kullanımlarda da üstüne düşeni yapıyor ancak zorlanmalarda araç arkadan kayma eğilimine giriyor. Bu gibi durumlarda ESP hızlı müdahalede bulunsa da 2 tonluk bir araç için çok fazla maceraya girmemek gerektiğini size hissettiriyor.
Ford Edge ülkemizde belirli bayilerde satılan özel bir model. Bu nedenle de yollarda bu aracı çok fazla görmek mümkün olmayacak. Zaten aracın ortalama 100 bin dolarlık fiyatı da bunu destekliyor.
Sonuç Ford Edge testi
Ford Edge yollarda çok fazla görebileceğimiz bir model olmayacak. Aracın yüksek satış fiyatı ve belirli bayilerde satılması da bunu destekliyor. Ancak farklı bir modele sahip olmak isteyenler için iyi bir alternatif olan Edge, geçmişte Ford Explorer modelinin elde ettiği yüksek prestije sahip olacak ve bu sayede de bir klasik olacaktır.
TEKNİK VERİLER Ford Edge
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı /4/Dizel
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1997 cc
Maksimum güç 210 HP-3750 d/d
Maksimum tork 450 Nm-2000 d/d
Son hız 211 km/s
0-100 km/s hızlanma 9.4 sn
Şanzıman 6 ileri Powershift
Aktarma Dört tekerden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/ disk
Lastikler 235/55 R19
Depo kapasitesi 64 lt
Bagaj hacmi 602 lt
Ağırlık 1949 kg
Tüketim (fab. ver.) 5.4/5.8/6.4 lt/100 km
Uzunluk 4808 mm
Genişlik 1928 mm
Yükseklik 1686 mm
Aks mesafesi 2848 mm
Fiyat 100.000 Dolar
Oto STİL Test verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 9.5
0-400 m (sn) 19.1
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.2
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.4
Gürültü 100 km/s (dB) 66
Test tüketimi (lt/100 km) 7.5
Menzil (km) 853
Beğendi/Beğenmedi
Murat Tosun Beğendi
Mert Duran Beğendi
Gürkan Gençyılmaz Beğendi