Son dönemde bir hayli popüler olan seramik kaplama hakkında AutoClub Türkiye Genel Müdürü Turgut Yüksekdağ’a biz sorduk, o bize bu konudaki doğru bilinen yanlışları aktardı.
Son zamanlarda ışıl ışıl otomobilleri yollarda görmeye başladık. Sanki yeni boyanmış gibi parlayan bu araçların nasıl bu kadar dikkat çektiğini araştırdığımızda bunun sebebinin seramik kaplama olduğunu öğrendik. Ancak bu seramik kaplama konusu hakkında o kadar çok yanlış bilinenler var ve bu konu o kadar suiistimal ediliyor ki son derece profesyonelce yapılması gereken işlemler neredeyse her yıkamacıda yapılıyor.
Biz de konuyu uzmanına danışalım dedik ve AutoClub Türkiye Genel Müdürü Turgut Yüksekdağ’ın kapısını çaldık. Meğer kendisi de bu konu hakkında oldukça dertliymiş; bu işlem hiç de yabana atılacak bir uygulama olmayıp, yanlış yapılması halinde aracınızın komple yeniden boyanması bile gerekebilirmiş.
OTOSTİL: Turgut Bey ilk olarak nedir bu seramik kaplama?
Turgut Yüksekdağ: Dünyada cila teknolojisi 2000’li yılların başına kadar carnauba (Brezilya’da yetişen bir ağaç) özellikli ürünlerden oluşuyordu. Yoğun wax ve silikon içeren bu cilalar ile sağlanıyordu otomobillerin parlaklığı. 2000’li yıllardan sonra nano teknolojisi ile birlikte boyalar ve doğal olarak cilalar da değişti. Nano teknolojisi ile daha yüksek parlaklık ve daha uzun süreli koruma elde edilir oldu. Son 3 yıldır da seramik içerikli koruyucular ile otomobillerin yüzeyi koruma altına alınıyor. Seramik kaplama da bu materyalin aracınıza uygulanması ile olan bir işlem.
OS: Peki bu kaplama nasıl bir bileşen? İçeriği neler?
TY: Silisyum oksit, elmas, cam, kil, kaolen, kuvars, gümüş, feldspatın nano teknoloji ile bir araya getirilmiş olması ile otomobil yüzeyine uygulandığında oldukça sert ve çizilmez bir yüzey elde etmek mümkün olabiliyor. Gerçek seramik kaplamada da bu bileşenler olmalı. Buradaki en önemli nokta ürünün nano teknoloji ile yani bir kovalent bağ oluşturacak şekilde üretilmiş olması. Ürünün içeriğindeki bileşenlerin oranı ürünün muadillerinden ayrışmasını sağlar.
OS: Neden seramik kaplama deniliyor bu bileşene?
TY: Seramik doğada tek başına bulunabilen bir madde değil. Birçok maddenin bileşimi ile oluşmuş bir madde. Ancak sertlik olarak akla ilk gelen ürünlerden birisi olduğu ve içeriğindeki maddeler nedeni ile bu ürünler seramik kaplama olarak anılıyor.
OS: İnsanlar seramik kaplama pahalı diye boya korumaya yöneliyor. Bu doğru bir tercih mi?
TY: Bu çok kritik bir konu aslında. İki uygulama aynı değil, aslında birbirini tamamlayan uygulamalar. Altını kalın harfler ile çizerek belirtmeliyim ki seramik kaplama ürününü temizlenmemiş (reçineleri, ziftleri temizlenmemiş, çizikleri, hareleri giderilmemiş) bir yüzeye uygulamak mümkün değil. Yani aslında seramik kaplama yapabilmek için otomobile ciddi bir uygulama yapmak, otomobil üzerinde birçok işlem yapmak gerekiyor. Eğer otomobil yüzeyinde bu uygulamaları yapmadan seramik kaplama yapmaya kalkarsanız sonradan telafisi çok zor olan problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Otomobili koruyayım derken çiziği, reçineyi, hareyi koruma altına almış olabilirsiniz. Zaten yapılan en büyük yanlışların başında da bu geliyor.
OS: Seramik kaplama için yüzeylerin detaylı temizlenmesi şartsa, yeni araçlar bu konuda çok avantajlı olmalı.
TY: Elbette. Biz zaten bir araç yeni alındığında bu işlemi yaptırmalarını müşterilerimize öneriyoruz. Ancak dediğim gibi yüzeyin iyi temizlenmesi ile tıpkı yeni bir otomobilde olduğunu gibi pürüzsüz yüzey eski bir araçta da elde edilebilir ve işlem yapılabilir.
OS: Tek başına seramik kaplama yeterli mi?
TY: Asla. Bu işlem için öncelikle yüzeyin hazırlanması gerekir. Aksi halde kaplama altında çizikler, reçineler vb. pek çok hata kalacağı için aracın o bölgesinde paslanmaya varan durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ne yazık ki profesyonel olmayan ve nispeten uygun fiyatlı bu işlemi yapanlar işte bu ön hazırlığı iyi yapmadıkları için bir süre sonra araç sahipleri araçlarının o parçasını boyatmak zorunda bile kalabiliyorlar.
OS: Seramik kaplama ürünlerinin boyaya zararı var mı?
TY: Bu üründen ürüne farklılık gösterecektir. En nihayetinde boyayı serleştiriyorsunuz. Bu belli bir süre sonra boyada çatlama yapabilir. Burada içeriğindeki karışım oranı çok önemli ama bununla ilgili de bir standart mevcut değil. Dünyada en iyi karışımın hangisi olduğu netlik kazanmadı. Örneğin Alman üreticiler 0,06 mm kalınlığın üzerindeki korumaların boyaya zarar verebileceğini belirtiyorlar.
OS: Bu işlemi sonradan aracımdan çıkartmam mümkün mü?
TY: Otomobilimin üzerinden bu korumayı kaldırmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor sorusunun sorulması hatta bir demo ile görülmesi hayati önem taşıyor. Ya temizlenemezse; ki bu durumda mahvolmuş çok boya gördük. Eğer işlem doğru yapıldıysa en ufak bir sorun yaşamazsınız.
OS: Şu anda piyasada bu işlemi yapanlar arasında fiyatlandırma adına ciddi farklar var. Bunun sebebi nedir?
TY: Herşeyden önce otomobiller arasında da ciddi fiyat farkları vardır. 50 bin TL ile 250 bin TL’lik otomobiller arasında elbette farklar vardır değil mi? Bu işlemde de benzer bir durum söz konusu. Her pahalı iyi demek değil elbette ama bu işlemde önemli olan doğru oranda hazırlanmış malzemeyi iyi temizlenmiş bir yüzeye uygulamak. Son derece dikkat ve zaman gerektiren bu işlem için iyi bir işçilik şart. Bu nedenle de markasız ve hatalı ürün kullananlar işlemi çok daha uygun fiyata yapabiliyor. Ama unutmamak gerekir ki bu işlem sonucunda ortaya çıkan hatalar nedeniyle çok daha fazla maddi kaybınız olabilir.
OS: Siz bu uygulamayı tavsiye ediyor musunuz?
TY: Önce bir soru ile yanıt vereyim bu soruya; otomobilinizin çizilmiş olması sizi ne kadar rahatsız eder? Çok eder diyorsanız sizin otomobiliniz için seramik kaplama ürününü tavsiye ederim.