Mazda 90’lı yıllardaki popülaritesini bir türlü yeniden yakalayamıyor. Farklı sınıftan pek çok iddialı modeli olmasına karşılık Türk tüketiciler artık Mazda’ya mesafeli davranıyor. Öyle ki bazı Mazda modelleri rakiplerinden çok daha uygun fiyatlı satılmasına karşılık, tüketiciler nezdinde talep görmüyor. Mazda CX-5 de işte böyle bir model.
Kalp çalan bakışları var
Mazda CX-5’in tasarımında geriye doğru uzanmış farlar göze çarpıyor. Kaput üzerinden ön ızgaraya uzanan hatlar otomobilin dinamik bir duruşa kavuşmasını sağlamış. Büyük bir arma şeklindeki ızgara ortaya konumlandırılmış. Bu ızgarayı büyük marka logosu ve ince bir çizgi halinde ızgaranın alt kısmını saran krom çıta süslemiş. Tamponun alt bölümü gövdeden farklı renkte olan bir detayla süslemiş. Bu plastik detay tekerlek kemelerinden kapı altlarına kadar uzanarak bütünlük sağlamış. Yan bölümde ağırlıklı olarak oval hatlar göze çarpıyor. Su dalgasını andıran tasarım detayları akıcı bir görselin oluşmasını sağlamış. 19 inçlik jantlar otomobilin sportif karakterini ön plana çıkarıyor.
Mazda CX-5’in arka bölümüne baktığımızda ise, bolca kıvrım ve keskin hatların yer aldığı bir tasarım bizleri karşılıyor. Ön farlar gibi stoplar da yana doğru uzanıyor. Arka tamponun alt bölümünün gövdeden farklı renkte oluşu aracın arazi karakterini yansıtmasının yanı sıra iki yandan egzoz ile otomobilin sportif duruşunu destekliyor. Aracın boyutlarına baktığımızda ise Mazda CX-5 4550 mm uzunluğa, 1840 mm genişliğe, 1680 mm yüksekliğe ve 2700 mm dingil mesafesine sahip.
Konfor onun en iyi bildiği şey
CX-5 tüm yeni Mazda modellerinde görmeye başladığımız kokpit tasarımıyla bize merhaba diyor. Dört kollu deri direksiyon simidi krom detay ile şık görünüyor. Krom detaylara kapı kollarında ve cam kontrol tuşlarının hemen yanında da rastlamak mümkün. Direksiyon üzerindeki tuşlar ile otomobilin ergonomi sıkıntısı kalmamış. Mazda tasarımcılar, otomobilin havalandırma kanallarına kaliteli görünen krom çerçeveler ekleyerek daha şık bir görüntü kazandırmışlar.
Ön konsolda 5.8 inçlik dokunmatik bir ekrana yer verilmiş. Başlangıç donanımından itibaren standart sunulan bu ekran müzik sistemi, yol bilgisayarı ve navigasyon gibi özelliklere sahip. Vitesi “R” konumuna aldığınızda bu ekran geri park kamerası da olarak kullanılabiliyor. Bose müzik sistemi de otomobilin içinde keyifli dakikalar geçirmeniz için elinden geleni yapıyor. 5.8 inçlik bu ekran el freninin yanına konumlandırılan joystick ile de kontrol edilebiliyor.
Klima sisteminin kullanılması kolay ancak ekranının parlak plastikle kaplı olması bu alana ışık düştüğünde ayarların görünmesini engelliyor. Vites önünde arkasında ve kapı kenarlarında sunulan küçük eşya gözleri yeterli. İç hacim konusunda da Mazda CX-5 misafirlerine yeterli bir alan sunuyor.
Gerek önde gerekse arkadaki diz ve baş mesafesi beklentileri karşılıyor. Ancak arka koltukta daha fazlasını sunan rakipler olduğu da bir gerçek.
Vergi kurbanı motor
Mazda CX-5, 2.0 litre Skyactiv-G motora sahip. Yüksek sıkıştırma oranına sahip bu motor daha az yakıt ile size daha fazla güç üretme amacıyla geliştirilmiş. Mazda CX-5, 6000 d/d’de 160 HP güç, 4000 d/d’de ise 208 Nm tork üretiyor. Sürekli dört tekerlekten çekişli olan Mazda CX-5, 0-100 km/s hızlanmasını 10.7 saniyede tamamlarken maksimum 179 km/s hıza ulaşıyor. 1482 kg ağırlığındaki test aracımızın fabrika verisi ortalama tüketimi 6.6 litre olarak belirlenmiş. Bizim karma parkurda yaptığımız 600 km testler sonucunda elde ettiğimiz değer ise 7.5 litre oldu.
Skyactiv-G teknolojili motor size tatminkar bir performans sağlıyor. Alt devirlerde de canlı kalabilen motor üst devirlerde gerçek gücünü gösteriyor. CX-5’ın motor ile şanzıman uyumu gayet iyi ve geçişleri sarsıntısız. Ancak otomatik vitesten sıkıldınız ve manuel kullanmak istediniz zaman aynı performansı alamıyorsunuz. Manuel kullanım modunda vites geçişleri fazla sarsıntılı oluyor.
Mazda CX-5’de orta sertlikte süspansiyonlara yer verilmiş. Aracın sert şasi yapısı bir SUV’dan çok sedan kullanıyormuşsunuz hissi yaşatıyor. Gövde gereksiz salınımlarda bulunmuyor ve direksiyon tepkileri yeterince iyi. Bu doğrultuda virajlarda başarılı bir performans gösteren model limitleri zorlandığında ise önden kayma yaşatıyor. Ancak bu durumdan korkmanıza gerek yok. ESP sistemi anında devreye girerek tehlikeyi engelliyor. Ses yalıtımı konusunda da başarılı olan model sadece üst devirlerde motor sesini kabin içine yansıtıyor. 19 inçlik jantlar nedeniyle arka koltuğa ise beklendiği gibi biraz fazla darbe yansıyor.
Mazda CX-5 test sonucu
CX-5, neredeyse tüm Mazda modelleri gibi iyi görünüyor ve kullanıcısını etkiliyor. İç mekan kalitesi yüksek. Bence olumsuz tek tarafı tüketici gözünde Mazda’nın 1990’lı yıllardaki değerini koruyamaması ve insanların bu markaya mesafeli davranması. Aslında CX-5 günlük hayata bütün beklentilerinizi rahatlıkla karşılayabilen bir model.
TEKNİK VERİLER MAZDA CX-5 Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı /4/Benzin Yerleşim Önde enlemesine Supap/eksantrik sayısı 16/2 Motor hacmi 1998 cc Maksimum güç 160 HP-6000 d/d Maksimum tork 208 Nm-4000 d/d Son hız 179 km/s 0-100 km/s hızlanma 10.7 sn Şanzıman 6 ileri otomatik Aktarma Dört tekerden çekiş Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/ disk Lastikler 225/55 R19 Depo kapasitesi 58 lt Bagaj hacmi 506 lt Ağırlık 1482 kg Tüketim (fab. ver.) 5.8/6.6/8.0 lt/100 km Uzunluk 4550 mm Genişlik 1840 mm Yükseklik 1680 mm Aks mesafesi 2700 mm Fiyat 194.750 TL Oto STİL Test verileri 0-100 km/s hızlanma (sn) 10.9 0-400 m (sn) 21.8 100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.6 100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.8 Gürültü 100 km/s (dB) 67 Test tüketimi (lt/100 km) 7.5 Menzil (km) 773