Porsche Panamera & 911 GT3 testi Araba dergisi Otostil

İntercity İstanbulPark’da Porsche’ye doydum

İntercity İstanbulPark’da Porsche’ye doydum

Dünyada sadece 3 tane olan, bir tanesi de İstanbul’da yer alan Porsche Driving Center’da unutulmaz bir gün geçirdim. Üstelik Porsche’nin en yeni modelleri olan Panamera Turbo S E-Hybrid ve 911 GT3 ile piste çıkmanın keyfini yaşadım. Porsche Panamera & 911 GT3 testi

Porsche, son zamanlarda adından sıkça söz edilmesini sağlayan ve model çeşitliliği ile kullanıcıların beğenisini kazanan Panamera otomobil ailesine hibrit yapısı ile dikkat çeken yeni Panamera Turbo S E-Hybrid modelini dahil etti. Geniş yapısı sayesinde ailelerin oldukça rahat bir şekilde yolculuk yapabileceği otomobil, sunduğu yeniliklerin yanı sıra 680 HP’lik motor gücüyle ön plana çıkıyor.

Yeni Panamera modellerinin silueti ve boyutları, tipik Porsche özelliklerini hiç olmadığı kadar güçlü bir şekilde yansıtıyor. Kavislerin birbirleri arasındaki geçişler, güçlü kaslar ve keskin bir spor otomobil silueti açıkça görülebiliyor ve yeni tasarımın hassasiyetini vurguluyor. Yeni Panamera, ilk jenerasyon Panamera’nın kambur arka hatlarından sıyrılarak 911 modeline benzer olarak daha agresif ve sportif bir yapıya kavuşmuş. Dingil mesafesi 30 mm, toplam uzunluğu ise 34 mm artan araç selefine göre daha geniş bir iç mekan sunuyor. İç mekanda teknolojiden taviz vermeyen Porsche, yeni nesil Panamera’da 7 inç büyüklüğündeki dijital göstergenin yanı sıra 12.3 inçlik büyük bir multimedya ekranı sunuyor.

Panamera ailesinin ilk hibrid üyesi

Bu aracın iç mekanın tarzı baştan aşağı yenilenmiş olsa da, yine tipik Porsche. Orta konsol, öne doğru yükseliyor. Ön konsol düz ve belirgin bir şekilde geniş. Analog devir göstergesi, gösterge tablosunun ortasında yer alıyor.

Kumanda konseptinin adı ise Porsche Advanced Cockpit. Direct Touch Control fonksiyonu ile orta konsolun cam görünümlü yüzeyinde en önemli fonksiyonlara doğrudan erişim için dokunmaya duyarlı düğmeler yer alıyor. Opsiyonel dört bölgeli otomatik klima kontrolü ile birlikte, arkadaki yolcular da kendi dokunmatik ekranlarına sahip oluyor. Devir göstergesinin solunda ve sağında olmak üzere iki adet yüksek çözünürlüklü ekran, sanal göstergeleri, haritaları ve diğer çeşitli bilgileri görüntülüyor.

Yine de en önemlisi, bol miktarda alan ve yüksek seviyede konfor sunulması. Bir spor otomobil için pek tipik bir özellik değil. Fakat yeni Panamera için kesinlikle tipik bir özellik.

Yeni Panamera Turbo S E-Hybrid, 136 HP güç üreten bir elektrikli motor ile 550 HP güç üreten dört litrelik bir V8 motorunu birleştiriyor. Otomobil böylece 0’dan 100 km/s hıza 4.6 saniyede çıkıyor ve 278 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Dört tekerlekten çekişli Panamera’nın güç artırma stratejisi 918 Spyder modelinden geliyor. Ortalama yakıt tüketimi 2.9 litre/100 km olan yeni amiral gemisi 50 kilometreye kadar tamamen elektrikli olarak gidebiliyor.
Panamera Turbo S E Hybrid’de elektrikli motor, 14.1 kW/s enerji kapasitesine sahip sıvı soğutmalı lityum-iyon aküyle çalışıyor.

Arkaya entegre edilen yüksek voltajlı akü, 230-V bağlantıyla 6 saatte tamamen şarj oluyor. Otomobil, power charge ile 2.4 saatte de tamamen şarj olabiliyor. Şarj işlemi ayrıca Porsche İletişim Yönetimi (PCM) ve Porsche Connect uygulaması akıllı telefonlar ve Apple Watch için yoluyla bir zamanlayıcı kullanılarak da başlatılabiliyor. Porsche Panamera & 911 GT3 testi

Porsche 911 GT3

Araç yolda ilerlerken sahip olduğu yüksek güç ve elektrikli motorundan gele kesintisiz tork sayesinde çok dinamik. Pist kullanımlarında bile pek çok süper spor otomobili geride bırakacağını kanıtlayan Panamera, buna karşılık sakin kalındığında da ekonomi yapmayı mümkün kılmasıyla farklı beklentileri bir arada sunabiliyor.

Safkan sürüş keyfi için 911 GT3

Porsche’nin en keyifli ve safkan sürüş keyfi için hazırladığı modellerin başında gelen 911 GT3, İstanbulPark gibi bir pistte tam anlamıyla evini bulmuş oldu.

Tasarımı değişti

GT3 kısa süre önce yenilendi. Görünüm olarak ilk bakışta ön tampon, LED’li gündüz farları, yeni jantlar, hava kanallı kaputu ve spoyler ve yeni arka tampon dikkat çekiyor. Yaşam alanına geçtiğimizde ise büyük değişimlerin olmadığını görüyoruz. Yine de dikkat çekici farklılıklar var. Bunların başındaysa değişen direksiyon simidi geliyor. Ayrıca yeni spor koltuklar gelmiş, alkantara kumaşın kullanımı ve üzerindeki dikişler farklı. Öte yandan kokpit ve konsol yapısı aynı kalmış.

Yapı olarak 911 Carrera S’ten 25 milimetre daha alçak olan yeni 911 GT3’ün sürüş dinamikleri ve şasi geliştirmelerinin tamamı yarış pistlerinde gerçekleştirilmiş. Yerini aldığı jenerasyonda yer verilen temel tasarımdaki rötuşlar haricinde, aktif arka akstan yönlendirme sistemi sayesinde şasinin yol tutuşu da bir adım ileride. Otomobilin hızına bağlı olarak arka tekerlekleri ön tekerleklerle aynı ya da ters tarafa yönlendiren bu sistem, aracı daha çevik ve yolda daha istikrarlı kılıyor. Dışta yer alan yeni karbon arka kanat ve ön spoyler tasarımla birlikte aracın aerodinamik açından çok daha iyi bir seviyeye gelmesinde önemli rol üstleniyor.

Boyutsal olarak ise önceki modele göre 911 GT3, 17 mm uzamış ve 2 mm yükselmiş. Buna karşın genişlik aynı kalmış.
2013- 2016 yılları arasında üretilen 911 GT3’te 3.8 litrelik 475 HP güç üreten motor kullanılıyordu ve 1430 kilogram boş ağırlığa sahipti. PDK şanzımanla 3.5 saniyede 0 – 100 km/s hızlanmasını tamamlayan araç, yenilenen yüzüyle güç kazandı. Yeni GT3’te 4.0 litrelik V6 benzinli motor kullanılıyor. 500 HP, 460 Nm tork güç üreten bu araç, manuel şanzımanla 1413 kg, PDK şanzımanla 1430 kg boş ağırlığa sahip. Manuel şanzımanla 0 – 100 km/s hızlanmasını 3.9 saniyede tamamlayan otomobil, PDK şanzımanla 3.4 saniyede bu hızlanmayı tamamlıyor manuel vitesle 320 km/s, PDK ile ise 318 km/s son hıza ulaşıyor. Motorun performansı etkileyici olsa da GT3’ü GT3 yapan şey, motorun yerleştirildiği şasinin burulmaya karşı direnci.

Süspansiyon sistemi üzerinde çok çalışan Porsche bu bölümde büyük bir gelişme kaydetmiş. Pist kullanımına uygunluğu düşünüldüğünde yolda gösterdiği tepkilerin çok da sert olmadığı fark edilen GT3, istendiğinde gün içinde de rahatlıkla kullanılabilen bir model. Porsche Panamera & 911 GT3 testi

Piste çıktığı anda ise bir anda bambaşka bir kimliğe bürünen 911 GT3, lastiklerin ısınmasıyla birlikte adeta yola yapışıyor. Aracın engeli şasisi ve rijit gövdesi sayesinde pistte kendinizi yüksek süratlerde bile çok güvende hissediyorsunuz. Ayrıca bunu yaparken iç mekanda sunulan konfor da hiç de yabana atılacak türden değil.

Sonuç

Porsche bu kez doğru bir hamle yapmış ve performansı artırırken konfordan ödün vermemiş. Gerek Panamera Hybrid, gerekse 911 GT3, hem pistte hem de şehir içi kullanımlarda sürücüden gelen istekleri eksiksiz karşılayabiliyor. Ancak elbette bu keyfe ulaşmak için ödenecek bedeller hiç de az değil.

Teknik veriler Porsche Panamera TURBO S E-Hybrid

Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/6/Benzin
Motor hacmi 2894 cc
Maksimum güç 550 HP-5000 d/d
Maksimum tork 450 Nm-5000 d/d
Son hız 278 km/s
0-100 km/s hızlanma 4.6 sn
Tüketim (fab. ver.) 2.9 lt/100 km
Fiyat Açıklanmadı

Teknik veriler Porsche 911 GT3

Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/6/Benzin
Motor hacmi 3966 cc
Maksimum güç 500 HP-8250 d/d
Maksimum tork 460 Nm-6000 d/d
Son hız 318 km/s
0-100 km/s hızlanma 3.4 sn
Tüketim (fab. ver.) 8.8/12.7/19.4 lt/100 km
Fiyat Açıklanmadı

http://www.otostil.com/category/testler/