Hyundai ix35’in yeni neslinde adı eskisi gibi Tucson oldu. Bu isim değişikliği beraberinde yepyeni bir ruhu da getirdi ve model öncülerinden çok daha sportif bir SUV olarak karşımıza çıktı.
SUV ve Crossover sınıfında çekişme büyük. Birbiri ardına yeni modellerin girdiği pazarda konfor özellikleri ve marka imajı satın almada önemli bir yer tutuyor.
Öyle ki Nissan Qashqai modeli ile bu sınıfta çığır açtı ve tek başına pek çok markayı geride bırakmayı başardı. Ayrıca Kia önce Sorento sonra da Sportage ile ülkemizin en çok satan markaları olmayı başardı.
Şimdi ise bu bayrağı Hyundai devralmak istiyor. ix35 modeli ile tüm dünyada istediği satış rakamlarına ulaşmakta zorluk çeken marka, bunun sorumlusu olarak yeni model adlandırılmasını görmüş olacak ki aracı yenilerken yeniden ismi Tucson olarak değiştirmeye karar vermiş.
Sportiflik ön planda tutulmuş
ix35 ile Tucson arasında öncelikle tamamen farklı iki ruh var. ix 5 daha sade görüntüsü ile aile babalarının kullanımına uygun bir model gibi algılanırken Tucson sert tasarımıyla farklı tüketicilerin beklentilerini karşılayan bir araç.
Aracın dış tasarımına bakıldığına ilk olarak Hyundai’nin son zamanlarda kullandığı tasarım anlayışının etkisinde olduğu belli oluyor. Büyük far ve ızgara gibi detaylarla şekillendirilen aracın ön kısmı ile arkası arasındaki uyum yüksek. Ancak arka kısımdaki stopların daha küçük yapısı öne kıyasla daha sade.
Profilden büyük çamurlukların dikkat çektiği araçta test aracında 19 inçlik jantlar kullanılırken baz versiyonda 17 inçlik jantlar kullanılıyor. 19 inçlik jantların bile çamurluklar içinde göze hoş gelmesi tasarımcıların önemli bir başarısı.
İç mekan geniş ve kaliteli
İç mekana geçildiğinde ortak parçaların kullanıldığı araçta klasik Hyundai çizgileri kullanılmış. Mavi renklerin hakimiyetindeki iç mekanda kullanılan malzeme kalitesi önceki modelden daha iyi seviyede. Ayrıca işçilik ve montaj noktalarındaki detaylarda yerini aldığı modele göre bariz şekilde daha kaliteli. Ancak hala yer yer sert plastik malzeme göze çarpıyor.
Test aracımız modelin en üst donanım paketine sahip modeli idi. Bu nedenle iç mekanda donanım olarak eksik bulmak çok zor. Eski versiyonda sunulmayan pek çok aksesuar yeni araçta donanıma dahil edilmiş ve bu sayede aracın rakiplerle daha iyi mücadele etmesi sağlanmış.
4 kişi için yeterli ancak 5. yolcu için kısıtlı omuz mesafesi sunan Tucson’da bagaj kapasitesi ise en önemli eksiklik olarak göze çarpıyor. 488 litrelik bagaj kapasitesi ortalamaları karşılarken bu sınıfta daha fazla alan sunan rakipler bulunuyor.
3 motor 2 ruh
Tucson ülkemizde 3 motor alternatifi ile satılıyor. Baz versiyon 1.6 litrelik atmosferik ünite iken daha üst versiyon 1.6 litrelik turbo beslemeli motora sahip. Serinin en üst versiyonu ise 2.0 litrelik dizel motora sahipken yüksek ÖTV nedeniyle bu motora çok fazla talebin olması öngörülmüyor. Hyundai yetkilileri yeni turbo motordan çok ümitliler.
1.6 litrelik turbo motor 177 HP güç ve 265 Nm tork üretiyor. Alt devirden itibaren gücü sürücüsünün emrine sunan motor, yüksek sayılabilecek turbo boşluğu nedeniyle konforu azaltsa da bu sınıftaki rakiplerden geri kalmıyor.
7 ileri oranlı DCT çift kavramalı otomatik şanzımanla donatılan Tucson’da bu şanzıman ile oldukça bir araç halini almış. Fabrika verisi 0-100 km/s hızlanmasını 9.1 saniyede tamamlaması bile aslında onun performans isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacağını ispatlarken 201 km/s’lik maksimum hız ile göze çarpmaya devam ediyor.
4×4 çekiş sistemi ile donatılan Tucson’da sürücü kolayca sürüş modunu değiştirebilirken bu sayede pek çok farlı eminde aracın sorunsuzca ilerlemesi mümkün hale gelmiş. Ancak siz dağ yollarında bu aracı kullanacaksanız o zaman kesinlikle 17 inçlik jantları tercih etmelisiniz. Zira 19 inçlik jantlarla arazide pek şansınız olmuyor.
Tüketim hala yüksek
Turbo motor, DCT otomatik şanzıman, 4×4 çekiş sistemi birlikteliği sonucunda Tucsın’un önemli bir eksiği ortaya çıkıyor. Yerini aldığı ix35 modeline göre yakıt tasarrufu konusunda daha başarılı olmasına karşılık hala 10 litre dolayındaki tüketim can sıkıyor. Bu sınıfta daha düşük tüketim sonuçlarına ulaşmak mümkün. Üstelik modelin 1.6 litrelik dizel motor alternatifi olmaması nedeniyle ekonomi isteyenlerin Tucson’a olan ilgisi az olacaktır.
Fiyat yüksek değil
81 bin TL’lik başlangıç fiyatıyla dikkat çeken Tucson’un rakipleriyle arasında önemli bir fiyat farkı bulunmuyor. Üst versiyonlarda fiyat etiketini 113 bin TL seviyesine yükselten aracın donanımı da fiyatıyla orantılı olarak artıyor. Donanım konusunda oldukça başarılı olan Tucson’un en önemli eksiği 1.6 litrelik dizel motora sahip olmaması.
Bu araçları satın alanların günümüzde dizel motoru tercih ettiği düşünülürse Hyundai’nin bir an önce 1.7 litrelik motor yerine ülkemize i30 modelinde de kullanılan 1.6 litrelik dizel motoru sunmaya başlamalı.
Beğendik
Tasarım, donanım, performans
Beğenmedik
Tüketim, süspansiyon, bagaj kapasitesi, dizel motor eksiği
Teknik veriler Hyundai Tucson 1.6 Turbo 4×4 DCT
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde uzunlamasına
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1591 cc
Maksimum güç 177 HP-5500 d/d
Maksimum tork 265 Nm-1500-4500 d/d
Son hız 201 km/s
0-100 km/s hızlanma 9.1 sn
Şanzıman 7 ileri DCT otomatik
Aktarma Dört tekerlekten çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 245/45 R19
Depo kapasitesi 62 lt
Bagaj hacmi 488 lt
Ağırlık 1609 kg
Tüketim (fab. ver.) 6.5/7.5/9.2 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 9.7 lt/100 km
Uzunluk 4475 mm
Genişlik 1850 mm
Yükseklik 1660 mm
Aks mesafesi 2670 mm
Fiyat 113.9000 TL
Tasarım 9/10
Yenilenmesiyle yeniden Tucson adını alan model, tasarımıyla öncülerinden çok aha sert bir yüze kavuşmuş. Önden arkaya büyük detayların kullanıldığı Tucson’da köşeli tasarım güçlü görünümü pekiştirmiş. Hyundai’nin yeni tasarım anlayışının ürünü olan Tucson bu çizgileriyle sınıfının en dikkat çekici modellerinden biri halini almış.
İç mekan 8/10
Öncüsüne kıyasla çok daha elit bir yaşam alanına kavuşan Hyundai Tucson, bu sayede yolculukların daha keyifli geçmesini sağlıyor. Önde ve arkada geniş yaşam alanı sunan modelde kullanılan malzeme kalitesi daha yüksek olmalıydı. İşçilik konusunda öncüsünden daha iyi olan modelin en önemli eksisi 488 litrelik bagaj kapasitesi. Günümüzde bu hacimden fazlasını sunan kompakt modeller bulunuyor.
Motor / Performans 8/10
1.6 litrelik turbo destekli motor 177 HP ile oldukça iddialı bir güç ünitesi iken bu gücü yola sunma konusunda da sorunsuz. 7 ileri orana sahip DCT otomatik şanzımanla kombine edilen motor sayesinde Tucson öncüsünün düşük son sürati ve hızlanma değerine karşılık performans konusunda eksiklik hissettirmiyor.
Kullanım / Sürüş özellikleri 7/10
Yeni yürüyen aksamı ve şasisi ile dinamik bir model olan Tucson direksiyondan gelen emirleri çabucak yola aktarmasıyla performansı kullanımlarda bile sürücüsüne sıkıntı yaşatmıyor. Bununla birlikte bu performans nedeniyle aracın yakıt tüketimi yükseliyor. Gaza dikkatli basmazsanız tüketim bir anda 11 litre seviyesine çıkabiliyor.
Süspansiyonun sert ayarlı olması arka koltukta oturanların konforunu azaltırken iç mekandaki gürültü seviyesinin artmasına neden oluyor.
Fiyat / Donanım 8/10
81 bin TL’lik başlangıç fiyatıyla dikkat çeken Tucson, bu ücret karşılığında zengin bir donanım listesi sunuyor. Eğer test aracındaki gibi turbo motor ve üst donanım paketini alırsanız fiyat etiketi 113 bin TL seviyesine yükseliyor. Bu bedel karşılığında aracın donanımı da neredeyse eksiksiz hale geliyor.
Sonuç
Hyundai ix35 model adının istenilen başarıyı sergileyememesi sonrası yeniden Tucson adını kullanmaya karar verdi. Bu karar sonrasında üretilen aracın genel olarak önemli bir eksiği bulunmazken model adında yaşanan değişime ek olarak aracın ruhu da değişmiş. Öncüsünün konfor odaklı imliği yerine Hyundai, yeni araçta sportifliği ön planda tutmuş ve ortaya dinamizmi ile fark yaratan bir model çıkmış.