Yeni yüz eski ruh Focus Sedan otostil testinde | OTOSTİL

Yeni yüz eski ruh Focus Sedan otostil testinde

Yeni yüz eski ruh Focus Sedan otostil testinde

Ford, Focus modelini yeniledikten sonra tasarım konusunda biraz eleştirilere maruz kaldı. Özellikle bu eleştiriler otomobilin kokpit tasarımına yapılmıştı. Fiesta ile benzer kokpite sahip olan otomobil, kimi kullanıcılar tarafından eleştirilse de, firmanın marka kimliğini yansıttığı için bizce doğru bir tercih olmuş. Bu noktada tek eleştirimiz göstergelerin çok dik bir şekilde konumlandırılmış olması. 90 derecelik bir açı ile yerleştirilen göstergelerin görüş açısı kötü.

Aracın kokpitinde kullanılan kaplamalar yumuşak malzemelerden tercih edilmiş. Göze güzel görünen ve kaliteli bir hissiyatı olan bu alan kırmızı dikişler ve karbon görünümlü plastik kaplamalar ile sportif bir görünüme sahip.

Aracın büyük boyutları sayesinde hem önde hem de arkadaki yaşam alanı genişliği beklentileri karşılıyor. Arkadaki bagaj hacmi ise 511 litre ile ortalamaları yakalıyor.

Artık dizel motor 1.5 lt

Focus’un kaputunun altında 1.5 litrelik EcoBlue olarak adlandırılan dizel motor yer alıyor. 120 beygir güç ve 300 Nm tork üreten bu motor, Ford’un yeni 8 ileri otomatik şanzımanı ile kombine edilmiş. Yeni şanzımanın motor ile uyumu başarılı. Önceki nesil Focus’larda olduğu gibi vites geçişleri sarsıntısız bir şekilde gerçekleşiyor. İstanbul’un yoğun trafiğinde kullandığımız süre boyunca fabrika verilerine yakın bir yakıt tüketimi verisi elde ettiğimiz otomobil, bu noktada kullanıcısını tatmin etmeyi başarıyor.

Sürüş hissiyatı yeni Focus’ta bana biraz yapay geldi. Otomobilin direksiyonunda elektrik desteğini biraz fazla hissediyorsunuz.  Önceki nesilde çok daha az hissedilen bu destek, kullanıcısına daha tok bir hisse sahip olmasını sağlıyordu.

Sedan modelinde sunulmayan ST-Line donanım bu modelin biraz daha konforlu olmasını sağlıyor. Standart süspansiyon sistemi güzel iş çıkartıyor ayrıca üzerinde bulunan jantlarla da araç yoldaki kusurları ve kasisleri güzel bir şekilde sönümlemeyi başarıyor.

Donanımdan bahsetmişken, Focus sedan ülkemizde iki farklı donanım ile satın alabiliyorsunuz. TrendX ve Titanium olarak adlandırılan bu donanımlardan TrendX baz versiyon olurken Titanium ise üst donanım paketi olarak yer alıyor.

Benzinli ve dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneğine sahip olan otomobilin 1.5 litrelik benzinli versiyonunu 6 ileri manuel veya 6 ileri otomatik şanzıman ile satın alabiliyorsunuz. 1.5 litrelik benzinli motorda 8 ileri otomatik şanzıman bulunmuyor. Eğer yeni Focus modelini 8 ileri otomatik şanzıman ile beraber satın almak istiyorsanız test ettiğimiz dizel motorlu versiyonunu satın almanız gerekiyor.

Aracın baz modelinde bile sunulan aksesuarlar zenginken üst versiyonda eksik bulmak zor. Ayrıca opsiyonel donanımlarla konfor ve teknolojik ekipman seviyesi beklentileri karşılar hale geliyor. Ancak aracın satış fiyatı ucuz değil. Yeni bir model olmanın getirdiği maliyetlerin de etkisiyle Focus Sedan yerli rakipleri Renault Megane veya Honda Civic karşısında fiyat dezavantajına sahip.

Ford Focus Sedan test sonucu

Ford yeni Focus modelinde formülü bozmadan tarifi devam ettirmeyi başarmış. Fakat otomobilin fiyatı premium segmentte yer alan rakiplerine fazla yakın ve bu da önemli bir dezavantaj.

TEKNİK VERİLER – Ford Focus Sedan

Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı /4/Dizel
Yerleşim: Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı: 16/2
Motor hacmi: 1500 cc
Maksimum güç: 120 HP – 3600 d/d
Maksimum tork: 300 Nm – 1750 d/d
Son hız: 196 km/s
0-100 km/s hızlanma: 10.2 sn
Şanzıman: 8 ileri otomatik
Aktarma: Önden çekiş
Frenler (ön/arka): Disk/ disk
Lastikler: 255/35 R20
Depo kapasitesi: 47 lt
Bagaj kapasitesi: 511 lt
Ağırlık: 1398 kg
Tüketim (fab. ver.): 4.0/4.3/4.9 lt/100 km
Uzunluk: 4647 mm
Genişlik: 1979 mm
Yükseklik: 1454 mm
Aks mesafesi: 2700 mm
Fiyat: 211.000 TL

Ford Focus Sedan Ford Focus Sedan