Yakıt tüketim testi kazananı LPG mi Dizel mi Hibrit mi? otostil

3 farklı yakıt sistemi birbirine karşı: LPG mi? Dizel mi? Hibrit mi?

3 farklı yakıt sistemi birbirine karşı: LPG mi? Dizel mi? Hibrit mi?

Dizelde Ford Focus

Karşılaştırmamıza ilk olarak uzun yıllardır bizimle beraber olan dizel ile başlayalım. Dizel motora sahip olan modelimiz Ford Focus Sedan. Focus’un kaputunun altında 120 beygir güç ve 300 Nm tork üretiliyor. Dizel yapısı, turbo teknolojisi ve 8 ileri otomatik şanzımanı ile Focus, benzinli versiyon ile kıyaslandığında tüketim açısından makul bir model olarak karşımıza çıkıyor. Fabrika verilerine göre şehir içerisinde 4.9 lt/100 km, şehir dışı 4.0 lt/100 km ve ortalama 4.4 lt/100 km değerlerine sahip. Test ettiğimiz süre boyunca kendisine diğer modellere gösterdiğimiz özeni gösterdik ve ortalama trafiğin olduğu zamanlarda 5.0 litre, yoğun trafiğin olduğu anlarda ise 5.5 litre değerleri bize sundu. Fabrika verilerine oldukça yakın gibi görünen bu değerler ile hesap yaptığımızda bir Focus modeli şehir içi kullanımda ortalama 800 km erişim mesafesine sahip oluyor.

Ülkemizde üretilen Honda Civic

Ülkemizde sıkça kullanılan bir diğer yakıt türüne sahip aracımıza geçtiğimizde burada da Honda Civic Eco modeli karşımıza çıkıyor. Civic modeli benzinli motoruna ek olarak fabrikadan LPG’li olarak çıkıyor. İki farklı yakıt tankına sahip olan modelin kaputunun altında 1.6 litrelik benzinli motor yer alıyor. 125 beygir güç ve 152 Nm tork üreten bu motor, dizel motorlu rakibinden farklı olarak atmosferik yapıya sahip. Durum böyle olunca tork ve güç değerleri bir miktar daha düşük oluyor. Fabrika verilerine göre Civic, şehir içerisinde 8.5 lt/100 km, şehir dışı 5.0 lt/100 km ve ortalama 6.3 lt/100 km değerlerine sahip. Test ettiğimiz süre boyunca kendisine diğer modellere gösterdiğimiz özeni gösterdik ve ortalama trafiğin olduğu zamanlarda 9.0 litre, yoğun trafiğin olduğu anlarda ise 9.5 litre değerlerini bize sundu. Fabrika verilerine oldukça yakın gibi görünen bu değerler ile hesap yaptığımızda Civic modeli şehir içi kullanımda ortalama 900 km erişim mesafesine sahip oluyor. Tabii bunu yaparken her iki yakıt tankında da bulunan yakıtın tamamını kullanmış oluyorsunuz.

Hibrit de yerli Toyota Corolla

Bir diğer karşılaştırma konuğumuz olan hibrit motorlu modele geçtiğimizde ise buradaki değerler biraz daha ilgi çekici oluyor. Toyota, 12. nesil Corolla modelinde birçok yeniliği bir arada sundu. Bunlardan en önemlisi ise hibrit motor. Hibrit motor, diğer rakiplerine göre daha düşük değerlere sahip fakat menzil konusunda bir adım öne geçmeyi başarıyor. 1.8 litrelik benzinli motor ile kombine edilen elektrikli motor, 121 beygir güç ve 163 Nm tork üretebiliyor. Rakipleri ile kıyasladığınızda bu rakamlar biraz zayıf görünebilir fakat asıl fark otomobille şehir içi yoğun trafiğe girdiğinizde ortaya çıkıyor. Fabrika verilerine göre Corolla Hybrid, şehir içerisinde 3.3 lt/100 km, şehir dışı 3.6 lt/100 km ve ortalama 3.5 lt/100 km değerlerine sahip. Test ettiğimiz süre boyunca model ortalama trafiğin olduğu zamanlarda 4.5 litre, yoğun trafiğin olduğu anlarda ise 4.0 litre değerleri bize sundu. Fabrika verilerine oldukça yakın gibi görünen bu değerler ile hesap yaptığımızda Corolla’nın yoğun trafikte özellikle dur kalk trafikte daha iyi iş çıkarttığını görüyoruz. Bir miktar küçük yakıt deposuna sahip olmasına rağmen Corolla hibrit modeli, ortalama 850 km erişim mesafesi sunmayı başarıyor.

Karşılaştırmamızda elde ettiğimiz bu değerler sizin kullanım tarzınıza ve yaşadığınız bölgeye göre farklılık gösterebilir fakat hibrit sistemin diğerlerinden daha avantajlı olduğunu görmek mümkün.

Peki dezavantajları neler?

Dizel motorlu model, diğerleri kadar sessiz bir yapıya sahip değil. Özellikle trafikte beklerken veya yüksek devirlere çıktığınızda motorun sesi gayet net bir şekilde duyuluyor. Yakıt konusunda çeşitli avantajları ve uzun vadede geri dönüşü olan bir motor. Ayrıca dayanıklılık konusunda da diğerleri gibi hassas değil. Her ne kadar teknoloji ilerlemiş olsa da dizel motorlar, benzinli ve hibrit araçlara göre çok daha uzun ömürlü olmayı başarıyorlar.

LPG ile şimdilik AVM’yi unutun

Benzin+LPG’li model ise LPG’nin geçmişteki kötü şanını adeta unutturmaya hazır. Fabrikasyon LPG’li araçlar performans konusunda bir fark oluşturmuyor ama burada da fazladan tüketilen yakıtlar karşımıza çıkıyor. Her ne kadar benzine oranla daha düşük bir bedel ödeyerek LPG satın alabiliyor olsak da günün sonunda en çok yakıtı bu araç tüketiyor.

LPG’nin bir önemli dezavantajı ise LPG’li araçların AVM gibi kapalı otoparklara alınmaması. Şu an için karar çıkmadı ancak bu durumun önümüzdeki süreçte değişeceği açıklandı.

Hibrit şehir içinde avantajlı 

Hibrit sistem ise trafikte ve şehir içerisinde oldukça avantajlı gibi görünse de uzun yolda verimliliğini kaybetmeye başlıyor. Özellikle şehir dışı yolculuklarda benzinli motor çok daha yoğun bir şekilde kullanılıyor. Durum böyle olunca şehirler arası yolculuklarda benzin istasyonlarında daha fazla mola vermeniz gerekiyor.

Maliyet ne?

Şu anda İstanbul’da 1 litre benzin ortalama 7 TL’den satılıyor. 1 lt LPG ise 3,40 TL seviyesinde iken, 1 lt motorin için ödemeniz gereken bedel 6,50 TL seviyesinde.

Yani LPG satın alırken en uygun fiyatlı yakıt olduğu için 100 TL karşılığında 29,4 lt alınabilirken, motorin 15,4 lt ve benzin de 14,3 lt olarak depoya giriyor.

LPG sistemi daha fazla satın alındığı için tüketiciler bu yakıtı daha çok tercih ediyor.

Sonuç

Çoğunlukla şehir içerisinde aracınızı kullanacaksanız hibrit sistemli modeller avantaj sağlamayı başarıyor. Şehir dışına sık sık seyahat ediyorsanız da dizel motor avantajlı konuma geçiyor. Hem şehir içerisinde hem şehir dışında aynı oranda kullanacaksanız benzin+LPG burada diğerlerinin önüne geçiyor. Bizim için birinci hibrit, ikinci dizel üçüncü benzin+LPG olurken, yazımızda belirttiklerimize göre siz de kendiniz için en uygun olan yakıt türünü seçebilirsiniz.