Renault Captur yeni nesliyle çok iddialı olmuş OTOSTİL

Renault Captur bu kez çok FENA olmuş; test ettik

Renault Captur bu kez çok FENA olmuş; test ettik

Renault Captur ülkemizde iyi satış rakamlarına ulaşmış ve tüketicilere küçük Crossover modellerini sevdirmiş birkaç modelden biri. Şimdi ise yenilenen neslinde daha kaliteli ve teknolojik yapısı sayesinde müşteri portföyünü genişletme peşinde ve bunu başarması için önünde hiçbir engel yok.

Renault Captur Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de hep satış listelerinde üst sıralarda yer almış bir model. Kendi sınıfında hep ilk ikide olmayı başaran araç kısa bir süre önce aslında kapsamlı ancak bunu sınırlı belli eden bir yenilemeden geçti.

Yeni nesil Captur profil başta olmak üzere ana hatlarını korurken ön kısmında Renault’nun yeni kullanmaya başladığı yüze kavuştu ve daha dinamik bir otomobil halini aldı.

Aracı dikiz aynasından gördüğünüzde bir Renault olduğunu hemen anlıyorsunuz artık. Buna karşılık büyüyen boyutları ilk anda çok hissedilmiyor.

Renault Captur

Renault Captur

Artık daha büyük

Captur eskisine göre artık 11 cm daha uzun ve dingil mesafesi de bu büyümeden nasibini almış. Ayrıca artık daha farklı koltuk tasarımıyla iç mekanında daha geniş yaşam alanı ve bagaj sunuyor. Aracın standartta 422, arka koltukların önde olduğu durumda sunduğu 536 litre sınıfının en iyisi.

Tüm bu değerler sayesinde iç mekanda 4 kişi sorunsuz, 5 kişi ise biraz sıkışarak yolculuk edebiliyor. Buna aracın büyük camları ve sunroof da eklenince iç mekandaki ferahlık hissi yüksek. Aslında gönül bu araçta açılabilir cam tavan olsun isterdi ama sunroof da ışık sağlama konusunda yeterli.

Aracın öndeki yaşam alanı ve direksiyon-koltuk ayar kapasitesi bu sınıftaki araç için başarılı, görüş açıları iyi. Buna karşılık arka koltuktaki diz mesafesi boyunuz 180 cm olsa bile yeterli.

Renault Captur

Renault Captur

Aracın yeni neslinde iç mekanda en çok dikkat çeken yeniliklerin başında ise havada asılı duran yeni E-shifter vites kolu geliyor. Tasarımı bir Renault’da görmeye alışık olmadığımız kadar yenilikçi olan vites kolunun üstünde ise 9,3 inçlik sınıfının en büyük dikey tableti yer alıyor. Bu tablet oldukça işlevsel olsa da ben çok fazla dokunmatik ekran sevmediğim için kullanırken gözümü yoldan ayırmam gerekti; Z kuşağı ve aracın en büyük hedef kitlesi olan kullanıcılar içinse bu tarz bir ekran artık olmazsa olmazlardan.

Captur’un en önemli artılarının başında kişiselleştirilebilir dış tasarımı ve çizgileri geliyor. Aracın gövdesinde çift renk seçeneği sunuluyor ve bununla beraber gerek önde gerekse arkadaki şık hatlar onun çok daha pahalı bir otomobilmiş gibi algılanmasını sağlamış. Ancak elbette bazı renkler biraz feminen kaçıyor ve herkese uygun değil; burada iyi bir kombinasyon yapmak şart.

Benzinli motor yerinde durmuyor

Renault dayanıklı motor üretme konusunda artık kendisini kanıtladı. Özellikle bu araçta da sunulan 1.5 litrelik dCi artık bir efsane haline geldi.

Ancak biz bu aracı 1.3 litrelik motorla test ettik. Çünkü son zamanlarda dizel motordan benzinli güç ünitelerine emisyon sıkıntıları nedeniyle büyük bir kayış var ve artık yeni nesil benzinli motorlar yakıt tüketimleriyle de dizel motorlarla yarışır hale gelmeye başladı.

Renault Captur’da 1.0 ve iki farklı güç üreten 1.3 litrelik benzinli motor yer alıyor. Bizim ettiğimiz ise en güçlü olan 155 HP’lik ünite.

EDC vites kutusu ile ithal edilen araç sadece önden çekişli olarak alınabiliyor. Alt devirlerden itibaren ürettiği yüksek güç sayesinde kesintisiz hızlanma isteği sunan Captur’un soluğu üst devirlerde ve hızlarda da kesilmiyor büyük kullanım keyfi sunuyor. Ancak elbette aracın gücünü fazlasıyla yaşamak ister istemez yakıt tüketiminin artmasına neden oluyor. Eğer sakin kalırsanız tüketim ise 6,5/100 km dolayına kadar iniyor ve bu da oldukça iyi bir sonuç. Aracın 8,6 saniyelik 0-100 km/s hızlanma verisi aslında ne kadar iddialı olduğunu çok iyi anlatıyor.

Renault Captur

Renault Captur

Aracın yürüyen aksamı ise büyük jant-lastiklerden ötürü biraz sert ve sportif. Bu nedenle bazı kullanıcılar için alt donanımlarda sunulan 16 inçlik lastikler daha uygun olacaktır. Direksiyon ise komutlara hızlı cevap veriyor ve hızlı vites kutusuyla birlikte kullanım keyfini artırıyor.

SONUÇ

Renault Captur zaten iyi bir otomobildi, şimdi ise çok daha iyi bir araç halini almış. Elbette versiyona göre fazla olan fiyat gibi bazı olumsuz noktaları olsa da yine yüksek satış rakamlarına ulaşmakta bir sıkıntı yaşamayacağı aşikar.

Renault Captur

Renault Captur

TEKNİK VERİLER – Renault Captur

Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı /4/Benzin

Yerleşim: Önde enlemesine

Supap/eksantrik sayısı: 16/2

Motor hacmi: 1333 cc

Maksimum güç: 155 HP-5500 d/d

Maksimum tork: 270 Nm-1800 d/d

Son hız: 202 km/s

0-100 km/s hızlanma: 8.6 sn

Şanzıman: 7 ileri otomatik

Aktarma: Önden çekiş

Frenler (ön/arka): Hava kanallı disk/ Kampana

Lastikler: 215/60 R17

Depo kapasitesi: 48 lt

Bagaj kapasitesi: 422 lt

Ağırlık: 1341 kg

Tüketim (fab. ver.): 5.0 /5.5/7.5 lt/100 km

Uzunluk: 4227 mm

Genişlik: 1797 mm

Yükseklik: 1576 mm

Aks mesafesi: 2639 mm

Fiyat: 330.100 TL

 

OtoStil Test Verileri

0-100 km/s hızlanma (sn) 9.0

0-400 m (sn) 22.2

100-0 km/s fren (soğuk)(m) 37.2

100-0 km/s fren (sıcak)(m) 37.3

Gürültü 100 km/s (dB)   68

Test tüketimi (lt/100 km) 7.7

Menzil (km) 802

Yazı: Mert Duran        Fotoğraf: Emirhan Karamuk

Renault Captur

Renault Captur