Gün geçmiyor ki elektrikli otomobil üreten markalar arasına bir yenisi daha eklenmesin. Geçtiğimiz sene satışa sunulan ama öncesinde de tanıttığı elektrikli otomobili EQC ile elektrikli otomobiller kervanına Mercedes de katılmıştı. İçten yanmalı motorlu araçlara olan alışkanlığımız hibrit otomobiller sayesinde değişmeye başlamışken Mercedes, bambaşka bir tarza sahip bir otomobil ile karşımıza çıktı. Tamamen elektrikli motora sahip olan EQC, tasarımı, performansı ve teknolojisi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir model.
Tasarım konusu her insan için farklılık gösterse de bu otomobile ilk baktığınızda gözünüz biraz garipseyebilir. Bunun nedeni ise farların tam ortasından geçen aydınlatma paneli, büyük ızgara ve oval hatlara sahip olan tasarım. Markanın son zamanlarda kullandığı ortak tasarım dilinden daha farklı bir yapıya sahip olan model, alıştığımız keskin hatlara sahip olmadığı için olduğundan çok daha büyük gibi görünüyor fakat aslında otomobil GLC modeli ile aynı alt yapı boyutlarına sahip.
İçten yanmalı motora sahip olan kardeşi GLC ile bu bakar benzerliği olan model, sürüş dinamiklerinde de kardeşinden farklılaşıyor. Her iki aks üzerinde bulunan elektrikli motorun ürettiği 408 beygirlik güç ve 780 Nm tork, bu otomobilin oldukça atik olmasını sağlıyor. 0’dan 100 km/s hıza ivmelenmesini 5.1 saniyede gerçekleştiren otomobil, SUV değil de spor bir otomobil kullanıyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlıyor.
80 kWh’lık bataryaya sahip olan model, menzil anlamında da kullanıcısını üzmeyecek değerlere sahip. Fabrika verilerine 425 km’lik menzil sunan model, kullanım tarzınıza bağlı olarak 350-380 km arasında mesafe gidebilmenizi sağlıyor. Bataryalardan bahsederken şarj sürelerinden de bahsetmekte fayda var. Hızlı şarj imkanı bulunan DC istasyonlarda otomobil yüzde 10’dan yüzde 80’e 40 dk’da şarj olabilirken duvar tipi istasyonda bu süre 9 saate çıkıyor. Aracı normal ev tipi priz üzerinden şarj etmek isterseniz bu süre 38 saate çıkıyor. Açıkçası böyle bir otomobile sahipseniz bulunduğunuz yere duvar tipi şarj istasyonu yaptırmanızda fayda var.
Otomobilin kokpitine geçtiğimizde kullanılan malzemelerin özenle tercih edildiğini görüyoruz. Markaya yakışan tarzda tercih edilen kaplamalar, kalite algısını bir hayli yükseltiyor. Hatta kapıda kullanılan 3 boyutlu metal kaplamalar otomobile farklı bir tarz kazandırmayı başarmış. Sürücü odaklı yapıya sahip olan ön konsolda bulunan dijital gösterge paneli ve multimedya ekranı kullanıcısına teknolojik bir otomobil kullandığını hissettirmeyi başarıyor. Test ettiğimiz modelde bulunan koyu renkli döşemelere rağmen iç mekanı ferah olan otomobilde dört yetişkin rahatlıkla seyahat edebiliyor.
Ülkemizde 2020 yılının sonlarına doğru satışa sunulan modelin fiyatı 966.000 TL’den başlarken bu fiyat satın aldığınız opsiyonlara göre artabilir. Bu fiyata satın alacağınız EQC, Electric Art olarak adlandırılan donanım seviyesine sahip olacak ve bu donanımda duvar tipi şarj istasyonu kurulumu dahil oluyor.
Sonuç
Elektrikli otomobiller gelişmeye devam ediyor. EQC her ne kadar yeni bir otomobil olsa da ilerleyen dönemlerde de keyifle kullanabileceğiniz teknolojik, konforlu ve Premium noktaları bir hayli fazla olan bir otomobil. Çevre dostu, düşük kullanım maliyetlerine sahip olan, aynı zamanda da trafikteki diğer araçlardan farklı görünen bir otomobile sahip olmak istiyorsanız EQC bunları size sunabiliyor.
Teknik veriler Mercedes EQC400
Motor (tip/silindir sayısı): Elektrikli/-
Motor hacmi –
Maksimum güç 408 HP
Maksimum tork: 760 Nm
Son hız: 180 km/s
0-100 km/s hızlanma: 5.1 sn
Tüketim (fab. ver.): 21.7/22.6/30.0 kWh/100 km
FİYAT: 966.600 TL
Oto STİL Test verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 5.5
0-400 m (sn) 13.2
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 37.7
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 37.8
Gürültü 100 km/s (dB) 64
Test tüketimi (lt/100 km) –
Menzil (km) 340
Yazı: Tolga Çolak Fotoğraf: Emirhan Karamuk