Fransız otomotiv şirketi PSA’nın son dönemi oldukça ilginç. malum dibe vurmuş irice bir kütleden bahsediyoruz. Aşağıya doğru yolu kalmamış bir yaşam formu, doğal olarak yukarı doğru hareket edebilmek için varını yoğunu ortaya koyuyor. PSA’nın ana gemisi olan Peugeot da bu varlık-yokluk mücadelesinin en güçlü izlendiği konum. Her yeni Peugeot modeli yeni müşteriler kazanmak zorunda, zira eldekilerle yetinmek ofis kiralarını ödemek için yeterli olsa da küresel bir otomotiv devini beslemek için yeterli değil. 3008 ile bunu başardılar. Şimdi benzer başarıyı gösterme sırası kardeşlerinde. 508 biraz daha niş bir model olarak bitmekte olan bir sınıfa giriş yaptı. Fakat küçük sınıf ailesinin böyle bir şansı yok. Bu nedenle 208’in ardından 2008 de farklı bir kitle için farklı bir yaklaşımla geldi.
Bu farkı ilk bakışta hissetmek biraz zor olabilir. Zira basına dağıtılan ilk fotoğraflarına bakınca, 2008’in, ağabeyinden alınmış gibi görünen 18 inçlik jantlarının da etkisiyle, ölçeklendirilmiş bir 3008’den fazlası olmadığı düşünülebilir. Detaylarda farklar hissedilebiliyor ama 3008’in makyajı sonrası bunlar bile ikinci plana düşme ihtimaline sahip. Bu durum 2008 için gayet iyi bir haber. Her tüketici çok daha az ödediği aracının pahalı akrabalarına benzemesinden mutluluk duyar. 3008 için felakete dönüşmemesi içinse gerekli aralık var gibi görünüyor. İki aracın boyutları bir hayli farklı. 2008 ağabeyinin EMP2 altyapısından farklı olarak CMP isimli yeni altyapı üzerinde yükseliyor. 4,3 metrelik uzunluğu ve 2,6 metrelik aks mesafesiyle tam bir küçük crossover. Yani kimse görüntüleri benziyor diye 3008 yerine 2008’i tercih etme lüksüne sahip olmayacak.
2008’in iç mekanında son dönem Peugeot çizgileri izlenmeye devam ediyor. i-Cockpit’te üst kısmı düz küçük direksiyon simidi ve donanıma göre 10 inçe genişliğine çıkabilen dokunmatik ekran yerini koruyor. İlk fotoğraflar kalite algısının ağabeyine benzer olabileceğini gösteriyor ama birebir temas öncesi yargıda bulunmak büyük hata olabilir. Donanım açısındansa zenginlik, tabii ki cebinizden çıkan parayla paralel yüksek. Kablosuz şarj istasyonundan önde 2 arkada 2 olmak üzere 4 taneye kadar USB portu (bir tanesi USB-C olmak üzere), Focal imzalı yüksek performanslı müzik sisteminden 3 boyutlu etkisine sahih dijital gösterge tablosuna kadar bir dizi donanım sınıf farkını gözardı etmeniz için çalışıyor. 2,6 metrelik aks mesafesi güncel nesle göre 6 cm’lik bir artıkş anlamına geliyor ki bu da 2008’in en önemli sorunlarından olan arka diz mesafesi darlığından kurtulduğunu gösterebilir. Buna karşın 405 litrelik bagaj hacmi de oldukça iyi. Hatta zeminin altındaki alanla birlikte hacim 434 litreye genişliyor ama bunun için yedek lastikten vazgeçmek gerekli olabilir. Arka koltuk sırtlıklarının yatırılmasıyla hacmi genişletmek mümkün ve Peugeot’nun iddiasına göre düz bir zemin de elde edilebiliyor. Fakat bunun için gerekli hareketli bagaj zemini donanıma bağlı sunulacak gibi görünüyor.
Güç kaynakları konusunda 2008 sürprize sahip değil. Daha doğrusu sürprizlerin tamamı yıl içindeki tanıtımlarda yapıldığı için artık bize sürpriz gibi görünmüyor. 1,2 litrelik Puretec motorun 100 HP (205 Nm tork), 130 HP (230 Nm tork) ve 155 HP güç (240 Nm tork) güç üreten üç versiyonu benzinli motor cephesini dolduracak. Bu motorlardan 130 HP güç üreten isteğe bağlı olarak, 155 HP güç üretense standart olarak 8 vitesli EAT8 otomatik şanzımanla sunulacak. Dizel cephesindeyse 1,5 litrelik BlueHDi motor, 100 HP (250 Nm tork) ve 130 HP güç (250 Nm tork) üreten iki versiyona sahip olacak. Buradaki sürpriz, 130 HP güç üreten motorun standart olarak EAT8 otomatik şanzımanla sunulacak olması. Son olarak 136 HP güç ve 260 Nm tork üreten bir elektrikli versiyon da GT adı altında 2008’de sunulacak. 310 km’lik menzil vaadeden e-2008 GT, uygun şarj istasyonunda pilinin yüzde 80’lik bölümünü 30 dakika gibi kabul edilebilir bir sürede şarj edebilecek. Aracı normal bir prizden şarj etmek içinse 5,5 ile 8 saat arasında süre gerekecek.
Yeni nesil Peugeot 2008’in ülkemizdeki satışı için 2020’nin başlarını takvimlere kaydedebiliriz.