Toyota RAV4 'ü dağ bayır test ettik Türkiye'nin Dergisi otostil

Her şeyden biraz olan Toyota RAV4’ü test ettik

Her şeyden biraz olan Toyota RAV4’ü test ettik

Toyota dünyada elektrikli ve hibrit otomobiller konusunda en çok çalışan markaların başında yer alıyor. Başta Prius olmak üzere tüketicilere bu tarz araçlar konusunda kardeş markası Lexus ile birlikte pek çok seçenek sunan Toyota farklı bütçeler için alternatifler üreten ender üreticilerden.

Markanın arazi aracı RAV4 de bu anlayışla hibrit motorlu olarak yenilendi ve ülkemizde de satışa sunuldu. Ancak öncelikle belirtmekte fayda var Toyota RAV4 ne yazık ki satın alırken ekonomik bir otomobil olmayı başaramıyor. Aracın 336 bin TL’den başlayan ve 405 bin TL’ye uzanan fiyat etiketi nedeniyle tüketiciler farklı markaların dizel motorlu seçeneklerinden yana tercihlerini kullanıyor. Bu da model için önemli bir dezavantaj oluşturuyor.

Tasarım Avrupai

Daha önceki nesillerin Japon kökenli tasarımlarına inat yeni nesil RAV4 büyük ve geniş hava kanallı tamponuyla oldukça sportif görünüyor. Farların çekik yapısı aracın Japon kimliğini ele verse de arkadaki stoplar biraz Jeep Grand Cherokee havası veriyor ve göze çok hoş geliyor.

İç mekandaysa kumanda ve şalterler tanıdık. Bu nedenle daha önce bir Toyota kullanıcısı iseniz çok fazla yabancılık çekmiyorsunuz. Gösterge tablosunun yeri iyi ayarlanmış ve takibi kolayken klima butonlarına ulaşım biraz zahmetli. Konsolun merkezindeki ekran ise sürüşle ilgili bilgileri veriyor ve oldukça fonksiyonel.

İç mekan geniş

Aracın ön ve arkadaki yaşam alanı ise ortalamaları karşılıyor. Aracın heybetli görüntüsüne karşılık ben daha fazla alan beklerdim açıkçası. Ama aslında RAV4 toplamda 4600 mm uzunluğa sahip ve göze daha büyükmüş gibi geliyor. Arkada sunulan bagaj kapasitesi ise 580 litre ve yükleme yapmak zahmetsiz.

Ülkemizde sadece 2.5 litrelik hibrit motora alınabilen RAV4, toplamda 222 HP gibi oldukça iddialı bir güç üretiyor. Aracın ürettiği güç kağıt üzerinde yüksek olsa da CVT şanzıman nedeniyle bu güç yola önemli kayıplarla aktarılıyor. Aracın ayarlarında ekonomi odaklı bir anlayış olduğu için bu durum kabul edilebilir. Zira kimse ondan bir performans otomobili davranmasını beklememeli. Direksiyon sistemi ise ne yazık ki aracın en önemli zayıflığı. Hissiz direksiyon ve tepkileri yavaş kalan karoser aracın sürüş keyfini törpülüyor. Daha önceki nesil RAV4 modellerini de kullanmış biri olarak eski nesillerden aldığım tadı yeni modelde bulamamak beni üzdü.

Sağlamlık= Toyota

Buna karşılık Toyota RAV’ün çok ama çok önemli bir silahı var ki o da sağlamlığı. Genel Toyota kullanıcılarında olduğu gibi RAV4 modelini satın alanlar da bu araçla yolda kötü bir sürprizle karşılaşmayacaklarını biliyorlar ve bu da model için başlı başına bir tercih sebebi.

Toyota’nın uzun yıllardır efsane haline gelen sorunsuzluğu RAV4 modelinde aracın DNA’sına işlenmiş ve bu araçları ikinci elde kolay kolay bulmak mümkün olmuyor. Tüketiciler bu araçları uzun yıllar kullanıyor.

SONUÇ

Toyota RAV4 eksikleri olsa da sınıfında sorunsuzluğu ile öne çıkmayı başarmış bir otomobil. Bu bile onu tercih etmek için yeterli bir sebep. Ancak aracın satış fiyatının biraz daha düşük olmasını beklerdim.

TEKNİK VERİLER – Toyota RAV4 Hybrid

Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı/4/Benzin+Elektrik

Yerleşim: Önde enlemesine

Supap/eksantrik sayısı: 16/2

Motor hacmi: 2487 cc

Maksimum güç: 222 HP – 5700 d/d

Maksimum tork: 221 Nm – 3600 d/d

Son hız: 180 km/s

0-100 km/s hızlanma: 8.1 sn

Şanzıman: CVT

Aktarma: Dört tekerlekten çekiş

Frenler (ön/arka): Hava kanallı disk/disk

Lastikler: 225/60 R18

Depo kapasitesi: 55 lt

Bagaj kapasitesi: 580 lt

Ağırlık: 1405 kg

Tüketim (fab. ver.): 4.4/4.5/4.6 lt/100 km

Uzunluk: 4600 mm

Genişlik: 1855 mm

Yükseklik: 1685 mm

Aks mesafesi: 2690 mm

Fiyat: 300.400 TL

Oto STİL Test Verileri

0-100 km/s hızlanma (sn) 8.1

0-400 m (sn) 18.2

100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.1

100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.2

Gürültü 100 km/s (dB)   66

Test tüketimi (lt/100 km) 6.2

Menzil (km) 887