Subaru XV, bana göre tüm dünyada hakkı yenen bir model oldu. Araç aslında oldukça iyi özelliklere sahip olmasına rağmen, ilk nesliyle istenilen başarıyı tam anlamıyla sağlayamadı. Büyük ihtimalle de bunda modelin motor seçeneklerinde Subaru’nun biraz korkak davranarak ateşli turbo motorlara yeteri kadar yer vermemesinin etkisi büyük. Peki ama yeni nesil bu durumu aşabilir mi?
Görünen o ki motor konusunda yine sıkıntıları olacağı kuşkusuz olsa da yeni neslin iddialı fiyat etiketi bu olumsuzluğu unutturmak için yeterli. Önceki nesilden 10 bin TL daha yüksek bedelle alınabilen yeni nesil, sahip olduğu agresif tasarım ve çok daha yüksek donanımı ile bu farkı önemsiz kılıyor. Ben de bunu ispatlamak için dergimizin direktörü Murat Tosun’a ve onun çok sevdiği ilk nesil XV’ye meydan okudum. Bakalım hangimizin fikri değişecek?
TASARIM BU KEZ TAMAMDIR
Yeni nesil Subaru XV, platformuna varacak kadar büyük bir değişim geçirmiş. Ancak açıkçası Subaru bunu çok iyi lanse edemedi. Çünkü çoğu kaynakta yeni versiyon için makyajlı model tabiri kullanılıyor. Aracın boyutlarının bile neredeyse aynı kalması bu iddiayı destekler olsa da gerçek böyle değil. Subaru, yeni aracı tasarlarken ilk nesilden aldığı ilhamı devam ettirmiş ama far ve stoplar gibi önemli alanlarda aracı vurgulayan değişiklikler yapmış. Yeni XV, öncüsünden 30 mm daha fazla dingil mesafesine sahip.
İlk nesilde daha sakin bir tasarım anlayışı hakimken yeni modelde adeta aracın “burdayım” demesi hedeflenmiş. Yeni renk seçenekleri de eklenince bu istek karşılıksız kalmamış; sonuç çok başarılı.
Eski nesil XV kötü görünmüyor hatta daha Avrupai bir buruna sahipti. Yeni nesildeki çekik ve kısık far yapısı onun Japon kimliğini öne çıkartıyor. Murat Tosun’a göre de eski neslin bu yüzü markanın başarı hedeflediği başta Amerika olmak üzere pek çok pazarda elini kuvvetlendirecek bir tasarımdı. Ancak Subaru yeni nesilde genlerine bağlılığı göstermek adına yaptığı bu değişimle eski nesil kadar iyi bir sonuç elde edememiş gibi.
Arka tasarımda yeni nesil göz çok hoş gelse de başta Nissan Qashqai olmak üzere farklı birkaç modelle benzerliklere sahip. Bu durumda ilk nesildeki özgünlüğü ortadan kaldırmış. Bana göre yeni nesil göze daha hoş gelirken eski nesil daha özgün bir tasarıma sahip.
Konu iç mekanlara geldiğinde ise eski neslin üzerine sünger çeken Subaru ortaya konforlu ve teknolojik bir iç mekan çıkartmış. Bu konu hakkında hem benim hem de Murat’ın düşünceleri ortak. Yeni neslin yaşam alanı ve ergonomisi ilk modele göre önemli iyileştirmeler kaydetmiş.
Aracın orta konsolun merkezinde yine bir multimedya ekranı yer alsa da eski nesle kıyasla yeni ekranın hem özelikleri geliştirilmiş hem de görünümü güzelleştirilmiş. Ayrıca konsolu boydan boya saran renkli dikişler de iç mekana sportif bir hava katmış.
Yeni nesilde teknolojik gelişmelere paralel olarak elektronik park freni kullanılması ise arazi araçlarında sevmediğimiz bir durum. Burada ben de gelenekçiyim ve mekanik el frenlerini özlüyorum. İç mekandaki kalite hissi ve montaj işçiliklerinin de daha başarılı olmasının yanında yeni platform sayesinde yaşam alanı genişliği ve bagaj kapasitesi de artmış.
MOTOR KEŞKE AYNI KALMASAYDI
Hem ilk nesil XV hem de güncel modelde 1.6 litrelik atmosferik benzinli motor kullanılmaya devam ediliyor. Açıkçası ben de Murat Tosun da bu konuda bir gelişim olmasını isterdik. Gelişimden kastımız dizel motor olması değil. Çünkü ikimiz de Subaru’ya dizel motorları yakıştırmıyoruz. Buna karşılık belki turbo destekli ya da atmosferik ama daha güçlü bir motor hiç de fena olmazdı. Çünkü aracın 114 HP gücü ve 150 Nm’lik torku yüksek değil. Üstelik iki nesilde de CVT şanzıman kullanılması gücün yola aktarılmasında sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Subaru sesimizi duy ve tam otomatik şanzıman kullanmaya başla lütfen!
Aracın alt devirlerden itibaren güç üretme isteği yüksek değil. Üst devirlere çıkıldığında da CVT şanzımanın etkisiyle üretilen güç yola önemli kayıplarla aktarılıyor. XV 0-100 km/s hıza ulaşmak için 13,9 saniyeye ihtiyaç duyarken ilk nesil de bu hıza ulaşmak için aynı süreye gereksinim duyuyordu.
GÜVENLİK ÖN PLANDA
Subaru XV modelini yenilerken güvenliğe büyük önem vermiş. Her ne kadar ilk nesil EuroNCAP çarpışma testinden 5 yıldız alarak güvenlik konusunda bir eksiği olmadığını kanıtlamış olsa da yeni nesil henüz bu teste alınmadı. Ancak görünen o ki araca eklenen ve alt donanımdan itibaren standart olarak sunulan EyeSight adlı sürücü destek sisteminin de katkısıyla yeni nesil bu çarpışma testinden çok daha iyi sonuçlar elde edecek. Başta adaptif hız sabitleyicisi, şerit takip sistemi, çarpışma önleme fren sistemi ve gaz kontrolü gibi özellikler bu sistemin içerisinde barınıyor. Ayrıca Subaru XV, sahip olduğu kameralar sayesinde otomatik uzun far sistemini, sürücünün hizmetine sunuyor ve karanlık yollarda far ayarlarıyla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Eski nesilde bu özellikleri bulmak mümkün değildi. Burada yeni nesil tartışmasız eski neslin önünde yer alıyor. Duy bunu Murat Tosun
YOL TUTUŞ KARAKTERİ DE DEĞİŞTİ
Yeni bir platforma ve süspansiyon sistemine kavuşan XV, bu sayede yola öncüsünden daha sağlam basıyor. Aracın yeni neslinde gövde yapısı ve birleşim noktalarının optimize edilmesiyle burulma direnci önceki modele göre %70 geliştirilmiş. Bu, rezonansı ve bükülmeyi tüm gövdeye yayarak direksiyon, zemin ve koltuklardaki titreşimi büyük ölçüde azaltıyor. Ayrıca süspansiyon destekleri artık daha sağlam, bu da şasiyi bükmeden darbe emişi artırırken kolay ve konforlu sürüş sağlıyor. Yeni platform, arka stabilizörü doğrudan gövdeye monte ederek aracın gövde eğimini mevcut modellere kıyasla %50 oranında azaltıyor.
Tüm bu değişimlerin etkisini özellikle asfalt üzerinde çok net hissediyorsunuz. Araç otoyol kullanımları da olsa şehir içi gezintileri de olsa hem konforlu hem de güvenli yol tutuşa sahip. Ancak yeni nesilde sunulmaya başlanan elektronik park freni arazi kullanımlarında bazen sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor.
Mekanik el frenleri ile özellikle arazideki inişlerde işiniz çok kolaylaşıyor. Çünkü inişlerde yeri geldiğinde el frenini 2 diş yukarı çekerek güvenle inebiliyorsunuz. Elbette yeni modellerde eğim iniş kontrol sistemleri var ancak bu sistemlerin çalışması için çoğunlukla belirli eğimler ve hızlar gerekiyor. Eski usul burada gerçek anlamda daha fonksiyonel ve arazi şartlarında daha işlevsel. Kısaca yenilik her zaman iyi demek değil.
FİYATI AVANTAJ
Subaru XV’nin eski nesli hala bayilerde bulunabiliyor. Stoklardaki modellerin fiyatları ise 104.490 TL’den başlıyor. Yeni neslin fiyat etiketi ise 114.900 TL’den başlıyor. Yani iki nesil arasında 10 bin TL gibi bir fark var. Özellikle yeni neslin sahip olduğu güvenlik elemanlarını da düşününce yeni neslin fiyatı bir hayli avantajlı. Zira önemli rakiplerinin fiyatları Subaru XV’den önemli ölçüde yüksek. Hatta bir çok modelde 4×4 çekiş sistemi sunulmuyor ya da hem otomatik vites hem de 4×4 çekiş sistemini bulmak pek mümkün değil. Eski neslin fiyatı da avantajlı gibi görünse de donanımsal eksiklerini de düşününce çok avantajlı olamıyor.
Subaru XV test sonucu Mert Duran
Subaru XV yenilenmesiyle hoşuma giden bir model olmayı başardı. Eski nesli pek sevmeyen birisi olarak yeni modeli rahatça tavsiye edebilirim. Elbette yeni modelin de eski nesilden geri kalan yönleri olsa da yeni nesil benim beklentilerimi daha iyi karşıladı.
Subaru XV test sonucu Murat Tosun
Ben gelenekçi biri olsam da yeni Subaru XV benim de beğenimi kazanmayı başardı. Aracın özellikle artan konfor elemanları ve EyeSight teknolojisi ilk nesle karşı duyduğum sevginin yerini mantığa bırakmaya beni itti. Bir de aracın 114.900 TL’lik satış fiyatı var ki bu bile başlı başına tercih için önemli bir etken.
Teknik veriler Subaru XV Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4/Benzin Motor hacmi 1600 cc Maksimum güç 114 HP-6200 d/d Maksimum tork 150 Nm- 3600 d/d Son hız 175 km/s 0-100 km/s hızlanma 13.9 sn Tüketim (fab. ver.) 5.6/6.4/7.9 lt/100 km FİYAT 114.900 TL