Dacia Duster 4x4 test Dacia Türkiye otostil dergi araba dergisi

Bu Duster’a arazi dayanmıyor – Dacia Duster 4×4 testi

Bu Duster’a arazi dayanmıyor – Dacia Duster 4×4 testi

Dacia Duster’ın geçtiğimiz aylarda sizler için önden çekişli EDC şanzımanlı modelini test etmiştik. Dört tekerlekten çekiş özelliği bulunmadığı için kendisini sadece şehir içerisinde günlük hayatta deneyimleme fırsatı bulmuştuk. Fakat bu sefer test konuğumuz olan model biraz daha farklı!

Dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip olan 1.5 litrelik dizel motorlu ve manuel şanzımanlı olan model, yol versiyonun biraz daha geliştirilmiş hali. Durum böyle olunca onu alır almaz ilk işim kendisiyle off-road parkuruna gitmek oldu. İstanbul il sınırlarının sonlarında yer alan ve İstanbul Rallisi’nin etaplarından olan Göçbeyli’de ormanın içerisine girdik

Farklı maceralar için birebir

Yer yer su geçişlerinin bulunduğu, derin çukurların ve dik tırmanışların yer aldığı bu alan Duster’ın kabiliyetlerini sınamak için en ideal yerlerden birisiydi.

Göçbeyli’de ilk etapta toprak zeminde ilerleyerek başladım. Bu alanda standart önden çekişli bir otomobille de ilerlemeniz mümkün. Ara yollara saptıkça otomobili vitesin arkasında yer alan çekiş modu butonu ile dört tekerlekten çekişli hale getirmek gerekiyor.

Artık kaygan toprak zeminde dik yokuşlar tırmanıyorduk. Manuel şanzımanın oranları güzel ayarlanmış. İkinci vites bu yolda ilerlemek için size yeterli hızı ve tekerleklerin ihtiyacı olan torku sunmayı başarıyor. 1.5 litrelik dizel motor sahip olduğu 110 beygirlik güç ve 260 Nm tork ile dik rampaları zorlanmadan çıkmayı başardı.

Test ettiğimiz modelde bulunan arazi lastiklerinin ve otomobili yerden 4 cm daha yükselten yayların avantajlarını kısa bir yolculuktan sonra yaşamaya başladık. Derin çukurların yer aldığı noktalarda Duster’ın yükseltilmiş gövdesi bize zorluk çıkartmadı.

Fotoğraf çekimi için hedeflediğimiz alana geldiğimizde otomobilin bir miktar kirlendiğini gördük fakat otomobilin ruhunu yansıtan bu detayları bozmadan fotoğraflarını çektik.

Duster 4×4 ile geçirdiğimiz süre boyunca kendisini gerek toprak zeminde gerekse de asfalt üzerinden deneyimleme fırsatı buldum. Kullandığım süre boyunca 500 km’lik yol yapmış olmama rağmen halen daha yarım depo yakıtımız vardı. Bu da onun her iki yol şartlarında da oldukça tasarruflu bir otomobil olduğunu bizlere gösteriyor.

Dört yetişkinin yer aldığı yolcuğumuzda Duster’ın arka tarafında oturanlar için yeterli baş ve diz mesafesi bulunuyordu. Ayrıca yükseltilmiş modelin arazideki konforu da bir miktar artmış. Arka koltukta oturanlar, hızlı geçilen engellere karşılık otomobilin içerisinde çok fazla sarsılmadıklarını dile getirdi.

Dacia Duster 4×4 test sonucu

Dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip bir Duster alacaksınız bu tarz bir değişiklik yapmayı düşünmelisiniz. Bu sayede arazide sorunsuz ilerleyebilen bir otomobiliniz olacak. Arazideki yetenekleri artan otomobil, konfor tarafında da kullanıcısını memnun etmeyi başarıyor. Hem de fiyatı ve yakıt tüketimi de makul.

TEKNİK VERİLER Dacia Duster
Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı /4/Dizel
Yerleşim: Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı: 16/2
Motor hacmi: 1461 cc
Maksimum güç: 110 HP-4000 d/d
Maksimum tork: 260 Nm-1750 d/d
Son hız: 169 km/s
0-100 km/s hızlanma: 12.4 sn
Şanzıman: 6 ileri manuel
Aktarma: Dört tekerlekten çekiş
Frenler (ön/arka): Disk/ kampana
Lastikler: 215/65 R16
Depo kapasitesi: 50 lt
Bagaj kapasitesi: 414 lt
Ağırlık: 1425 kg
Tüketim (fab. ver.): 4.7 /4.7/4.8 lt/100 km
Uzunluk: 4341 mm
Genişlik: 1804 mm
Yükseklik: 1722 mm
Aks mesafesi: 2676 mm
Fiyat: 149.250 TL

Dacia Duster 4x4 test Dacia Duster 4x4 test Dacia Duster 4x4 test Dacia Duster 4x4 test