Hyundai, Tucson ve Sante Fe modellerinden sonra küçük sınıf ürettiği SUV pazarı için Kona’yı da ülkemizde satışa sunmuştu. Satışa sunulduktan kısa bir süre sonra ülkemizde oldukça sevilen model geçtiğimiz günlerde makyajla yenilendi. Hyundai Kona test sonucu bakalım nasıl çıkacak?
Yenilikçi bir tasarıma sahip olan Kona, makyajla beraber bunu bir adım daha ileri taşımayı başardı. Makyaj öncesi nesilde otomobilin ön tarafından baktığımızda biraz Citroen’i andıran detaylar yer alırken yeni nesilde tam bir Uzakdoğulu otomobili algısı oluşuyor.
Yenilenen far tasarımı, ön ızgara ve tampon otomobilin dış tarafında yapılan yenilikler arasında yer alıyor. Arka tarafına geçtiğimizde ön tarafta kullanılan ince far tasarımına benzer stop lambaları burada da yer alıyor. İki köşeye yerleştirilen sinyal grupları da otomobilin tasarım bütünlüğünü devam ettiren ayrıntılardan bazıları.
Üç farklı motor seçeneği ile satışa sunulan modeli 1.0 litrelik üç silindirli ve 1.6 litrelik benzinli motor seçenekleri dışında 1.6 litrelik elektrik destekli dizel motor ile satın alabiliyorsunuz. Test ettiğimiz modelde yer alan 1.0 litrelik 3 silindirli turbo benzinli motor, 7 ileri DCT şanzıman ile kombine ediliyor. Farklı Hyundai modellerinde de deneyimlediğimiz bu kombinasyon uyum içinde çalışmayı başarıyor. Vites geçişlerini sarsıntısız bir şekilde gerçekleştiren şanzıman ara hızlanmalara seri bir şekilde cevap verebiliyor.
Kona’nın süspansiyonları bir miktar sert bir karaktere sahip. Bu süspansiyonlar 16 inç jantlara rağmen sertliğini hissettiriyor fakat otomobilin genel sürüş konforundan geniş yanaklı lastikler sayesinde çok fazla ödün vermiyorsunuz. Tabii bunu 18 inç janta sahip donanımlı modeller için söylemek pek mümkün olmayacaktır. Makyajla birlikte Kona sürüş modu seçeneklerine de kavuştu. Üç farklı sürüş modu bulunan araçta modlar arasındaki geçişi vitesin yanında bulunan düğme yardımıyla gerçekleştirebiliyorsunuz. Eco, normal ve Sport olarak adlandırılan bu sürüş modlarında otomobilin gaz pedalının tepkilerinde ve viteslerin geçiş devirlerinde farklılıklar bulunuyor. Ayrıca bu düğmenin bir diğer özelliği çekiş sistemleri arasında geçiş yapmaya olanak tanıyor. İster otoyol, isterseniz kum gibi farklı zeminler için Kona’da çekiş alternatifleri bulunuyor.
Otomobilin kokpitine geçtiğimizde ise güncel Hyundai modellerinden görmeye alıştığımız bir alan bizi karşılıyor. Baz donanımlı modelini test ettiğimiz modelde diğer donanımlarda yer alan Apple CarPlay ve Android Auto gibi bağlantı seçeneklerine sahip olan ekran yerine daha giriş seviyesi bir ekran mevcut. Bu alandan sadece müzik sisteminizi ve kısıtlı ayarları kontrol edebiliyorsunuz. Satın alacağınız donanıma göre dijital klima kontrollerini de sunan modelin giriş seviyesinde klasik klima kontrolleri mevcut. Donanım konusunda bizleri şaşırtan marka baz donanımlı modelde çarpışma önleme, şeritte tutma ve direksiyon desteği gibi özelliklere de yer vermiş.
Koyu renkli döşemelerine rağmen ferah bir iç mekana sahip olan model ile dört yetişkin rahatlıkla seyahat edebiliyor. 374 litrelik bagaj hacmi önceki nesilden 13 litre fazla ve bu size yanınıza alabileceğiniz fazladan bir sırt çantası olarak avantaj sağlıyor.
Hyundai Kona’nın en önemli dezavantajı ise yüzde 80’lik ÖTV diliminde yer alması. Biz aracı test ederken durum ne yazık ki böyleydi ve bu nedenle fiyat yüksek kalıyor. Anca olası bir kampanya dahilinde aracı fiyatı birkaç bin TL aşağı çekilirse o zaman fiyat etiketi direkt 230 bin TL seviyesine iner ki işte o zaman model satış anlamında geçek başarıyı yakalar.
Sonuç
Baz donanımlardaki teknolojiler artıyor. Hyundai de Kona ile bu akıma uyum sağlamaya başladı. Aracın sundukları kullanıcıların beklentilerine karşılayabilecek seviyede ama fiyatı için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.
TEKNİK VERİLER HYUNDAI KONA 1.0 TURBO
Motor (tip/silindir sayısı): sıralı /3/Benzin
Yerleşim: Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı: 12/2
Motor hacmi: 998 cc
Maksimum güç: 120 HP-6000 d/d
Maksimum tork: 200 Nm-2000 d/d
Son hız: 180 km/s
0-100 km/s hızlanma: 11 sn
Şanzıman: 7 ileri DCT
Aktarma: Önden çekiş
Frenler (ön/arka): Disk / disk
Lastikler: 205/60 R16
Depo kapasitesi: 50 lt
Bagaj kapasitesi: 374 lt
Ağırlık: 1342 kg
Tüketim (fab. ver.): 4.9/5.3/6.0 lt/100 km
Uzunluk: 4205 mm
Genişlik: 1800 mm
Yükseklik: 1550 mm
Aks mesafesi: 2600 mm
Fiyat: 281.100 TL
Oto STİL Test verileri
0-100 km/s hızlanma (sn): 10.9
0-400 m (sn): 20.1
100-0 km/s fren (soğuk)(m): 39.0
100-0 km/s fren (sıcak)(m): 39.2
Gürültü 100 km/s (dB): 67
Test tüketimi (lt/100 km): 7.7
Menzil (km): 649
Yazı: Tolga Çolak Fotoğraf: Emirhan Karamuk