Alfa Romeo, SUV segmentine girişini Stelvio modeli ile gerçekleştirdi. Kendine özgü tasarımı ve performansı ile dikkat çeken Stelvio’yu bu ay sizler için yakından inceledik.
Otomobil ülkemizde bir süredir satışta bulunuyor. Yollarda da görmeye başladığımız model, Alfa sevenlerin ilgisini çektiği için büyük ilgi göremedi fakat bu onun kötü bir otomobil olduğu anlamına gelmiyor. Model sınırlı miktarda ithal edilip yüksek fiyat etiketine sahip olduğu için satış adetlerinde üst sıralarda değil. Bu yazımızı okuduğunuzda Stelvio ile ilgili düşünceleriniz bir miktar değişecektir.
Stelvio’nun ilk olarak tasarımından bahsetmek gerekirse, kardeşi Giulia gibi önden oldukça sportif bir görünüme sahip. Büyük ızgara, hava girişleri ve farların yapısı sportif bir SUV ile beraber olduğunuzu sizlere hatırlatıyor. Arka tarafına geçtiğimizde güzellik göreceli bir kavramdır diyebiliriz. Bunun nedeni ise Alfa tasarımcıları arka tarafta bizce ön taraftaki kadar başarılı olamamış. Otomobile arkadan baktığınızda daha sade bir tasarım uygulamayı tercih etmişler.
Kokpit sade ve gösterişten uzak
Alfa’nın direksiyonuna geçtiğinizde sade bir şekilde tasarlanmış ön konsol sizleri karşılıyor. Direksiyonda yer alan start-stop düğmesi ilk dikkatinizi çekebilecek detaylardan. Vites kolu ve multimedya ekranı ise onu farklılaştıran diğer detaylar arasında yer alıyor. Direksiyon Ferrari tasarımı imzasını taşıdığı için iç mekanda size performans anlamında da ipucu vermiş oluyor.
Dokunmatik olmayan bir multimedya ekranına yer veren Alfa, bu noktada bizi üzdü. Rakiplerine kıyasla daha küçük olan bu ekran boyutu dokunmatik olmayınca kullanım kolaylığını bir miktar baltalıyor. Ayrıca geri görüş kamerası gibi özellikler bu ekranın tamamını kullanmadığı için bu noktada bu alana bakarak çok fazla manevra yapmamanızı tavsiye ederiz. Peki tüm bunlara rağmen onunla yaşamaz mıyız? Elbette ki yaşayabilirsiniz. Bunlara alışmanız kısa bir vaktinizi alacaktır sonrasında keyif almaya devam edebilirsiniz.
Sporcu ruhu ön planda
Direksiyona geçtiğinizde otomobili kullanırken büyük zevk alacaksınız. Bunun nedeni ise 2.0 litrelik 280 beygir güç üreten motorun şanzıman ile olan uyumu. Dinamik modda otomobilin vites geçişleri üst devirlerde oldukça hisli bir şekilde gerçekleşiyor. Özellikle direksiyon arkasında yer alan kulakçıklar yardımıyla bunu gerçekleştirirseniz, arkanızdan birisinin size tekme attığını düşünebilirseniz. Normal modda ise otomobil daha sakin bir karaktere bürünüyor. Gaz tepkileri yumuşayan Stelvio’da, vites geçişlerini çok fazla hissetmiyorsunuz.
Otomobilin süspansiyonları ise beklediğimden daha konfor odaklıydı. Gövde ağırlığını başarılı bir şekilde taşıyan süspansiyonlar, virajlarda gövdenin biraz fazla yatmasına neden oluyor fakat otomobil çizgisini bozmadan virajı dönmeyi başarıyor. ESP sistemi bu noktada güzel iş başarıyor. Otomobilin dengesini ne kadar bozmaya çalışsanız da hızlı müdahale ederek kontrolü kaybetmenizi engelliyor.
Stelvio’nun elini zayıflatan noktaların başında aracın satış fiyatı geliyor. 700 bin TL’lik satış fiyatı için ucuz demek mümkün değil. Aslında araç bu fiyatı hak edebilir ancak güçlü rakipleri de benzer fiyatlarda olduğu için modelin albenisi kalmıyor. Alfa Romeo burada daha uygun fiyat politikası izlemeliydi.
Alfa Romeo Stelvio test sonucu
Stelvio Alfa ruhunu taşıyan sportif bir SUV ve kullanımı çok keyifli. Fakat bu fiyat bandında pek çok rakip model yer aldığı için modelin işi hiç de kolay değil.
TEKNİK VERİLER Alfa Romeo Stelvio Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı /4/Benzin Yerleşim: Önde enlemesine Supap/eksantrik sayısı: 16/2 Motor hacmi: 1995 cc Maksimum güç: 280 HP – 5250 d/d Maksimum tork: 400 Nm - 2250 d/d Son hız: 230 km/s 0-100 km/s hızlanma: 5.7 sn Şanzıman: 8 ileri otomatik Aktarma: Dört tekerlekten çekiş Frenler (ön/arka): Hava kanallı disk/ disk Lastikler: 255/45 R20 Depo kapasitesi: 64 lt Bagaj kapasitesi: 525 lt Ağırlık: 1660 kg Tüketim (fab. ver.): 5.9/7.0/8.9 lt/100 km Uzunluk: 4687 mm Genişlik: 1903 mm Yükseklik: 1671 mm Aks mesafesi: 2818 mm Fiyat: 700.000 TL