Premium Crossover sınıfında çok fazla seçenek yok. Bu nedenle Mercedes GLA’nın neredeyse rakipsiz olması onun için önemli bir avantaj. Üstelik makyajlanan modelin artık daha dikkat çekici olması ve zengin donanımı da elini güçlendiriyor. Yeni Mercedes GLA testi.
İlk kez 2013 yılında yollara çıkan Mercedes GLA, bugün makyajlı haliyle karşımızda. Yenilenen farlara eklenen yeni LED gündüz farları makyajlı GLA’nın imzaları arasında yer alırken, tamponlar ve yeni ön ızgara da otomobilin dinamik tasarımını destekliyor.
Mercedes GLA’nın dış tasarımına baktığımızda ise kaslı kaput bombeleri ve 2 kanatlı ön panjurlarıyla yapılandırılmış olan motor kaputu aracın SUV karakteristiğini artırırken, ön panjurda bulunan ızgara ve onun altındaki SUV araçların vazgeçilmezi olan yeni tarz olan alt kaporta koruma demirleri ile siyah renkli jant kolu kaplamaları ve gamzeli yan kapı panelleri çok çarpıcı gözüktü benim gözümde. LED teknolojisi ile gelen uzun ömürlü ve yüksek performanslı göze hoş gelirken aracın lambalarında da aynı teknoloji bulunuyor. Fiber optik kullanılan gündüz sürüş LED’leri, kedigözü ve stop lambaları ahenkli bir yay görüntüsü çizmiş durumda.
Işık donanımlarından kullanılan bu teknolojiler sayesinde hem gündüz hem gece hataya yer bırakmayan bir aydınlatma performansı elde edilebiliyor. Aracın arkasında da stop grubu arasında yerleştirilmiş krom bant ve tavandaki rüzgarlık gibi çarpıcı detaylarla şık dış tasarım tamamlanmış. Arkadaki çift egzoz çıkışı da sportif görünüm için araca eklenmiş bir detay.
Bu ekran artık kullanılmasın
Mercedes GLA’nın iç tasarımı ise kardeşi A Serisi ile aynı. Direksiyon, gösterge paneli, vites konsolu ve orta konsolda herhangi bir değişiklik yok. Ancak GLA özellikleri arasında onu A Serisi’nden ayıran en önemli farklılık koltuklarının daha yüksek monte edilmiş olması. 41 mm’lik bu yükseklik sürücüsüne bir Crossover kullanmakta olduğunu hissettiriyor. Yeni Mercedes GLA testi.
Aracın ön koltuklarında sunulan yaşam alanı yeterli, arka koltuklarda sunulan diz mesafesi de beklentileri karşılar durumda. Baş mesafesi aracın arkaya doğru alçalan dış tasarımı sebebiyle biraz az olsa da çok uzun değilseniz her hangi bir problem yaşamadan konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.
Bu araçla ilgili yapacağım en ağır eleştiri orta konsolun üzerine yerleştirilmiş ekran olacak. Son zamanlarda pek çok üreticinin kullanmaya başladığı bu sonradan eklenmiş gibi duran ekran umarım kısa süre sonra kullanımdan kalkar. Hem ucuz bir görünüm sunan bu ekran aynı zamanda görüş konusunda da sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor.
Tanıdık motor tam aranan kan
Mercedes-Benz GLA’da dört adet motor seçeneği mevcut. Bunlar 1.5 ve 2.2 litrelik dizel motor ile 1.6 ve 2.0 litrelik benzinli motordan oluşuyor. Benim kullandığım test aracı ise 1.6 litrelik benzinli 156 HP güç ve250 Nm tork üreten ve 7 ileri otomatik şanzımanı olan GLA 200 versiyonu idi. Performans olarak kullanıcısını tatmin etmeyi başaran bu motor otomatik şanzımanla uyumu bakımından da oldukça iyi bir ünite. Farklı modellerde de kullanılan bu motorda kullanılan çift kavramalı şanzıman aracın ihtiyaç duyduğu gücü ilk hareket anından itibaren sorunsuzca sunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını 8.8 saniyede tamamladığı belirtilen modelin bu değeri bile performans anlamında eksiksiz olduğunu ortaya koyuyor. Yeni Mercedes GLA testi
GLA’nın yol tutuşu en az kardeşi A Serisi kadar başarılı. Hatta daha yüksek ağırlığı nedeniyle bazı anlarda GLA kardeşinden daha iyi yol tutuyor. Direksiyon hala biraz hissiz ve iletişim konusunda da önemli eksikleri var. Buna karşılık hafif arazide dürücüden gelen istekleri yola iyi aktarıyor. Asfalt üzerindeyse a Serisi’ne kıyasla bir hayli konforlu. Yükseltilen süspansiyon sistemi ve daha büyük yanaklı lastikler sayesinde darbe emiş kabiliyeti beklenenden fazla artış göstermiş.
Standart donanımı bile bir hayli zengin olan GLA’da tüketicilere uzun bir opsiyonel donanım da sunuluyor. Ancak açıkçası Türkiye paketi o kadar dolu ki herhangi bir ilave donanıma gerek kalmıyor. Yeni Mercedes GLA testi.
Sonuç
Mercedes GLA safkan bir arazi aracı olmasa da hafif arazide oldukça etkileyici işler yapan bir model. Üstelik bunu yaparken asfalt konforundan da ödün vermiyor. Her şey bir yana, GLA gerçek Mercedes-Benz sürüş hissini sunan önden çekişli tek Mercedes modeli. Aracın zengin donanımı ve etkileyici motoru da satın almak için yeterli bir neden.
Teknik veriler Mercedes GLA 200
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4/Benzin
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1595 cc
Maksimum güç 156 HP-5300 d/d
Maksimum tork 250 Nm-1250 d/d
Son hız 215 km/s
0-100 km/s hızlanma 8.8 sn
Şanzıman 7 ileri çift kavramalı
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 225/45 R17
Depo kapasitesi 50 lt
Bagaj hacmi 421 lt
Ağırlık 1435 kg
Tüketim (fab. ver.) 4.9/5.8/7.3 lt/100 km
Uzunluk 4423 mm
Genişlik 1804 mm
Yükseklik 1494 mm
Aks mesafesi 2699 mm
Fiyat 188.900 TL
OTOSTİL Test Verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 9.1
0-400 m (sn) 19.7
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 40.1
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 40.4
Gürültü 100 km/s (dB) 67
Test tüketimi (lt/100 km) 7.8
Menzil (km) 641
Beğendi/Beğenmedi
Murat Tosun Beğendi
Mert Duran Beğendi
Gürkan Gençyılmaz Beğendi