Hyundai i30, öncü modelinde ne kadar eleştiri alan konu varsa hepsinde iyileştirmeye gitmiş. Sonuçta da ortaya kompakt sınıfta liderliğe oynayan bir model çıkmış.
Hyundai i30 yenilenen tasarım hatları ve daha agresif çizgileri ile dikkat çekiyor. Yenilenen logo, ızgara ve far tasarımlarına ek olarak, iç kısımlarda da önemli yenilikler karşımıza çıktı. Yenilenen direksiyon ve konsol alanı Hyundai i30’un dikkat çeken yenilikleri arasında yer alıyor.
Hyundai i30 modelinin tasarım dili doğal akış çizgileri, zarif yüzeyleri ve kendine güvenen bir görüntü oluşturmak için şekillendirilmiş. Basamaklı ızgara, gelecekte Hyundai modelleri için yeni aile kimliği haline gelecek gibi duruyor. Hyundai i30’un dış tasarımı karakter çizgileri ve iç mekandaki yenilenen düzen ile birlikte dengeli ve tutarlı bir tasarıma sahip.
Yeni Hyundai i30’un ön kısmı yolda hemen fark edilebilecek bir tasarıma sahip. Izgarada, standart versiyonun saten krom çerçevesi krom kaplama noktalarla daha sofistike bir tutum sergiliyor. i30 3 projektörlü tam LED farlar ve gösterge fonksiyonlu LED dikey gündüz farlar ile birlikte güçlü bir görsel varlığa sahip. Bu projektör tipi önü daha da geliştirmek için sis lambaları hava perdelerine entegre edilmiş.
Hyundai i30’un arka stop grubu ise LED farlarla tasarlanmış. Hafif eğimli tavan çizgisi ve siyah arka spoyler Hyundai i30’u daha dinamik ve kompakt hale getirmiş.
İç mekan genişlemiş mi?
Hyundai i30 dış tasarımındaki yaklaşımı yaşam alanına da taşımış. Bu otomobilin içi, önceki versiyona göre daha sade hale getirilmiş. Hyundai elinden geldiği kadar tuş kalabalığından kurtulmaya çalışmış. Açıkçası bu adım hoşuma gitti diyebilirim. Fakat 8 inçlik dokunmatik multimedya ekranının konumlandırılmasını beğenmedim. İşlevsellik olarak ise firma alt yapıyı sağlam tutarak Apple CarPlay ve Android Auto alt yapısını bizlere sunuyor.
İç mekandaki bir başka önemli yenilik ise artık modelde kablosuz şarj imkanının sunuluyor olması. Son zamanlarda satışa sunulan modellerde görülmeye başlanan bu teknoloji Hyundai i30’da da kendisine yer bulmuş. Aracın yeni neslinde iç mekan genişliği konusunda iyileştirmeler yapıldığı söylenmesine rağmen bunu görmek çok zor. Özellikle arka kısımdaki yaşam alanı pek ferah değil. Bu alanda yapılan iyileştirmelerin başarılı olmadığı ortada.
Dizel motor tanıdık
3. nesil Hyundai i30’un giriş versiyonu atmosferik 1.4 litrelik benzinli motora sahip. 100 HP güç üreten bu seçenek sadece manuel şanzımanla alınabiliyor. Bir üst model ise aynı motorun turbo destekli versiyonu. 140 HP güç ve 242 Nm tork üreten bu güç ünitesi tüketicilere 6 ileri manuel veya 7 ileri DCT şanzımanla sunuluyor.
Dizel motor cephesinde ise yük 1.6 litrelik 136 HP’lik versiyonun omuzlarında. Bu versiyonda manuel veya DCT otomatik vites kutusu arasında seçim yapma fırsatı sunuluyor olması bence tüketiciler için iyi bir fırsat diyebilirim.
Benim direksiyonun başına geçtiğim i30 ise dizel motora sahip olan ünite idi. Bu ünite 1.6 litrelik 136 HP güç ve 300 Nm tork üretiyor. Bu kombinasyona ise 7 ileri DCT şanzıman eşlik ediyor. Motorla DCT’nın uyumu gayet başarılı. Alt devirlerde biraz cansız olan motor, yüksek devirlere çıkıldığında ise tatminkar sonuçlar veriyor. Şanzımanın vites geçişleri sarsıntısız iken ne yazık ki tüketim konusunda çok tutumlu değil. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.1 lt yakıta ihtiyaç duyduğu açıklanan i30, gerçek kullanımlarda bu değeri 6 litreye yükseltiyor. Hele ki bir de araçta büyük ölçüdeki jant-lastik kombinasyonu varsa o zaman tüketimi aşağı çekmeniz çok zor.
Güvenliğe önem veriyor
Euro Ncap çarpışma testlerinden yüksek puan elde etmesi beklenen Hyundai i30’un kasası öncekine göre daha sağlam üretilmiş. Öyle ki bu araçta kullanılan saclar iki kat daha fazla yoğunluğa sahip ve çeliğin mukavemeti de çok daha yüksek. Sağlamlık konusunu iyice artıran Hyundai, buna karşın önceki nesle göre daha hafif sac yapısına sahip olmuş. Güvenlikte ödün vermeyen Hyundai bu araçta sunduğu 7 havayastığı ile güvenlik başlığının altını kalınca çizmiş.
Sonuç
Hyundai i30 iç ve dış tasarım olarak baya bir değişime uğramış. Herkese hitap etmeyi başaran Hyundai i30, birçok motor seçeneği ile de herkesin beklentisine de cevap vermeye çalışmış. Ama şunu da söyleyeyim i30 sanki Fiat Egea’ya benzerlik taşıyor gibi.
TEKNİK VERİLER Hyundai i30
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/ 4/Dizel
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1582 cc
Maksimum güç 136 HP-4000 d/d
Maksimum tork 300 Nm-1750 d/d
Son hız 200 km/s
0-100 km/s hızlanma 10.6 sn
Şanzıman 7 ileri DCT otomatik
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/ disk
Lastikler 225/45 R17
Depo kapasitesi 50 lt
Bagaj hacmi 395 lt
Ağırlık 1368 kg
Tüketim (fab. ver.) 3.9/4.1/4.4 lt/100 km
Uzunluk 4340 mm
Genişlik 1795 mm
Yükseklik 1445 mm
Aks mesafesi 2650 mm
Fiyat 111.050 TL
Oto STİL Test verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 10.6
0-400 m (sn) 20.1
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.7
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 40.0
Gürültü 100 km/s (dB) 68
Test tüketimi (lt/100 km) 6.0
Menzil (km) 833
Beğendi/Beğenmedi
Murat Tosun Beğenmedi
Mert Duran Beğendi
Gürkan Gençyılmaz Beğendi
Deniz Metin Beğendi