Bayram tatilinde yola çıkacaklar dikkat! Araba Dergisi otostil

Bayram tatilinde yola çıkacakları uzmanlar uyarıyor

Bayram tatilinde yola çıkacakları uzmanlar uyarıyor

Aracınızın bakımını yaptırıp birkaç uyarıya kulak verin, yolculuğunuzu daha güvenli olsun.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için 10 gün olan Bayram Tatili nedeniyle bugün pek çok kişi tatil için yola çıkıyor. Ancak bu uzun tatilde güvenli seyahat etmek için yolculuğa çıkacak olan araç sürücülerini İleri ve Güvenli Sürüş Uzmanı Murat Tosun uyarıyor: “Birkaç küçük noktaya dikkat edin, bayram tatiliniz zehir olmasın.”

1 Eylül günü başlayacak olan Kurban Bayramı’nda yine bir sürü vatandaş gerek tatil gerekse akraba ziyareti için araçlarına binip yola çıkacak. Ancak unutmamak gerekiyor ki dikkat edilecek birkaç küçük detayla hem sizin hem de trafikteki diğer araçların yolculuğunuzu güvenle hale getirmek çok kolay.

Bu yıl kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara tanınan 10 günlük tatil sayesinde yollarda ciddi bir trafik olması bekleniyor. Emniyet güçleri yol güvenliği için pek çok noktada gerekli önlemleri alsa da yine de en önemli iş araç sürücülerine kalıyor. Özellikle bakımsız araçlar ve yorgun sürücüler yine trafik kazalarının olmasında birinci sebep olacak. Bunun önüne geçmek ise hiç de zor değil.

Özelikle yorgun ve kurallara uymadan araç kullanımının şakası ve telafisi yok. Bu nedenle de şehirlerarası yollarda araç kullanırken kurallara ve trafik işaret ile işaretçilerine uymak büyük önem taşıyor.

İşte bayram tatilinde yola çıkacaklara İleri ve Güvenli Sürüş Uzmanı Murat Tosun’un tavsiyeleri:

  • İlk olarak seyahatinize, bakımı yapılmış araç ile çıkarak güvenli bir başlangıç yapabilirsiniz. Araç hareket etmeden önce tüm yolcuların emniyet kemerlerini takması ve aracın havalandırma sisteminin sizi üşütmeyecek kadar soğuk, terletmeyecek kadar sıcak olmasına dikkat edin.

 

  • Havaların sıcak olması nedeniyle yola ya sabah erken saatlerde ya da yakın yerler için akşam üstü çıkmak sürüşün daha kolay geçmesini sağlar. Öğlen güneşin etkilerinin maksimum düzeyde olduğu sırada araç kullanmak sürücü için daha yorucu olacağı gibi yolcuların da daha zorlu şartlar altında seyahat etmesine neden olur. Işığın asfalt üzerinde kırılması nedeniyle görüş açınız bozulur.

 

  • Görüşü kısıtlamayacak koyuluktaki güneş gözlükleri görüşe olumlu katkı sağlarken, numaralı camlarda colormatic özellik de benzer bir etki yaparak sürücünün görüşünü iyileştirir.

 

  • Araçta çocuk varsa, onların yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı. Otomobilde çocukların mutlaka çocuk koltuğunda seyahat etmeleri sağlanmalı.

 

  • Bir sürücünün toplamda en fazla 8 saat araç kullanması önerilirken her 2 saatte bir kısa molalar verilmesi ve araç içinden çıkarak kan dolaşımının düzenlenmesi çok önemli.

 

  • Molalarda mutlaka camların temizliği yapılmalı. Gerek cama yapışan sinek vb., gerekse tozlar nedeniyle sürücünün görüş açısında kayıplar olabilir. Bu nedenle mutlaka tazyikli suyla camlar temizlenmeli ve leke bırakmayacak şekilde kurulanmalıdır.

 

  • Yol boyunca trafik ışık, levha, işaret ve işaretçilerine dikkat edilmesi, yaya geçitleri, çocukların bulunduğu bölgelerde azami dikkat gösterilmesi, direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmaması ve direksiyon başında sigara içilmemesi de son derece önemli.

 

  • Gece yolculuk edeceklerin araçların aydınlatma sisteminin iyi şekilde kontrol etmesi ve gece yolculuklarındaki görüş olumsuzluklarından en az seviyede etkilenmek için camların temizliğine daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.

 

  • Gece yolculuklarında sis lambası ve uzun farların kullanılmaması gerek. Kanunlara göre sis farları sadece sisli havalarda kullanılması için tasarlandığından, yolu daha iyi örmek isteyenlerin araçlarının far ayarlarını kontrol ettirmesi şart. Zira sis farları hem karşı şeritteki hem de öndeki aracın sürücüsünün gözünü alabileceği için gereksiz kullanılması durumunda kazaya davetiye çıkartır.

 

  • Boyutu ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir kazaya karışılması ve rastlanması durumunda, öncelikle soğukkanlı olmak ve çevre ile kişilerin emniyetinin alınması, kaza yerine yaklaşan diğer sürücüleri uyarıcı tedbirlerin alınması hem sizin hem de kazaya karışan diğer insanların güvenliği için önemlidir. Ayrıca nerede olursanız olun 24 saat boyunca böyle bir durumla karşılaşılması durumunda 155 Polis İmdat ve 112 Acil Servis’i arayarak gerekli desteği alabilirsiniz.