Ford, Focus modelini yeniledikten sonra tasarım konusunda biraz eleştirilere maruz kaldı. Özellikle bu eleştiriler otomobilin kokpit tasarımına yapılmıştı. Fiesta’da ile benzer kokpite sahip olan otomobil, kimi kullanıcılar tarafından eleştirilse de, firmanın marka kimliğini yansıttığı için bizce doğru bir tercih olmuş. Bu noktada tek eleştirimiz göstergelerin çok dik bir şekilde konumlandırılmış olması. 90 derecelik bir açı ile yerleştirilen göstergelerin görüş açısı kötü.
Aracın kokpitinde kullanılan kaplamalar yumuşak malzemelerden tercih edilmiş. Göze güzel görünen ve kaliteli bir hissiyatı olan bu alan kırmızı dikişler ve karbon görünümlü plastik kaplamalar ile sportif bir görünüme sahip.
Focus’un kaputunun altında 1.5 litrelik Ecoboost olarak adlandırılan dizel motor yer alıyor. 120 beygir güç ve 300 Nm tork üreten bu motor, Ford’un yeni 8 ileri otomatik şanzımanı ile kombine edilmiş. Yeni şanzımanın motor ile uyumu başarılı. Önceki nesil Focus’larda olduğu gibi vites geçişleri sarsıntısız bir şekilde gerçekleşiyor. İstanbul’un yoğun trafiğinde kullandığımız süre boyunca fabrika verilerine yakın bir yakıt tüketimi verisi elde ettiğimiz otomobil, bu noktada kullanıcısını tatmin etmeyi başarıyor.
Sürüş hissiyatı yeni Focus’ta biraz yapay geldi. Otomobilin direksiyonunda elektrik desteğini biraz fazla hissediyorsunuz. Önceki nesilde çok daha az hissedilen bu destek, kullanıcısına daha tok bir hisse sahip olmasını sağlıyordu. ST-Line donanım ile beraber gelen spor süspansiyonlara ve 18 inçlik büyük jantlara rağmen, araç genel anlamda oldukça konforlu. Yoldaki kusurları başarılı bir şekilde sönümlemeyi başaran süspansiyon sistemi, hızlı girilen virajlarda karoserin ağırlığını başarılı bir şekilde taşıyarak otomobilin çok fazla esnememesini ve çizgisini bozmadan virajları dönebilmesini sağlıyor. Direksiyon sistemi ile her zaman efsane haline gelen Focus’un yeni neslinde ise konforun ön planda tutulduğu belli oluyor. Yol tutuş özellikleri elektronik yardımcılar ile geliştirilmiş olsa da mekanik anlamda önceki modeller daha hisli bir sürüşe imkan tanıyordu.
Aracın dış tasarımı yerini aldığı modele göre önemli bir değişim geçirmiş. Özellikle arka kısım öncüsünden bir hayli farklı. İlk nesil Focus ile benzerlik yok denecek kadar az. Hem ön hem de arkadan aracın tasarımı sportif eklentileri sayesinde dikkat çekme konusunda eksiksiz.
Ford Focus’u ülkemizde üç farklı donanım ile satın alabiliyorsunuz. TrendX, Titanium ve ST-Line olarak adlandırılan bu donanım seviyelerinden sportif detaylara sahip olanı ST-Line olan versiyon. TrendX donanım ise Focus’un baz donanımı olarak yer alıyor.
Benzinli ve dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneğine sahip olan otomobilin 1.5 litrelik benzinli versiyonunu 6 ileri manuel veya 6 ileri otomatik şanzıman ile satın alabiliyorsunuz. 1.5 litrelik benzinli motorda 8 ileri otomatik şanzıman bulunmuyor. Benzinli ve 8 ileri otomatik şanzımanlı Focus almak istiyorsanız tercihinizi 1.0 litrelik motordan yana kullanmanız gerekiyor.
Ford Focus sürüş izlenimi sonucu
Ford yeni Focus modelinde tutan formülü bozmadan devam ettirmeyi başarmış. Fakat otomobilin fiyatı premium segmentte yer alan rakiplerine fazla yakın.
TEKNİK VERİLER Ford Focus HB Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı /4/Dizel Yerleşim Önde enlemesine Supap/eksantrik sayısı 16/2 Motor hacmi 1496 cc Maksimum güç 120 HP – 3600 d/d Maksimum tork 300 Nm - 1750 d/d Son hız 196 km/s 0-100 km/s hızlanma 10.2 sn Şanzıman 8 ileri otomatik Aktarma Önden çekiş Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/ disk Lastikler 235/40 R18 Depo kapasitesi 47 lt Bagaj kapasitesi 375 lt Ağırlık 1394 kg Tüketim (fab. ver.) 4.1/4.4/4.9 lt/100 km Uzunluk 4375 mm Genişlik 1979 mm Yükseklik 1452 mm Aks mesafesi 2700 mm Fiyat 186.600 TL Oto STİL Test verileri 0-100 km/s hızlanma (sn) 10.1 0-400 m (sn) 21.1 100-0 km/s fren (soğuk)(m) 39.4 100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.7 Gürültü 100 km/s (dB) 67 Test tüketimi (lt/100 km) 6.1 Menzil (km) 770