Otomatik Duster herkesi peşine takacak. Araba Dergisi otostil

Otomatik Duster herkesi peşine takacak

Otomatik Duster herkesi peşine takacak

Uzun bir süredir hayatımızda olan Dacia Duster gerek satış adetleriyle gerekse sağlamlığıyla olsun artık her anlamda kendisini kanıtlamış bir otomobil. Ülkemizde uzun bir süredir yollarda olan Duster Türk tüketicilerinin ihtiyaçlarına cevap veren motorlarıyla ön plandaydı. Ancak bir türlü bu araçta otomatik vites seçeneği olmadığı için model sınırlı bir tüketici grubuna ulaştı. Şimdi ise EDC çift kavramalı vites ile Duster satış liderliğini bu yıl için de garanti altına almış oldu.

Dacia Duster, çok çekici olmasa da güçlü bir görünüme sahip. Makyajla birlikte en büyük değişim radyatör ızgarasında olmuş. Ayrıca farların da iç tasarımı elden geçirilmiş. Profilden araca baktığımızda şişkin ön ve arka çamurluklar dikkatlerden kaçmıyor. Diğer kısımlardaysa maliyeti düşük olsun diye daha düz hatlar tercih edilmiş. Makyajla birlikte tavan rayı da modernize edilmiş ve üzerine model ismi yazılmış.

Arka tasarımdaysa farklılıklar bulmak için çok iyi gözlere sahip olmak gerekiyor. Egzoz çıkısında krom kaplama kullanılmış. Stopların iç tasarımındaysa küçük değişlilikler yapılmış.

Dacia Duster her ne kadar iddialı fiyatıyla ön çıkan bir otomobil olsa da modelin son derece güçlü görünen tasarımı da pek çok tüketici için satın alma sebebi. Biraz maskülen bir kabuğa sahip olsa da EDC vites kutusu sayesinde artık Duster tercih eden kadın sayısı da artacaktır.

İç mekan minimalist

Dacia Duster’in iç mekanına geçtiğimizde ise malzeme kalitesinde bir nebze olsa da iyileştirmeler olduğu görülüyor. Yine de bu konuda beklentileri çok yüksek tutmamak gerek. Aracaın satış fiyatı dikkate alındığında zaten daha fazlasını beklemek haksızlık olur. Orta konsolda bulunan 7 inçlik LG Media Nav sistemi Renault ailesindeki en alt seviye dokunmatik multimedya ekranı olma özelliğini taşıyor. Temel işlevlerle donatılan bu ekranın dokunma hissi başarılı. Tepki de hızlı. Ancak cep telefonlarıyla uyum konusunda bu sistem çok iyi değil. Ayrıca aşağıda konumlandırılması sebebiyle eğer navigasyonu takip etmek isterseniz gözünüzü yoldan ayırmanız gerekiyor.

Duster’in iç mekanında yaşam alanı oldukça ferah. Araç bolca eşya gözüne sahip. Duster rahat koltuklarıyla konforlu yolculuk sunuyor. Aracın yerden yüksek yapısı sayesinde görüş açıları çok başarılı. Kol dayama yüzünden bel ayarı yapabilmeniz içinse çok kolay değil. Oldukça geniş bir yaşam alanı sunan Dacia Duster gerek önde gerekse arkada diz ve baş mesafesi konusunda ise birçok rakibinden daha başarılı. Aracın arkasındaki bagaj kapasitesi de beklentileri sorunsuzca karşılıyor.

EDC Farkı Hissediliyor

Gelelim bu dağ keçisinin motor gücüne. Dacia Duster’da kullanılan efsanevi 1.5 dCi motor bu araçta 110 HP güç ve 260 Nm tork üretiyor. Bu kombinasyona 6 ileri EDC otomatik şanzıman eşlik ediyor. Hem araçtaki motor hem de EDC vites kutusu artık kendilerini kanıtladığı için daha yola çıkmadan araca karşı büyük güven hissediyorsunuz. İlk nesil EDC vites kutularındaki eksiklikler artık düzeltildiği için Duster oyuna 1-0 galip başlıyor. İlk hareket anında biraz ağırkanlı olsa da bu araç performans için üretilmediğinden her hangi bir olumsuzluk söz konusu değil.

Bu EDC’ye ayrı bir parantez açmak istiyorum. Dacia bu konuda kendini çok geliştirmiş. Yani benim beklediğimin üzerinde bir performans sergiledi. Özellikle vites geçişlerinin hızı ve konforu beklediğimin üstünde diyebilirim. Ancak bu vites kutusunun şaşırtıcı bir de sonucu var. Türk tüketicisine otomatik vitesli bir araç alçağınızı söylediğinizde size hemen o araç çok yakar der. Ancak Duster’da EDC vites kutusu sanılanın aksine tüketici manuel şanzımana kıyasla düşürüyor. Manuel versiyonunda 100 km’de 4.8 litrelik olan ortalama tüketim, EDC ile 4.5 litreye kadar gerilemiş durumda. Bu gerçekten inanılmaz bir seviye.

Dacia Duster 2011 yılında Euro NCAP çarpışma testine alındı. Yapılan testler sonucunda 3 yıldız alan bu model ortalamada kaldı. Aracın standart donanımında ABS, ESP, ASR, yokuş kalkış asistanı, sürücü ve ön yolcu için ön – yan havayastıkları sunuluyor.

Dacia Duster’ın manuel vites kutusunda 4×4 çekiş sistemi de alınabilmesine rağmen EDC vites kutusu sadece önden çekişli alınabiliyor. Asfalt üzerinde ise Duster yerden yüksek yapının getirdiği özgüvenle kullanıcısını bir hayli rahatlatıyor. Her ne kadar yerden yüksek olsa da Duster yan rüzgarlardan beklenenden az etkileniyor. Aracın yüksek süratlerdeki direksiyon tepkileri de hızlı. Ancak direksiyon kutusu şehir içinde biraz ağır kalıyor ve yorucu oluyor.

Sonuç

Dacia Duster bundan birkaç yıl öncesine kadar uygun fiyatlı bir model olarak hayatımıza girdi ve bu sayede de hep en çok tercih edilen modellerden oldu. Şimdi ise EDC vites kutusu ile en uygun fiyatlı dizel-otomatik kombinasyonlarından birine sahip. Aracın en yakın rakibiyle arasındaki fiyat farkı neredeyse bir küçük otomobil kadar olduğu için donanım ve iç mekandaki eksikleri görmezden gelmek mümkün.

Teknik Veriler Dacia Duster EDC

Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4/Dizel
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 8/1
Motor hacmi 1461 cc
Maksimum güç 110 HP-4000 d/d
Maksimum tork 260 Nm-1750 d/d
Son hız 169 km/s
0-100 km/s hızlanma 11.9 sn
Şanzıman 6 ileri EDC
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/kampana
Lastikler 215/65 R16
Depo kapasitesi 50 lt
Bagaj hacmi 475 lt
Ağırlık 1421 kg
Tüketim (fab. ver.) 4.4/4.5/4.5 lt/100 km
Uzunluk 4315 mm
Genişlik 2000 mm
Yükseklik 1695 mm
Aks mesafesi 2674 mm
Fiyat 86.400 TL

OTOSTİL Test Verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 12.4
0-400 m (sn) 23.2
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 41.4
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 41.9
Gürültü 100 km/s (dB) 67
Test tüketimi (lt/100 km) 5.0
Menzil (km) 1000

Beğendi/Beğenmedi

Murat Tosun Beğendi
Mert Duran Beğendi
Gürkan Gençyılmaz Beğendi