Nissan Qashqai uzun bir süredir ülkemizin en çok satılan modellerinden. Bir önceki neslinde başlayan bu durum yeni versiyonda da devam ediyor. Peki ama bu aracı bu kadar başarılı kılan ne?
Ülkemizdeki SUV trendi görünen o ki daha bir süre devam edecek ve tüketiciler bu araçlara yoğun olarak ilgi gösterecek. Ancak SUV’ların bu kadar popüler olması ile birlikte Crossover araçlar da en az onlar kadar ilgi çekiyor. Crossover denilince ise akla gelen tek bir model var; Nissan Qashqai.
Nissan’ın ilk nesliyle büyük başarılara imza atan modeli Qashqai yenilenmesi ile başarılarını artırarak gücüne güç katmaya devam etti. Genel olarak bu aracı tercih edenlerin farklı kesimlerden oluşu, zengin motor ve donanım alternatifi ve uygun fiyatlı başlangıç fiyatı bu aracın neden bu kadar popüler olduğunun da aslında en iyi kanıtı.
Açıkçası ben ilk nesil Qashqai modelini çok sevmemiştim. Bunun nedeni ise aracın iç mekanındaki soğuk atmosferdi. Biraz fazla Japon kokan iç mekan ile birlikte sınırlı motor/donanım alternatifi yüzünden bu aracın bu kadar tercih edilmesini şaşırtıcı bulmuştum.
Ancak yeni neslin ortaya çıkmasıyla Qashqai beni de kendisine sevdiren bir model oldu.
İlk olarak aracın tasarımı gerçekten etkileyici ve güçlü. Bu bile insana güven veren ve aracı kullanmayı istemek için yeterli. Bunun yanında artık daha fazla SUV gibi görünmesi de Qashqai’nin neden tercih edildiğinin önemli bir kanıtı.
Güçlü tasarımda 19 inçlik jantlar bile ufacık kalmış
Önden arkaya güçlü detaylara sahip olan tasarımda göze batan bir olumsuzluk olmaması Qashqai’nin tam bir Avrupalı olduğunu gösteriyor. Arka kısmın öne kıyasla daha sade tasarlanmış olması ise günümüzdeki pek çok araçta karşılaşılan bir durum olduğu için önemini yitiriyor.
İngiltere’de üretilen Qashqai, Avrupalı tüketicilerin istekleri doğrultusunda hazırlanmış bir model. Yani yüksek malzeme ve işçilik kalitesi, zengin donanım ve ferah bir iç mekan genel olarak Avrupa’da istenilen özellikler.
Qashqai’de ise bu başlıkların pek çoğu yer alıyor. 5 kişinin son derece rahatça seyahat etmesini sağlayan iç mekanda koyu renkler ferahlığı törpülese de asıl sorun kullanılan plastik malzemenin hala fazla Japon olması. Sert malzeme en üst donanıma sahip test aracımıza yakışmayan bir detay.
Bunun dışında zengin donanım ise aracın albenisini ve konforunu artıran en önemli artı olarak karşımıza çıkıyor.
Zengin motor alternatifi ile herkese uygun bir seçeneğin bulunabildiği Qashqai’de ben 1.6 litrelik yeni dizel motoru CVT otomatik şanzımanlı olarak kullandım.
130 HP güç ve 320 Nm tork üreten bu motor kağıt üzerinde oldukça güçlü bir ünite. Renault-Nissan Grubu’nun Mercedes-Benz ile ortaklığından doğan bu motor manuel şanzımanlı olarak da satın alınabiliyor. Daha önceki CVT şanzımanları düşününce en iyisinin manuel olacağını düşünerek direksiyonuna geçtiğim Qashqai’de yaptığım sürüşlerde şunu gördüm ki Nissan CVT şanzımanını bir hayli ileriye götürmüş. Eski nesillerin kararsız yapısı yeni ünitede sorunlarından bir hayli kurtulmuş olsa da elbette hala mükemmel değil. Özellikle son zamanların popüler türü çift kavramalıların sarsıntısız yapısı göz önüne alındığında bir hayli eksikleri var. Ancak dediğim gibi eski nesillere göre yaşanan bu değişim sevindirici.
Elbette CVT şanzımanın eksikleri olduğu gibi önemli artıları da bulunuyor. Bunların içinde en önemlisi ise yakıt tüketimi. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.6 litre motorine ihtiyaç duyan araç reel sürüşlerde bu rakamı 6.6 litre seviyesine yükseltiyor. 19 inçlik jantların da etkisiyle tüketim değerlere ulaşırken 55 litrelik depo ile 800-900 km sorunsuz yol almak mümkün oluyor.
Konfor için küçük lastik şart
Test aracında 19 inçlik jantlara sahip olan Qashqa’nin bu lastik-jant kombinasyonu görsel olarak son derece iyi bir ikiliyken ne yazık ki konu konfor olunca sınıfta kalıyor. Özellikle arka koltukta oturanların sesli çalışan süspansiyon ve yüksek salınımlar nedeniyle koltuklarında huzurla yolculuk etmeleri çok zor. Bu nedenle de benim şahsi tercihim bu araçta 17 inçlik jantların daha uygun bir tercih olacağıdır. Emin olun bu lastik ölçüsü ile de yol tutuş konusunda Qashqai size sıkıntı yaratmayacaktır.
18 derecelik yaklaşma ve 25 derecelik uzaklaşma açısına sahip olan Qashqai’nin yerden 18 cm yüksekliğinde olması da hafif engebelerde aracın sorunsuzca ilerlemesine olanak tanıyor. Ancak elbette unutmamak gerek ki bu araç önden çekişli bir model ve herhangi bir arazi takviyesi yok.
Daha fazla arazi performansı isteyenlerin manuel şanzımanlı olarak alınabilen 4×4 seçeneğine göz atmaları gerekiyor ki bu modelde de arazi açıları değişmiyor, sadece araca akıllı 4 tekerlekten çekiş sistemi adapte ediliyor.
Başlangıç fiyatıyla öne çıkan Qashqai’ye 67.990 TL’ye sahip olmak mümkün. Ancak test aracındaki gibi yeni dizel motor, CVT şanzıman ve üst donanım tercih edildiğinde fiyat 118 bin TL’ye uzanıyor. Kelepir başlangıç fiyatına rağmen üst versiyonlarda el yakan bir araç halini alan Qashqai’de sunulan aksesuarlarsa oldukça zengin.
Baz modelde bile aktif ve pasif güvenlik elemanlarını eksiksiz olarak sunan araçta konfor için üst paketleri tercih etmek gerekiyor.
Çok fazla rakibi olmayan ve Crossover segmentinde uzun bir süredir liderliği kimseye kaptırmadığı için ikinci elde değer kaybı minimumda olan Qashqai, sorunsuz yapısı ile sorunsuz bir yol arkadaşı olacağını kanıtlıyor.
Beğendik
Motor, iç mekan genişliği, donanım
Beğenmedik
Konfor, plastik kalitesi, fiyat
Teknik veriler Nissan Qashqai 1.6 dCi Platinum Premium Pack X-Tronic
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1598 cc
Maksimum güç 130 HP-4000 d/d
Maksimum tork 320 Nm-1750 d/d
Son hız 183 km/s
0-100 km/s hızlanma 11.1 sn
Şanzıman CVT
Aktarma Dört tekerlekten çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 225/45 R19
Depo kapasitesi 55 lt
Bagaj hacmi 401-1569 lt
Ağırlık 1461 kg
Tüketim (fab. ver.) 4.2/4.6/5.3 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 6.6 lt/100 km
Uzunluk 4377 mm
Genişlik 1806 mm
Yükseklik 1590 mm
Aks mesafesi 2646 mm
Fiyat 117.990 TL
Tasarım 8/10
Qashqai yenilenmesiyle ağabeyi X-Trail ile karıştırılan bir araç halini aldı. Ancak bu durum onun için bir avantaj. Abartılı çizgileri olmamasına rağmen katlı tasarımı ve onu güçlü gösteren detayları ile dikkat çeken Qashqai’nin arka tarımı ile öne kıyasla oldukça sade hazırlanmış. Profilden tam bir arazi aracı gibi görünmesinin de etkisiyle aracın üzerindeki 19 inçlik jantlar bile olduğundan daha küçük kalıyor. Sınıfında bu kadar atak görünüme sahip bir crossover bulmak mümkün değil.
İç mekan 8/10
Test aracındaki gibi üst donanım paketinin tercih edilmesi ile Qashqai en zor beğenen tüketicilerin bile kalbini kazanmayı başarıyor. Geniş iç mekanda siyahın fazlaca kullanılması ferahlığı törpülese de genel olarak büyük camlar bu olumsuzluğu bertaraf edebiliyor. Ancak iç mekandaki plastik malzemenin kalitesi ne yazık ki bu araca yakışmıyor ve bu araçtaki belki de en büyük eksiklik bu noktada ortaya çıkıyor.
Motor / Performans 7/10
1.6 litrelik yeni dizel motor ürettiği 130 HP güç ve 320 Nm tork ile gerçekten çok güçlü bir ünite. Renault-Nissan ittifakından doğan ve Mercedes-Benz modellerinde de görev yapan dizel motor ürettiği gücünü yola aktarırken CVT şanzıman nedeniyle kayıplar yaşadığı için çok performanslı değil. Bir de bu duruma test aracındaki gibi 19 inçlik jantlar eklenince Qashqai için özellikle ilk hızlanmalar sıkıntılı bir hal alıyor.
Kullanım / Sürüş özellikleri 6/10
Her ne kadar CVT şanzıman güçten çalsa da yakıt tüketimine olumlu etki yapıyor. Vites değişimlerini eski CVT’lere göre önemli ölçüde konfor içinde gerçekleştiren vites kutusu araçtaki 19 inçlik lastikler nedeniyle de zorlanıyor. Bu araçta güzel görünmesine karşılık 19 inçlik jantları asla tavsiye etmiyoruz, çünkü bu lastikler kullanıldığında özellikle de arka koltukta konfor adına pek bir şey bulmak mümkün değil.
Fiyat / Donanım 6/10
67.990 TL’den başlayan, dizel motor içinse 76.990 TL’den başlayan bedel istenen Qashqai bu fiyat etiketi ile bir hayli iddialı bir araç konumunda. Ancak test aracındaki gibi yeni dizel motor, CVT şanzıman ve üst donanım paketi tercih edildiğinde fiyat etiketi 118 bin TL’ye ulaşıyor ki bu bedel için uygun demek mümkün değil. Buna karşılık aracın zengin donanımında eksik bulunmaması ise bu olumsuzluğu bir nebze de olsa unutturuyor.
Sonuç
Boyutları sayesinde çok fazla rakibi bulunmayan Qashqai bu avantaj ile uzun bir süredir ülkemizin en çok satılan modellerinin başında yer alıyor. Pek çok artısı bulunan aracın kelepir başlangıç fiyatı ve zengin model alternatifi ile herkesin kendisine uygun bir seçeneği bulabilmesi sayesinde farklı tüketicilerin ihtiyaçlarını tek bir araçta toplamayı başarması modelin neden bu kadar başarılı olduğunu çok iyi anlatıyor. Çok önemli bir eksikliği olmayan Qashqai’de konfor isteyen tüketicilerin 19 inçlik jant-lastikten uzak durmasında fayda varken eskisine kıyasla bir hayli ilerlemenin kaydedildiği CVT şanzımanın da artık tavsiye edilebilen bir ünite olduğunu bilmelerinde fayda var.