Otomerkezi.net’in kısaca kuruluş hikayesini ve markayı bizlere anlatır mısınız?
Ali Karakaş: Otomerkezi.net markası 2014 yılında kuruldu. Sönkar Grubu’nun kökenleri ise 1983 yılına dayanıyor. Daha önce Citroen, Kia, Subaru, Isuzu, Hyundai markalarının sıfır kilometre araç satışını yapan grup, 2014 yılı itibariyle sıfır kilometre araç satışı operasyonlarına son verdi ve Otomerkezi markası kuruldu. Bu yıl 6’ıncı yılımızdayız.
Pazardaki yeriniz nedir ve hedefleriniz neler?
Karakaş: Geçtiğimiz yıl 1600 civarı bir araç satışımız oldu. 2014 yılında bu sayı ben şirkete ilk geldiğimde 150 adetti. Şu anda 20 milyon TL kadar yıllık ciromuz var, ciroyu da 20 milyon TL’den buralara getirdik. Baktığınız zaman 5 kat bir büyümemiz var. 2020 yılı içerisinde şube sayımızı 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Hali hazırda 14 şubemiz var. Akabinde 3000 adet araç satmayı hedefliyoruz. 150 milyon TL kredi kullandırma, 15 milyon TL de sigorta sigorta satışı hedefimiz var. Bu yıl yüzde 35 büyümeyi hedefliyoruz. Hedeflerimizi yüksek tutuyoruz, hali hazırda zaten fiyatlarda sürekli bir artış var ve biz galeriler gibi sürekli fiyat artışı yapmıyoruz, bir ilan girildi mi merkezden giriliyor ve 45 gün fiyatı sabit kalıyor. Şu anda 300’e yakın araç stokumu var.
Sattığınız araçlarda bir sınıf-fiyat kısıtlaması var mı? 2019 yılının sonlarıyla birlikte fiyatlarda ciddi artış yaşandı, 2020 yılı ikinci el pazarı ile ilgili değerlendirmeniz nasıl?
Karakaş: Tabiri caizse altında 4 tekerleği olan her araca talibiz. Hiçbir kısıtlamamız yok. 2019’un son üç ayı çok hareketli geçti. İstanbul’da her sıfır kilometre araca 17 ikinci el denk geldi, Türkiye genelinde bu rakam 1’e 15, fakat bazı Doğu illerinde 1’e 20’ye kadar yükseliyor. Sıfırdaki stok problemi ikinci el pazarına yansıdı. Sıfır kilometre için bu yıl 600 binli rakamlar konuşuluyor. Nisan ayının sonuna doğru bir hareketlenme olacağını tahmin ediyoruz.
Şu anda sıfır km’de Mart ayının araçları satılıyor. Konuştuğum bazı sıfır kilometre araç bayileri sipariş üzerine araç sattıkları için daha mutlu olduklarını, daha çok para kazandıklarını söylüyor. Ürün az olduğu, az geldiği için daha karlı geliyor. Sıfırda böyle bir tablo var, ikinci elde ise 2020 yılı içerisinde artık çok büyük artışlar beklemiyorum. Müthiş artışlar olmaz fakat üzerine yüzde 7 yüzde 8 koyar diyebilirim. Yüzde 10’u bulmaz, çünkü araçlardaki el değiştirme eğrisi düşecek, acil satmak isteyen her zaman ülke genelinde 100 bin kişi olur, bu sayı bile 20 bine düşmüş durumda, aracını satmak isteyecek potansiyel kitle şu anda 5’te 1 gerilemiş vaziyette. Fiyatlar şişmiş durumda ve Haziran ayı gibi bu artış son bulacaktır.
İkinci el satışı yapan kurumlar için filo kiralama şirketleri ciddi bir kaynak. Geçtiğimiz yıl az sayıda araç satın almaları ikinci el pazarını nasıl etkiledi?
Karakaş: 90 bin adet araç satın aldılar. Bu sene 100-120 bin arası bir rakam bekleniyor. Fakat bu tarafı en çok etkileyen olay 2018 yılı 6’ıncı ayı ile 2019 yılı 6’ıncı ayı arasında pazarın %35’ine hakim olan iki filo kiralamacının iflas etmesi oldu. Filo kiralama şirketleri bu yıl sıfır kilometre araç alırsa değişim-dönüşüm olur fakat yine de fiyatları düşürmesi adına etkili olacağını sanmıyorum. Filo kiralamacılardan gelen araçların fiyatları da artmasına rağmen talep devam ediyor. Bireysel kullanıcıların da fiyatların düşmesini beklemeden satın alma yapması için en doğru zaman. Yoksa önümüzdeki aylarda çok daha yüksek fiyatlara araç almak durumunda kalacaklar. Sıfır kilometre tarafında da bir vergi indirimi ya da teşvik beklemediğimiz için sıfır km pazarında fiyatlar düşmeyecektir.
En hızlı satılan araçlar hangi aralıkta?
Karakaş: 40 bin TL ile 90 bin TL arasında. En hızlı bu fiyat aralığındaki araçlar alıp satılıyor. Genellikle tüm illerde durum böyle. Anadolu’nun bazı şehirlerinde 30 bin TL’lere kadar da düşüyor. Fiyatlar ciddi artmış durumda, 2000 model Opel Vectra’lar 30-35 bin TL, baktığınız zaman 20 yaşında bir araç. Birkaç gün önce 2005 model Hyundai Getz için kullanıcıya 45 bin TL teklif ettik, satmadı.
Otomerkezi.net’i diğerlerinden ayıran faktörler neler? Burada ne farklı?
Karakaş: Diğer satıcıların hizmet vermek gibi bir derdi yok. Biz hizmet veriyoruz. Bu bizi hem kurumsal ikinci elcilerden hem de diğerlerinden ayırıyor. 360 derece bir çatı sistemimiz var. Buraya geldiğinizde notere dahi gitmeden araç sahibi olup çıkarsınız.
Sigortasından kredi finansına, 60 ay vade imkanı, yüzde 75’e kadar kredi, 15 yaşa kadar kredi imkanı var. 2 yıllık bir garanti sistemimiz var. 3 ay 5 bin kilometre garantiyi standart olarak veriyoruz. Hiçbir ücret farkı almıyoruz. Tüm araç alanlara bu garantiyi hediye ediyoruz. Otokart sistemimizle bizden araç alanlar Opet akaryakıt istasyonlarından yüzde 4 indirimle yakıt alabiliyor. Yol yardım, çekici, oto danışmanı hizmeti ücretsiz. Örneğin bizden satın aldığınız aracın krikosu nerede bilmiyorsunuz, danışmanımızı aradığınızda hemen size bilgi veriyor. Bizden araç satın alan kullanıcılara İstanbul’daki yıkama noktalarında 1 yıl ücretsiz yıkama ve ücretsiz otopark hizmetini de yakın zamanda devreye sokuyoruz. 600’e yakın noktada. Lastik garantimiz var. 30 günde 1 bizden araç alan kullanıcıların memnuniyetini ölçüyoruz. Bu arada bir dipnot olarak, fazlasıyla maskülen bir sektörde, çalışanlarımızın yüzde 40’ının kadın çalışan olduğunu da söylemek isterim.
İkinci ellere garanti sistemi zorunlu hale geldi mi? Yönetmeliğin ertelenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Karakaş: Henüz gelmedi, yönetmelik maalesef yine ertelendi, biz gelmeden bu garantiyi ücretsiz olarak veriyoruz. Bu durumdan mutlu değiliz. Biz bu ikinci el araç alım satımı ticaretinin bir an önce kurumsal bir yapıya bürünmesini, kurumsallaşmasını istiyoruz. Sürekli ertelenmesinin ülkemize hiçbir faydası olduğunu düşünmüyoruz. Bizim gibi ikinci el pazarında kurumsal olan oyuncular, bu işi kayıt dışından kayıtlı hale getiriyor. Ekonomimize katkı sağlıyoruz. Merdiven altı bu işi yapanlar ise akraba içinde alım satımı döndürüyor, amcasının oğlu, dayısının oğlu, halasının oğlu, kaynanası derken yılda 36 araç çevirebiliyor. Ciddi bir yan gelir elde ediyor.
Baktığınız zaman oturdukları yerden yılda 200 bin TL’den fazla gelir elde edebiliyorlar. Bizler ise milyonlarca TL’lik yatırımlar koyuyoruz, onlarca akıl koyuyoruz, emek veriyoruz, vergimizi ödüyoruz. Bu durum ne kadar adil, düşünmek lazım. Hiç vakit kaybetmeden bu yönetmeliğin hayata geçirilmesi taraftarıyım. Bence her kullanıcı 1 araç alabilmeli, bir ailede 10 araç üst limiti olmalı ki bu da ayda 1-1,5 araç demek. Ayda 1 araç değiştirmek de normal değil. Çünkü araç satmak, araç almak samimi söylüyorum başlı başına bir iş. Bu insan kendini nasıl kendi işine verebilir? Ne kadar konsantre olabilir? Bu ek bir iş olamaz. Bu işi herkes yan iş olarak yapıyor, yandan yapıyor, bu iş bizim ana işimiz ve biz işimizi sahipleniyoruz.
Galerilerin geleceği sizce nasıl, onları ne bekliyor? Galeriler nasıl kurumsallaştırılır?
Karakaş: Bizde ortaklık kültürü çok zayıf. Onların kurumsallaşması birleşmelerine bağlı, başka türlü kurumsallaşamazlar. 5-6 kişi doğru bir yer tutup bir marka olacaklar ya da iyi bir markanın bayiliğini alacaklar, bizim gibi, Otomerkezi.net gibi. Artık kurumsallaşmak lüks değil bir şart. Teknoloji gelişiyor, dinamikler değişiyor. Bugün 20 yaşında olan bir birey sizce 10 sene sonra Youtube’tan bizi izlemeden buraya gelir mi? 20 yaşındaki kardeşim evde bir ürün alacağı zaman Youtube’dan 8 video izliyor. Tüketici alışkanlıkları değişecek.
İçi sıfır projesi nedir?
Karakaş: Araçların iç mekanındaki yenileme operasyonumuzu içi sıfır olarak adlandırıyoruz. Tamamen kozmetik, 5 yaş ya da 100 bin km, bazen 10 yaşında araçlar da oluyor nadiren. Örneğin içeride bir Citroen C5’imiz var. Gerekirse parçalar tamamen yenileniyor, aracın içi sıfır km’den farksız oluyor, sıfır km araç almış hissini ikinci elde yaşıyorsunuz.