Türk lirasının bu yıl dolar karşısında düşüş yaşaması ve ülkede yaşanan gelişmeler, otomobil üreticileri için büyük fırsatlar sunan Türkiye’ye yapılan yatrımları durdurmuyor.
Autonews’in haberine göre; yetenekli ve vasıflı çalışanları, düşük üretim maliyetleri ve hem Avrupa hem de Orta Doğu’ya kolay erişim sunan merkezi konumuyla Türkiye; otomobil üreticileri için uzun zaman boyunca fırsatlara dolu bir üretim merkezi oldu.
Küresel yatırım senaryolarını tartan otomobil üreticilerine Türkiye’nin cazip teklifler sunduğunu söyleyen IHS Markit analisti Fawaz Ahmad, Türkiye’nin otomobil üreticileri için avantajlarını şu şekilde açıkladı: “Türkiye’de altyapı ve enerji kaynakları konusunda rekabet yüksek. Türkiye’de Enerji, Avrupa’da olduğundan çok daha ucuz ve Türkiye, Avrupa’ya oldukça yakın. Bu sebeple Türkiye’de üretim yapıp Avrupa’ya otomobil ihraç etmek oldukça kolay.”
Ahmad’e göre, otomobil üreticileri için çok avantajlı olan bu ortam artık bazı büyük riskleri de içinde barındırmaya başladı.
Türk lirasının bu yıl dolar karşısında yüzde 15’lik bir düşüş yaşaması, hammadde ithalatının daha pahalıya mal olacağı anlamına geliyor. Ahmad’a göre Türkiye’de yaşanan siyasi ve politik olaylar, Türkiye ve Avrupalı komşuları arasındaki ilişkilerde ürkütücü bir etki yarattı.
Türkiye’ye yapılan yatırımlar sürüyor
Ancak kısa vadede çok fazla olumsuzluk görmediklerini belirten Ahmad’e otomobil üreticileri de katılıyor olmalı ki yaptıkları yatırımları sürdürüyorlar.
Son zamanlardaki önemli yatırımlar arasında; Toyota’nın 400 milyon dolarlık bir projesi yer alıyor. Bu proje Toyota’nın Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında satmak üzere üreteceği C-HR kompakt crossover için yapmakta olduğu bir yatırım.
Ford Kocaeli’ndeki üretimini artırıyor
Ford, geçtiğimiz yıl Transit Custom ve Tourneo kamyonlarının üretimini yılda 40.000 adede yükseltmek için Kocaeli’deki fabrikasına yatırım için 52.2 milyon dolarlık pay ayırdı. Bu yatırım tam olarak uygulandığında, bu tesis yılda 330 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak.
Hyundai, hali hazırda i10 ve i20 üretimi yapan İzmit’teki tesisinde yeni bir küçük SUV modeli üretmeye başlayacağını duyurdu. Öte yandan Renault’nun, Clio üretimini Bursa’daki fabrikasına kaydırarak, üretimi artırdığı da biliniyor.
Ayrıca Fiat ve Honda’nın da İstanbul’un doğusunda önemli üretim tesisleri bulunuyor ve hem Ford’un hem de Fiat’ın Ar-Ge merkezleri var.
Asgari ücretteki artış maliyet baskısı oluşturabilir
Ar-Ge maliyetleri için vergi indirimi uygulanabilse de, Türk hükümeti genellikle otomobil projeleri için doğrudan teşvik sağlamıyor. Ahmad; asgari ücrette son dönemde yaşanan yüzde 30’luk artışın ise, tedarik zincirinin alt kısmında bulunan işverenler üzerinde maliyet baskısı oluşturabileceğini sözlerine ekledi.
Otomobil üreticileri, Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.
Ahmad; “Türkiye, para birimini istikrarlı hale getirmenin bir yolunu bulabilirse, bu yatırımcılara da yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.