BMW 5 Serisi, tasarımı ama özellikle de teknolojisiyle göz dolduracak gibi görünüyor. Ancak 5 Serisi’nin 3 Serisi’nin büyüğü ya da 7 Serisi’nin küçüğü gibi algılanması onun işini zorlaştıran bir detay. Aslında başlı başına efsane olmasına rağmen kardeşleriyle fazla benzeyen tasarım bu tarz söylemlerin önünü açıyor.
Ön kısımda BMW’nin LED farları ve BMW’nin yeni böbrekleri bizi karşılarken, gündüz farları ve hemen altında devam eden geniş hava kanallı tampon modelin hırçın görünmesine katkı sağlamış. Profilden dinamik bir görünüme sahip olan otomobilin arka kısmına baktığımızda en büyük değişikliğin 7 Serisi’nde de görülen, tasarım unsurlarının bu modelde de kullanıldığı dikkat çekiyor. Ön tarafta değişken bir far formuna yer veren BMW arka tarafta ise sadeliğinden ödün vermemiş. Yenilenen ön tasarımı ve arka taraftaki yenilenen sadeliği ile yeni 5 Serisi çok daha güzel tasarımlı bir görünüme sahip.
BMW 5 Serisi’nin iç mekanı ağabey 7 Serisi’ne benzeyen çizgilerle hazırlanmış. Aracın sınıfında olması gereken lüks yapı korunmuş. Yeni donanımda dış tasarımdaki yenilikler hemen dikkat çekerken test aracındaki gibi M paket tercih edildiğinde direksiyondaki logo kanınızın kaynamasını sağlıyor. Konsoldaki kapamalar ve kaliteli deri koltuklar kaliteli ambiyansın olmazsa olmazı iken yaşam alanı hem önde hem de arkada oldukça geniş.
BMW 5 Serisi modelinde teknolojik konfor özellikleri ve eğlence yapısı da geliştirilmiş. Bunlar arasında Head – Up Display öne çıkıyor. Bunun yanı sıra iDrive sistemi geliştirilmiş ve multimedya ekranı üzerinde oldukça kaliteli grafikler sunuluyor. Bu ekran, sahip olduğu 3D sensörleri sayesinde parmak hareketleri ile kontrole izin veriyor. BMW 5 Serisi’nin geliştirilmiş navigasyon sisteminde gerçek zamanlı trafik bilgileri de size doğru trafik bilgi akışı sağlayarak güvenli ve rahat bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Yani harita-navigasyon, hava durumu, telematik bilgisi, hatta haberleri bile gözünüzü yoldan ayırmadan takip edilebiliyorsunuz. BMW’nin iç mekanını çok daha eğlenceli kılan öğelerin başındaysa müzik sistemi geliyor. Sistemin ses çıkışı kapasitesi yüksekken ses kalitesi de çok başarılı. Dinlediğiniz şarkılar size sanki bir konser salonunda olduğunuz hissini veriyor.
Tercih 1.6 litreden yana
Testimize konuk olan 5.20i’nin 1.6 litrelik benzinli, dört silindirli motoru 170 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor. Bu kombinasyona 8 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor. Fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hızlanması için 8.3 saniyeye ihtiyaç duyulurken ortalama 7.1 litre yakıt tüketimi elde ediliyor.
BMW 520i’de farklı sürüş modları da bulunuyor. Nefesi kolay kolay kesilmeyen motor ve sürüş modlarının uyumu sayesinde her türlü kullanıcı istediği tarzda ilerleyebiliyor. İlk andan itibaren yüksek hızlanma isteğine sahip olan motor kesintisiz biçimde bu gücü sürücüsüne sunmasıyla fark yaratıyor. Direkt direksiyon sistemiyle kullanım konforunu artıran 520i’nin yürüyen aksamı da değişimden nasibini almış. Eski nesillere göre daha fazla konfor sunan otomobilde iç mekana yansıyan vuruntu ve salınımlar önemli ölçüde gerilemiş. Ancak test aracındaki gibi büyük jant lastik tercih etmek görünüm açısından güzel olsa da bozuk yolların fazla olduğu ülkemiz için iyi bir tercih olmayacaktır.
BMW 5 Serisi, yarı bağımsız sürüş için en üst seviyede akıllı sürüş asistan sistemleri ve dijital park hizmetleri ile donatılmış durumda.520i’de de bu sistemler kullanılıyor. Zorlu durumlardan kaçınma yardımı ve kavşak trafik uyarısı gibi yeni özelliklerle birlikte şerit değiştirme asistanı ve aktif yandan darbe korumalı şeritte tutma asistanı da sunula yeniliklerden bazıları. Aktif yandan darbe korumalı şeritte tutma asistanı, şerit çizgilerini ve otomobilin etrafındaki alanı izleyerek düzeltici direksiyon müdahalelerinde bulunuyor ve böylece olası çarpışmalardan kaçınma konusunda sürücüye yardımcı oluyor.
Sonuç
BMW 5 Serisi gerekten de çok güzel görünen ve kullanım açısından keyif veren bir otomobil. Elbette bu keyfe ulaşmak ülkemizdeki vergiler nedeniyle ucuz değil. Aldığı parayı hak etse de 5 Serisi kardeşi 3 Serisi ile aynı motorlu versiyonda kardeşinden ortalama 250 bin TL daha pahalı olmasından ötürü en büyük düşmanını uzaklarda aramayacaktır.
TEKNİK VERİLER BMW 5.20i
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı /4/Benzin
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1597 cc
Maksimum güç 170 HP-5000 d/d
Maksimum tork 250 Nm-2000 d/d
Son hız 226 km/s
0-100 km/s hızlanma 8.3 sn
Şanzıman 8 ileri otomatik
Aktarma Arkadan itiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/ disk
Lastikler 245/40 R19
Depo kapasitesi 68 lt
Bagaj hacmi 530 lt
Ağırlık 1655 kg
Tüketim (fab. ver.) 6.2/7.1/8.6 lt/100 km
Uzunluk 4963 mm
Genişlik 1868 mm
Yükseklik 1479 mm
Aks mesafesi 2975 mm
Fiyat 885.600 TL
Oto STİL Test verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 8.6
0-400 m (sn) 18.2
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.4
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.7
Gürültü 100 km/s (dB) 65
Test tüketimi (lt/100 km) 9.1
Menzil (km) 747
Yazı: Mert Duran Fotoğraf: Emirhan Karamuk