Bu Ford Quadricycle el emeği göz nuru | OTOSTİL

Bu Ford Quadricycle el emeği göz nuru

Bu Ford Quadricycle el emeği göz nuru

Yerli otomobil olmalı mı olmamalı mı diye tartışırken her gün yeni bir haberle uyanıyoruz. %100 yerli otomobil gerçek olur mu bilmem ama ülkemizdeki girişimciler sayesinde yakında bu tartışmalar da son bulacak. Ankaralı Ersan Doğan ise atölyesinde kendi imkanlarıyla yaptığı Ford’un ilk Quadricycle aracı ile otomobil imalatı için asıl gerekli olanın inanç ve istek olduğunu ortaya koymuş.

Henry Ford otomotiv endüstrisinin bugünlere gelmesini sağlayan vizyoner kişidir. İlk seri üretim bandını hazırlamamış olsa bugün otomotiv endüstrisi elbette büyümüş ancak bu kadar komplike hale gelmemiş olacaktı.

1863 yılında doğan Henry Ford’un ilk ürettiği otomobil 1896 yılında tamamlanan Quadricycle’dır. Aslında bugünkü otomobil tasarımları dikkate alındığında Quadricycle için otomobil demek zor olsa da zamanın ilerisindeki bu araç için Ford o zaman 200 dolar bedel talep ediyordu. Bu bedeli orta sınıf bir kişinin ödemesi o zaman mümkün değildi. Bu ilginç tasarımlı ancak lüksün simgesi haline gelen otomobil 2 silindirli motora, 4 HP güce ve 32 km/s’lk maksimum hıza sahipti.

bisiklet1

Şu anda yollarda yürüyen bir örneğini bulmanın çok zor olduğu aracı gelecek nesillere göstermek isteyen Ford, ABD’deki müzesinde elindeki tasarım notları ve Henry Ford’un bizzat kaleme aldığı çizimlere dayanarak modelin birebir çalışan bir örneğini üretti. Çok özel organizasyonlarda sergilenen bu aracın maliyeti konusunda her kafadan bir ses çıkarken resmi olarak firma açıklama yapmayı uygun görmüyor.

Peki ama bu araçtan bize ne? Açıkçası bu otomobil otomotiv endüstrisinin ilk örneklerinden olması dışında bizim için önemli bir model değil. Ancak ülkemizin yetenekli otomotiv aşıkları sayesinde bu araç ¾ oranında bir örneği ile şu anda Ankara’da sergileniyor.

Ersan Doğan emekli olduktan sora köşesine çekilip bulmaca çözmek yerine hep aklında olan otomobillerle çalışmayı seçmiş biri. Ankara’da yaşayan Doğan tamamen kendi imkanları ve çabalarıyla Henry Ford’un ürettiği Quadricycle aracı ¾ oranında yeniden üretmeyi başaran ülkemizdeki tek hobi sahibi. Hobi sahibi diyorum çünkü o bu araçları paza kazanmak için değil, ileriki nesillere aktarmak için yapmayı tercih etmiş. Bu iş için neredeyse tüm zamanını harcayan Doğan, ortaya çıkarttığı işlerin başarılı olması nedeniyle Rahmi Koç Müzesi tarafından davet edilmiş ve kendisine müzede bir çalışma atölyesi hazırlanmış.

9 AYLIK ÇALIŞMA ÜRÜNÜ

Evinde başlayan çalışmayı Koç Müzesi’nde devam ettiren Ersan Bey, 9 aylık bir çalışma sonucu bu otomobil hayata geçirmiş.

Teknik çizimlerini ve fotoğraf desteğini Amerika Detroit’te bulunan Ford otomobil müzesinden satın alan Doğan tüm parçaları elde kendisi hazırlamış. İstenmesi halinde ¾ yerine birebir ölçüdeki bir örneği de hazırlayabileceğini belirten Doğan, aracın tüm planları kendisinde olduğu için üretimin kolay olduğunu ancak üretim maliyetinin daha fazla olacağını belirtiyor.

Genellikle bu tarz araçların yapımında bazı kolaylıklara kaçılırken veya model sadece görsel amaçlı hazırlandığı için motoru çalışmazken Doğan’ın replikası tamamen gerçeğine uygun olarak hazırlanmış ve motoru da sorunsuz çalışıp yol alabilen bir üretim.

Siz de bu tip replikalara meraklı iseniz ve bu araçlardan birine sahip olmak istiyorsanız Ersan Bey’e ersan@technichobby.com adresinden mail yoluyla ulaşmanız yeterli.

“Yeter ki çizimi olsun”

1995 yılında çalıştığım firmanın işi için Londra’ya gönderildiğimde buradaki minyatür makine modelcileri ile tanışıp hobi olarak çalışan minyatür makineler yapmaya başladım. 2010 yılına kadar yaklaşık 15 yıl evimin bir köşesinde minyatür modellerimi yapmaya çalıştım. 2010 yılında Rahmi Koç modellerimi görüp bir kaç tanesini satın alarak bana “Madem bir atölyen yok sana müzemizde bir atölye kurabilmen için yer verebiliriz” diyerek bir teklifte bulundu. 2010 yılından beri Ankara Rahmi Koç Sanayi müzesinde modellerimi bağımsız olarak yapıyorum. Modellerimi ve replikalarımı belediye müzelerine, okullara ve bu modellere meraklı koleksiyonerlere sipariş üzerine yapıyorum. Yapım süreleri ve fiyatları modelin zorluğuna göre değişiyor. Eğer teknik çizimlerini bulursak istenilen aracın birebir ölçeğini sorunsuzca üretebilirim.