Kompakt sınıfın başarılı temsilcisi Ford Focus, 3 nesildir aramızda. 2015’te makyajlanan Focus ailesi yeni motor ve şanzıman seçenekleriyle gündeme geldi. Tabii gelişmiş teknolojik alt yapıyla da. Bu teknolojik yükleme ile Focus, rakiplerini hatta bir üst sınıfını zorlar hale geldi. Daha önce PSA ile ortak kullanılan 1.6 lt dizel motora ilave safkan Ford motoru olan 1.5 lt dizel motor Focus’ta görev yapmaya başladı.
Hissedilen makyaj
2014 yılında yenilenen Ford Focus, makyajla beraber daha dinamik bir tasarıma kavuştu. Makyajla beraber yumuşak yapı biraz daha sertleştirildi, özellikle ön kısımda klasik asık suratlı Ford çizgileri devam ettiriliyor. Far tampon ve panjur yapısı makyajdan etkilenen ön kısım daha sportif hale geldi. Yan tarafta makyajla değişen far ve stop gurubunun Focus’ta etkili bir iyileşme sağladığı olduğunu söylemek lazım. Stop gurubu makyajdan önce daha inceydi makyaj sonrasında ise stop gurubu arka çamurluğa kadar taşıyordu ve bu taşan kısım küçültüldü. Ön tarafta olduğu gibi arka tamponun değiştiğini görüyoruz. Bagaj kapağı da makyajdan etkilendi.
Focus’un makyaj öncesi çok kalabalık tuş düzeneği ile eleştirilere neden oluyordu. Test aracımız Titanium paketi olduğu için 8 inçlik yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran ilk aşamada 4 eşit bölümde gösteriliyor siz içinden istediğinizi büyütüyorsunuz. Örneğin medya, radyo veya navigasyonu tercih edebiliyorsunuz. Dokunmatik ekran sayesinde azalan butonlar otomobili daha derli toplu kılıyor. Ekranın altında bulunan sayısı azaltılan butonlara ulaşmak kolay ve ergonomik açıdan sorunsuz. Ekran aynı zamanda geri viteste arka görüş kamerası ekranına dönüşüyor. Alt donanım paketindeyse daha küçük ekran ve biraz daha fazla buton grubu bulunuyor.
Vites konsolunun sol tarafında da otomatik park sistemi ve park sensörünün tuşları bulunuyor. Vitesin arkasındaki sürgülü bardaklık oldukça kullanışlı.
Sürücü ve ön yolcu koltuğu yeterli konforu sunuyor. Arka koltukta da yeterli diz ve baş mesafesi mevcut. Otomobilin bagaj hacmi ise 316 litre ve rakipleriyle kıyasladığımızda bu hacmin küçük kaldığını görüyoruz.
Yeni nesil dizel motor
Ford tarafından üretilen yeni nesil 1.5 lt hacmindeki turbo dizel motor Focus ve diğer Ford modellerinde kullanılmaya başlandı. 1499 cc hacmindeki turbo dizel motor 3600 d/d’de 120 HP güç üretiyor. Geometrik turbo sayesinde alt ve üst devirlerde yüksek performans sağlıyor. Motorun torku ise 1750 d/d’de 300 Nm.
1.5 TDCI motor sadece PowerShift adı verilen çift kavramalı 6 ileri otomatik şanzımanla sunuluyor. Şanzıman geçişlerde oldukça yumuşak ve sarsıntısız. Sport modu da bulunan şanzıman daha geç vites değiştirerek sportif kullanıma imkan tanıyor. Ekonomi odaklı şanzıman istenirse manuel vites değişimleri de mümkün kılıyor. Direksiyonun arkasındaki kulakçıklarla vites büyütüp küçültmek mümkün.
Ford Focus 1.5 TDCI PowerShift’in maksimum hızı 193 km/s olarak belirtiliyor. Test sürüşlerimizde otomobilin 11.3 saniyede 0’dan 100 km/s’ye çıktığını belirledik. 5.8 lt/100 km’lik test tüketimi de otomobilin ekonomik olduğunu gösteriyor.
Yol tutuş her zamanki gibi
Ford Focus, ilk neslinden itibaren başarılı yol tutuşuyla ünlü bir otomobil haline geldi. Makyajlı Focus’ta da yol tutuş öncülerinde olduğu gibi oldukça başarılı. Direksiyon sistemi de yol tutuşu gibi oldukça başarılı. Başarılı direksiyon ve süspansiyon sistemi sayesinde Focus, söz dinleyen bir yapıya sahip. Bozuk yollardaysa gürültülü ve sert çalışan süspansiyon konfor konusunda az da olsa ödün veriyor.
Ford Focus 1.5 TDCI PowerShift Titanium donanım paketi oldukça zengin. İlave güvenlik donanımlarıyla otomobil neredeyse bir üst model seviyesine çıkıyor. Sürücü ve ön yolcu havayastığı ve yan havayastıkları, perde havayastığı, ABS+EBD, EBA, ESP, TCS, yokuş kalkış sistemi, 8 inç ekran, bel destekli ön koltuklar, Bluetooth, anahtarsız çalıştırma ve SYNC II gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. Yan ve dik kendi kendini park etme özelliği, şerit takip ve kör nokta uyarısı gibi ekipmanlar da opsiyonel olarak sunuluyor.
Ford Focus 1.5 TDCI PowerShift Titanium’un ikinci el fiyatı sedan ve HB karoser arasında büyük farklılık gösteriyor. Sedan karoserlerin büyük çoğunluğu filo otomobili olduğu için daha yüksek km’ye sahip ve nispeten daha yorgun araçlar. HB versiyonlar ise onlara kıyasla el yakan fiyat etiketlerine sahip.
2016 modeli baz aldığımızda sedan karoserli bir Focus’a 140-155 bin TL civarında bir bedelle sahip olmak mümkünken, HB versiyonda fiyatlar 180-195 bin TL arasında değişiyor.
SONUÇ
Ford Focus 1.5 TDCI PowerShift, sınıfındaki rakiplerine oranla başarılı yol tutuşu ile ön plana çıkıyor. Sarsıntısız çift kavramalı şanzımanı sürüş keyfini artırıyor. Ekonomik kullanım sunan motor ve şanzıman isterseniz agresif karaktere de bürünebiliyor. Fiyat ve donanım olarak rakipleriyle mücadele etmekte zorlanmayan model küçük eksiklikler dışında önemli bir zayıflık göstermiyor. Tüm bu artıları sayesinde de ikinci elde adeta altın gibi, değeri hiç düşmeden alınıp satılıyor.
TEKNİK VERİLER Ford Focus 1.5 TDCI PowerShift
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4/Dizel
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1499 cc
Maksimum güç 130 HP-3600 d/d
Maksimum tork 300 Nm-1750 d/d
Son hız 193 km/s
0-100 km/s hızlanma 10.9 sn
Şanzıman 6 ileri Powershift
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/ disk
Lastikler 205/55 R16
Depo kapasitesi 53 lt
Bagaj hacmi 316 lt
Ağırlık 1358 kg
Tüketim (fab. ver.) 3.9/4.2/4.9 lt/100 km
Uzunluk 4360 mm
Genişlik 2010 mm
Yükseklik 1469 mm
Aks mesafesi 2648 mm
Fiyat 180.000 TL
Oto STİL Test verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 11.3
0-400 m (sn) 17.8
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.6
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.8
Gürültü 100 km/s (dB) 65
Test tüketimi (lt/100 km) 5.8
Menzil (km) 914