Günümüzde otomobiller metalden yapılır değil mi? Peki ama metalin daha az kullanımı ve daha çok plastikle de aynı dayanıklılıkla araç üretilebilir mi? Bunu Lotus’a sormak lazım. Onlar plastiği artırmasına rağmen son derece dayanıklı araç üretmeleriyle biliniyorlar. Peki ama McLaren’in yaptığı gibi karbonfibere ağırlık verirsek ne olur? Eğer maliyeti göz önüne tutmazsak ortaya mükemmel araçlar çıkar. Hem hafif hem de dayanıklı. İşte firmanın öne çımasının ana nedeni karbonfiberi hoyratça kullanması ve bunu yaparken de malzemenin tasarımla bütünleşebilmesi sayesinde gözleri okşaması. Yani bir McLaren otomobil ile hem performans hem de göz alıcı çizgiler garanti altına alınmış olur. Bugüne kadar sayısız örneğini gördüğümüz bu uygulama şimdi de 620R ile mümkün olacak.
McLaren’in en uygun fiyatlı modeli olan 540C ve 570S, kimileri için tam bir performans makinesi olamadı. Elbette onların bu zayıf! performans isteklerine firma da sessiz kalamadı ve ortaya da bu gördüğünüz 620R çıktı. Bu model sadece 225 adet üretilecek ve şimdiden kotanın önemli bir kısmı satılmış durumda.
İngiltere’de 250 bin Pound karşılığında alınabilen McLaren 620R, 570S ve 650S modellerinin arasındaki yerini tasarımıyla da kanıtlıyor. Aracın çoğu parçasında ortak malzemeler kullanılırken gövdenin kendisinde hafif ancak dayanıklı malzemelere yer verilmiş. Kimi yerlerde dayanıklı alüminyum, kimi noktalarda karbonfiber kullanılırken çelik de gövdede yerini almış.
Firmanın açıklamasına göre bu araç aslında tam bir günlük kullanım otomobili. Yani onunla sabah işinize gittiğiniz gibi akşama lüks bir mekana da gitseniz ya da haftasonu eşinizi market alışverişine de götürseniz kimse sizi yargılamaz. Ancak elbette McLaren’in normal otomobil anlayışının biz ölümlülerle çok farklı olduğunu unutmamak gerekiyor.
3.8 litrelik çift turbo destekli motorla donatılan 620R, adından anlaşılacağı gibi 620 HP güç üretiyor. Peki bu araçta V8 var mı? Elbette var, hem de gücünü her devirde hazır eden bir V8. 3799 cc hacimli V8 motor araca ayrıca 620 Nm tork sağlıyor. Tüm bu güç birleşince de ortaya 7 ileri vites kutusu sayesinde 2,9 saniyede 100 km/s, 8,1 saniyede ise 200 km/s hıza ulaşabilen bir otomobil çıkıyor. Fabrika verisi 100 km/s’den durmak için 29 metreye ihtiyaç duyan 620R’nin son hızı ise 322 km/s.
Tüm bu veriler gösteriyor ki birkaç yıl öncesinin süper spor otomobil değerleri artık daha da kolay ulaşılır hale gelmiş. Bu nedenledir ki Bugatti Chiron’un hız göstergesinde dünyada ilk kez 500 km/s yazıyor.
Aracın toplam ağırlığı ise 1282 kg iken, uzunluğu 4557, genişliği 2045, yüksekliği 1194 ve dingil mesafesi ise 2670 mm. 120 litrelik bagaj kapasitesi sunan otomobilde roll cage standart olarak sunulurken 100 km’deki yakıt tüketim değeri (çok önemliymiş gibi!) ortalama 12,2 lt olarak açıklanıyor.