Hyundai i20 yeni nesliyle test konuğumuz OTOSTİL

Hyundai i20’nin gözü artık ağabeylerinin tahtında

Hyundai i20’nin gözü artık ağabeylerinin tahtında

Hyundai’nin eskimeye başlayan i20 modeli radikal bir tasarım değişikliğiyle yenilendi. Çizgilerinde önceki nesillere oranla büyük farklılıklar bulunduran yeni model kimi insanların hoşuna gitse de kimisinin gözüne pek hoş görünmedi. İlk etapta biz de tanıtıldığında özellikle arka tarafını biraz farklı bulsak da onu kullandıkça ve yolda gördükçe gözümüz alıştı ve iyice benimsemeye başladık. Aracın önceki nesillerden farklı olarak tasarımı artık gerçekten sert çizgilerden ve geçişlerden oluşuyor. Önde ve arkadaki uyum yüksek olsa da eski nesillerdeki feminen yapıdan eser kalmamış ve i20 gerçekten maço bir otomobil olmuş.

Hyundai i20

Hyundai i20

Hyundai, yeni i20 modelinde önceki nesilde de yer alan 1.4 litrelik MPI motoru ve 1.0 litrelik T-GDI motoru kullanmayı tercih etmiş. Önceki nesilden ve diğer Hyundai modellerinden alışık olduğumuz bu motorların 1.0 litrelik olan versiyonunda küçük bir farklılık bulunuyor. 1.0 litrelik turbo motora elektrik motoru seçeneğini de dahil eden marka isteyenler müşterilerine yarı hibrit seçeneğini de sunmuş oldu. 6 ileri manuel, 6 ileri otomatik ve 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman seçenekleri bulunan otomobilde bu üç seçenek her motorda maalesef yer almıyor. 1.4 litrelik motoru 6 ileri manuel ve otomatik şanzıman ile satın alabilirken 1.0 litrelik motoru sadece 7 ileri DCT şanzıman ile satın alabiliyorsunuz.

Bizim test ettiğimiz araçta yer alan eski nesil 1.4 litrelik atmosferik motor 100 beygir güç ve 134 Nm tork üretiyor. 6 ileri otomatik şanzıman ile kombine edilen motor, gövde her ne kadar hafif olsa da ilk hareket ve ara hızlanmalarda pek istekli bir tavır sergilemiyor. Önünüzdeki aracı geçmek istediğinizde bunun için bu otomobile biraz zaman tanımanızda fayda var. Önceki nesil 4 ileri oranlı otomatik vites kutularından bir hayli iyi olsa da yine de motordan güç çalma konusunda yeni ünitenin de eksikleri bulunuyor.

Hyundai i20

Hyundai i20

Konfor konusunda adeta çağ atlamış olan yeni i20, Alman otomobil üreticilerinin C segmentinde yer alan modellerine kafa tutabilecek bir konfor düzeyine kavuşmuş. Otomobilin ses yalıtımı oldukça başarılı. Yol, rüzgar ve sürtünme sesleri kabin içerisine çok fazla aktarılmıyor. Süspansiyonlar ise konfor odaklı bir karaktere sahip. Sert kasislerden veya yoldaki kusurların üzerinden geçerken bunları çok fazla size hissettirmiyor. Model her ne kadar hızlı bir araç olmasa da hızlı girilen virajlarda mekanik kısım virajı dönmeye istekli olsa da süspansiyonlar biraz gövdenin fazla eğilmesine neden oluyor ve sizi ilk etapta bir miktar tedirgin edebiliyor fakat bu duruma alıştıktan sonra güvenle virajlara girebiliyorsunuz.

Otomobilin kokpiti oldukça kaliteli olmasına rağmen kapı içlerinde kullanılan plastiğin kalitesi aracın kalite algısının bir miktar azalmasına neden alıyor. Önceki versiyona göre daha geniş bir yaşam alanı sunan modelde dört yetişkin rahatlıkla seyahat edebiliyor. Teknolojik özellikleri de bir hayli geliştirilen model de artık dijital göstergeler ve 10 inçlik multimedya ekranı yer alıyor. Aracın güvenlik donanımlarını ve özelliklerini kontrol edebildiğiniz bu ekran çözünürlük ve tepkime hızı olarak gayet güzel bir yapıya sahip. Bağlantı seçenekleri konusunda da cömert davranan marka araçta 3 adet USB girişi ve satın aldığınız donanıma göre kablosuz şarj imkanını da kullanıcısına sunuyor.

Aracın fiyat ve donanımı ise alınan motor ve aksesuar paketine değişkenlik gösteriyor. Ne yazık ki vergilerin de etkisiyle artık i20 için kelepir demek mümkün değil ancak sınıfındaki ekonomik seçeneklerden biri olmaya devam ediyor. Aracın baz versiyonundaki donanım kalemleri bile pek çok beklentiyi karşılar nitelikte iken üst versiyonlar bir üst sınıfla yarışır düzeyde.

Hyundai i20

Hyundai i20

Sonuç:

Hyundai i20, konforu, sürüşü ve donanımlarıyla kullanıcısını etkilemeyi başaran bir otomobil olmuş. 1.4 litrelik motor bu modelin agresif tasarımıyla sergilediği sportif kişilikle pek uyumlu olmasa da diğer motor seçeneği daha başarılı olacaktır. Liste fiyatları gözünüzü korkutmasın; ödeyeceğiniz rakamın karşılığını bu otomobil sizlere sunmayı başarıyor.

Hyundai i20

Hyundai i20

Teknik Veriler – Hyundai i20 1.4 lt

Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı/4/Benzin

Yerleşim: Önde enlemesine

Supap/eksantrik sayısı: 16/2

Motor hacmi: 1368 cc

Maksimum güç: 100 HP – 6000 d/d

Maksimum tork: 134 Nm – 4000 d/d

Son hız: 176 km/s

0-100 km/s hızlanma: 12.9 sn

Şanzıman: 6 ileri otomatik

Aktarma: Önden çekiş

Frenler (ön/arka): Hava kanallı disk/ kampana

Lastikler: 185/65 R15

Depo kapasitesi: 40 lt

Bagaj kapasitesi: 352 lt

Ağırlık: 1130 kg

Tüketim (fab. ver.): 5.1 / 6.1 / 7.8 lt/100 km

Uzunluk: 4040 mm

Genişlik: 1775 mm

Yükseklik: 1450 mm

Aks mesafesi: 2580 mm

Fiyat: 179.000 TL

 

OtoStil Test Verileri

0-100 km/s hızlanma (sn) 13.2

0-400 m (sn) 21.0

100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.4

100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.5

Gürültü 100 km/s (dB)   67

Test tüketimi (lt/100 km) 7.0

Menzil (km) 571

Yazı: Tolga Çolak        Fotoğraf: Emirhan Karamuk

Hyundai i20