Türkiye'de bu işi ondan iyi yapan kadın yok | OTOSTİL

Türkiye’de bu işi ondan iyi yapan kadın yok

Türkiye’de bu işi ondan iyi yapan kadın yok

1981 yılında İzmir’de doğan Evrim Duyar birçoğumuzun adını duyduğu ancak ne yazık ki ülkemizde çok fazla görme şansı olmadığımız airbrush sanatına gönül vermiş birisi. Elbette hayatının ilk dönemlerinde farklı meslekler icra etse de şu anda airbrush ile meşgul ve yaptığı çalışmaları görünce bu konuda ne kadar iyi olduğunu bizzat gördük.

Pazar günü İntercity İstanbul Park’ta Mazda Türkiye tarafından yapılan özel organizasyonda bir Mazda3’ü sadece saatler içinde bambaşka bir kimliğe sokan Duyar, yaptığı işi severek yapmasının dıında onu bir sanat olarak icra ettiği için ortaya böyle detaylı ve zevkli işler çıkartıyor.

Biz de kendisine bu organizasyon sırasında birkaç soru sorarak airbrush ile ilgili merak edilenlere cevap aradık.

Kaç yıldır airbrush yapıyorsunuz?
Bu 11. yılım oldu.

Airbrush nerelere uygulanabiliyor?
Ben her türlü araca airbrush işlemini uygulayabiliyorum. Yeri geliyor bir otomobile bu sanatı aktarırken yeri geliyor bir uçak veya kaska da airbrush ile çizim yapıyorum.

Müşteri portföyünüz nedir?
Ülkemizde airbrush işlemini tercih edenler genellikle 40-50 yaş aralığındaki tüketiciler oluyor. Sanılanın aksine modifiye meraklıları araçlarına airbrush işlemi pek tercih etmiyorlar.

Bunun sebebi sizce nedir, maliyet mi?
Airbrush işleminden ziyade modifiyeseverler araçlarının egzoz, jant gibi aksesuarlarını değiştirmeyi tercih ediyorlar. Sanıyorum bu tarz uygulamalar onlara zor gibi geliyor, araçlarındaki bu tip değişikliğin trafikte sorun yaratacağını düşünüyorlar. Halbuki öyle düşünürsek o yaptıkları değişiklikler de illegal.

Otomobillere ne tarz uygulamalar yapıyorsunuz?
Ben genellikle custom ve özel araçlara uygulama yapıyorum. Genellikle araç sahibi beni özgür bırakırken onunla konuşmamıza istinaden ortaklaşa bir fikir birliği içine varıp istediği özgünlükte bir eser ortaya çıkartabiliyorum. Uygulama yaptığım araçlar da çok nadir ve kolay bulunmayan otomobiller olduğu için sonuçtan herkes memnun oluyor.

Elbette yapılacak işleme göre süre değişir ancak ortalama bir airbrush işlemi için ne kadar süre gerekiyor?
Dediğiniz gibi bu süre yapılacak desene göre değişir. Ancak işin detayına göre bu süre 1 haftayı bulabiliyor.

Bugün burada bir Mazda3’ü kendinize tuval yapmışsınız. Bu araç için öngördüğünüz uygulama nedir, ne kadar sürede tasarımı bitireceksiniz?
Bu projedeki desenleri Mazda Türkiye ile birlikte kararlaştırdık. Japon motiflerinin ağırlıkta olduğu desenlerin bu araca uygulamasını 5-6 saatte tamamlayacağım.