Şehir içi kullanımlarda kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran B segmenti yani küçük sınıf otomobiller, insanların teknolojik ihtiyaçlarının artması ve sunulandan daha fazlasını istemesinden dolayı güncellenmeye ve yenilenmeye devam ediyor. Toyota da bu yenilik akımına ve kullanıcılarının taleplerine uyum sağlayarak Yaris modelini güncelledi.
Yenilenen modelin tasarımında radikal bir değişiklik yapan marka önceki nesilden daha maskülen ve keskin hatlara sahip olan bir tasarım dilini tercih etti. İlk bakışta biraz fazla keskin hatlara sahip gibi gelse de bir süre otomobilin tasarımını gözünüz alışıyor. Aracın test aracındaki gibi mavi rengi ve jant kapakları sayesinde hırçın görünümü pekişirken arka kısımdaki siyah renk sportifliği artırmış. Önde ve arkadaki şişkin çamurluklar sayesinde araç olduğundan daha güçlü görünüyor. Bu büyük çamurlukların içindeyse 15 inçlik küçük jant-lastikler görev yapıyor.
Önceki nesilde olduğu gibi hibrit ve benzinli olmak üzere iki farklı motor seçeneği ile satışa sunulan otomobilin benzinli versiyonunu test ettik. 1.5 litrelik 3 silindirli motora sahip olan otomobil 125 beygir güç ve 153 Nm tork üretebiliyor. Turbo beslemeli olmayan motor, düşük güç değerlerine rağmen kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılamayı başarıyor. Multidrive S olarak adlandırılan CVT şanzıman ile kombine edilen test aracını ülkemizde şimdilik sadece otomatik şanzıman ile satın alınabiliyor. Aracın CVT şanzımanı değişken oranlı olduğu için kullanım stiline göre vitesleri ayarlıyor ve sayede konfor isteyenlere konfor, performans isteyenlereyse motor gücü yettiği kadar sportiflik sunuyor.
Aracın sürüş dinamikleri önceki nesilden oldukça farklı. Konfor odaklı geliştirmeler yapılan otomobil, artık daha yumuşak bir yapıya sahip. Yeni Yaris’in süspansiyonları yoldaki kusurları başarılı bir şekilde sönümlerken aracın viraj kabiliyetinden de ödün verilmeyecek şekilde ayarlanmış. Aracın iç mekanındaki gürültü seviyesi de değişim sonrasında önemli geliştirmeler yaşamış. Artık kabine motorun sesi daha az ulaşıyor. Buna karşılık iç mekana yol ve lastik sesi hala gelmeye devam ediyor.
Test ettiğimiz araç baz donanıma sahip olduğu için iç mekanda dijital klima paneli, ısıtmalı koltuklar, dijital göstergeler gibi donanımlar yer almıyor fakat standart bir kullanıcının ihtiyacı olacak temel donanımlar mevcut. Segmentinin standartlarını karşılayan iç mekan dört yetişkinin rahatlıkla seyahat edebileceği genişlikte. Uzun boylu birisi ön tarafta oturduğunda bile tam limitlerde de olsa arka tarafta da yeterli baş ve diz mesafesi bulunuyor. Bagaj kapasitesi ise önceki nesille aynı kalmış; kolay kullanımlı alandaki yükleme bölümü 286 litrelik hacme sahip.
Toyota, yeni Yaris modelinde donanım konumlandırmasında biraz farklı bir yol izlemiş. Araçta jant kapakları bulunurken, iç mekandaki multimedya sisteminde Apple CarPlay ve geri görüş kamerası gibi donanımlar alıyor. Bu özellikleri göz önünde bulundurularak rakipleri ile kıyaslandığında benzer fiyatlara sahip olan yeni Yaris, son kullanıcının tercih listesinde öncelikli bir konumda yer alacaktır. Aracın bu versiyonu yüzde 50’lik ÖTV diliminde yer aldığı için bu versiyonun en fazla satılan seçenek olması bekleniyor.
Sonuç
Yenilenen Yaris, önceki nesilden daha teknolojik. Baz donanımla bile kullanıcılarına çok fazla imkan sunan modelin benzinli motoru yerine hibrit motorunu tercih etmenizde fayda var fakat bütçeniz kısıtlıysa benzinli motor günlük ihtiyaçlarınıza yeterli gelecektir.
TEKNİK VERİLER – TOYOTA YARIS 1.5
Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı/3/Benzin
Yerleşim: Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı: 12/2
Motor hacmi: 1490 cc
Maksimum güç: 125 HP – 6600 d/d
Maksimum tork: 153 Nm – 4800 d/d
Son hız: 180 km/s
0-100 km/s hızlanma: 10.2 sn
Şanzıman: CVT
Aktarma: Önden çekiş
Frenler (ön/arka): Hava kanallı disk/ kampana
Lastikler: 185/65 R15
Depo kapasitesi: 42 lt
Bagaj kapasitesi: 286 lt
Ağırlık: 1505 kg
Tüketim (fab. ver.): 4.1 / 4.7 / 5.8 lt/100 km
Uzunluk: 3940 mm
Genişlik: 1745 mm
Yükseklik: 1500 mm
Aks mesafesi: 2560 mm
Fiyat: 209.200 TL
OtoStil Test Verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 10.5
0-400 m (sn) 22.1
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.8
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 40.0
Gürültü 100 km/s (dB) 68
Test tüketimi (lt/100 km) 6.0
Menzil (km) 700
Yazı: Tolga Çolak Fotoğraf: Kaan Tütüncüoğlu