Bir Range Rover mı haftanın her gününe farklı Nissan Qashqai mi? | OTOSTİL

Bir Range Rover mı haftanın her gününe farklı Nissan Qashqai mi?

Bir Range Rover mı haftanın her gününe farklı Nissan Qashqai mi?

Hani derler ya zenginin malı züğürdün çenesini yorar diye, bizimki de o hesap aslında. Bir Range Rover SVR alma ihtimalim loto vb. gibi şans oyunları da oynamadığım için sıfıra yakın. Ama hayal kurmak bedava sonuçta öyle değil mi! Sanırım işimin az olduğu bir gündü ki aklıma Range Rover SVR ile Nissan Qashqai’yi karşılaştırmak geldi. İlk etapta sizin de aklınıza “ne alaka?” diye sormak geliyordur ama dedim ya demek ki o gün işim azmış.

Range Rover SVR şu anda piyasada satılmakta olan en güçlü ve sportif SUV’lardan. Birebir rakibini bulmak pek kolay değil. Ancak benzinli büyük hacimli motoru baz alırsak Jeep Grand Cherokee SRT veya Mercedes’in SUV ailesinin AMG versiyonları bu modele rakip olabilir. Tasarımıyla diğer kardeşlerinden ilk anda ayrılan Range Rover SVR, önde ve arkada sportif detaylarıyla gücü hakkında ipuçları veriyor. 5.0 litrelik süperşarjlı V8 motora sahip olan model 550 HP güç ve 680 Nm tork üretiyor. Aracın toplam ağırlığı 2 tondan fazla olsa da 0-100 km/s hızlanmasını tamamlamak için 4.7 saniye yetiyor. Bu değer bile başlı başına inanılması güç bir rakam. Günümüzde benim diyen spor otomobiller bu rakama yaklaşmak için büyük çaba sarf ediyor. Bir örnek vermek gerekirse Ferrari F360 Modena gibi aklımı başımdan alan bir otomobil bile bu hızlanmayı tamamlamak için 4,9 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Yani ışıklarda bir SVR size “kalkalım mı?” diye sorarsa ben oturmaya geldim deyin.

10 yılın şampiyonu Qashqai

Nissan Qashqai ise ülkemize Crossover sınıfının olduğunu kanıtlayan modeldir. 10 yıldır satılmakta olan bu model bu süre zarfında hep en çok tercih edilen model olmayı da başardı. Şu anda 2. nesliyle satılan Qashqai 1.2 litreden başlayan çok daha mütevazi bir motor ailesine sahip. 110, 115 ve 130 HP’lik versiyonları bulunan Qashqai’de modele bağlı olarak otomatik şanzıman veya dört tekerlekten çekiş sistemi alınabiliyor. Yani hem 4×4 hem de otomatik vites birlikteliği bu araçta sunulmuyor. Kısa süre önce makyajlanan Qashqai henüz ülkemize ithal edilmediği içinse halen makyajsız versiyon satılıyor.

Range Rover SVR 330 bin Euro’dan başlayan fiyat etiketine sahip. Ancak fotoğraflarda gördüğünüz araçtaki ilave aksesuarları da ekleyince fiyatı 350 bin Euro seviyesine yükseliyor. Yani yaklaşık 1,5 milyon TL. Nissan Qashqai ise ona kıyasla çok daha mütevazi. Öyle ki 80.350 TL’lik başlangıç fiyatı en üst versiyonda 138 bin TL’ye yükseliyor. Range Rover SVR’nin 4 jant ve lastiği bile başlı başına bir Qashqai almaya yetiyor.

Ya da şöyle söyleyeyim bir tane SVR alana kadar haftanın her günü farklı motor ve donanıma sahip 7 tane Qashqai alsanız bile yine de paranız artacaktır.

Peki ama Qashqai mi ucuz yoksa SVR’mi pahalı? Açıkçası bu retorik sorunun cevabı çok belli: SVR gerçekten yüksek bir fiyat etiketine sahip. Aslında fiyat etiketi yüksek olsa da buna bir de motorun benzinli olmasından ötürü yüksek tüketim eklenince SVR gerçekten çok sınırlı bir kitleye hitap eder hale geliyor. Yoksa şu anda 1 milyon TL’lik fiyatla satılan pek çok model bulunuyor ki bunların bir kısmı da SVR gibi SUV. Ancak onların çoğu dizel motorlu olduğu için bu kadar dikkat çekmiyor. Bu kadar yüksek ücret ödemeyi göz alanlar genelde tercihlerini spor modellerden yana kullanıyorlar. Örneğin şu anda Range Rover SVR almak için bayiye giden bir tüketici kafasını biraz yana çevirip orda duran M6 Gran Coupe için de hemen hemen aynı ücreti ödüyor. Bu nedenle de SUV’lar sportif yerine ekonomi odaklı motorlarla tercih ediliyor.

Eğer tercih konusunda SVR’de karar kılarsanız o zaman sizin kulaklarınızı okşayan bir araçla yolculuk yapacaksınız demektir. İnanması güç ama SVR’nin motor sesi eski nesil Amerikan motorlarını andırıyor. Homurtulu çalışması ve ses ayarına sahip egzoz sistemiyle SVR kulakların pasını silme konusunda pek çok araca fark atıyor. Bu kadar araç kullanmış benim bile aklımı başımdan alan model sizi sarıp sarmalayan spor koltuklarıyla da spor otomobil hissini iç mekanda devam ettiriyor. Aracın iç mekanında gücü temsil eden karbon fiber kaplamalara da yer verilmiş. Her ne kadar bu kaplamalar opsiyonel olsa da araca çok yakışmış.

Sanki bir spor otomobil

Yerden yüksek yapısına rağmen rüzgarlardan minimum etkilenen SVR, 260 km/s maksimum hıza kolayca ulaşabiliyor. Ancak elbette bu kadar yüksek güç beraberinde yüksek tüketimi de getiriyor. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 12,8 litre benzine ihtiyaç duyduğu söylenen model reel kullanımlarda 18 litrenin altına inemiyor. Zaten gerçekçi olalım bu modelin 10 litre yakmasını beklemek Ağustos’ta kar yağmasını dilemek gibi bir şey.

Aracın pek çok iddialı ve beğenilen özelliği olsa da benim hoşuma gitmeyen detayları da var. Örneğin spor koltuklar gerçekten çok spor. Bu nedenle de şehir içinde ihtiyacınız olan konforu sunamıyor. Tasarımda değişiklikler olsa da SUV olmasının getirdiği dezavantajla bu değişiklikler fark edilemeyebiliyor. Örneğin bu sedan bir model olsaydı 19-20 inçlik jantlarla veya arkada devasa bir spoyler ile bu farklı kimliğe vurgu yapılabilirdi ancak SUV karoserde bu mümkün olmamış.

Bir de ben parayı kolay kazanmıyorum ki 18 litre yakan bir araca sahip olayım! Bu nedenle ben bu araç yerine daha mütevazi olan Qashqai’yi tercih edenlerdenim.

Qashqai elbette performans olarak SVR’nin yanına bile yaklaşamıyor. Hatta şöyle ki Qashqai 100 km/s hıza ulaşana kadar SVR, ilçe değiştirmiş bile olabilir. Ancak buna rağmen Qashqai şehir içinde yeterli gücü sorunsuzca sunuyor. Üstelik bunu 3 motor alternatifinde de yapıyor. Konfor olarak da oldukça başarılı olan model 5 kişinin rahatça yolculuk etmesine olanak tanıyor. Prestij konusunda SVR ile rekabet edemese de Türk halkının gözünde Qashqai’nin imajı oldukça yüksek.

Peki ama Qashqai’nin eksikleri yok mu? Elbette var. Öncelikle Qashqai’nin en önemli zayıflığı X-Tronic adı verilen CVT şanzımanı. Bu şanzıman görevini yapsa da oldukça eski nesil. Artık çift kavramalı şanzımanlar veya tam otomatik şanzımanlar bu kadar hayatımıza girmişken kardeş firma Renault raflarından neden bu ünitelerden birisi alınmıyor anlamak çok zor. Ayrıca Qashqai’yi hem otomatik hem de 4×4 çekiş sistemiyle alamamak da kötü. Mutlaka birinden feragat etmek zorundasınız.

Sonuç

Benim tercihim Qashqai’den yana. Ne yazık ki aklım arzularımın önüne geçiyor. SVR’ye bu kadar para vermek yerine Mazda Mx-5 gibi daha uygun fiyatlı bir spor otomobil, bir Qashqai bir de ev almayı düşünerek sanırım bir Türk olduğumu da ispatlıyorum 🙂 Üstelik hala cebimde kalanlarla dünyayı gezebilirim. Işıklarda duran SVR sahibi ise zaten bu hayalleri gerçekleştirdiği için bu tarz dünyevi hesaplarla işi olmayacaktır.

TEKNİK VERİLER Nissan Qashqai Range Rover SVR

Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4 V/8
Yerleşim Önde enlemesine Önde uzunlamasına
Supap/eksantrik sayısı 16/2 32/2
Motor hacmi 1197 cc 4999 cc
Maksimum güç 115 HP-5200 d/d 550 HP-6000 d/d
Maksimum tork 165 Nm-1750 d/d 680 Nm-3500 d/d
Son hız 173 km/s 260 km/s
0-100 km/s hızlanma 12.9 sn 4.7 sn
Şanzıman CVT 8 ileri otomatik
Aktarma Önden Çekiş Dört tekerlekten çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk Hava kanallı disk/Hava kanallı disk
Lastikler 225/45 R19
Depo kapasitesi 55 lt
Bagaj hacmi 401 lt 489 lt
Ağırlık 1451 kg 2333 kg
Tüketim (fab. ver.) 5.1/5.6/6.6 lt/100 km 9.8/12.8/18.3 lt/100 km
Uzunluk 4377 mm 4850 mm
Genişlik 1806 mm 2073 mm
Yükseklik 1590 mm 1780 mm
Aks mesafesi 2646 mm 2923 mm
Fiyat 133.470 TL 1.349.462 TL

OTOSTİL Test Verileri

0-100 km/s hızlanma (sn) 13.4 4.9
0-400 m (sn) 19.8 11.2
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 40.1 38.8
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 40.2 38.3
Gürültü 100 km/s (dB) 67 66
Test tüketimi (lt/100 km) 8.0 18.1
Menzil (km) 688 km