Lumicle Genel Müdürü Tahir Karabulut, Türkiye’de elektrikli araç sayısının 410 bini aştığını, yılın ilk 4 ayında satılan her 5 otomobilden yaklaşık 1’
Lumicle Genel Müdürü Tahir Karabulut, Türkiye’de elektrikli araç sayısının 410 bini aştığını, yılın ilk 4 ayında satılan her 5 otomobilden yaklaşık 1’inin elektrikli olduğunu belirterek, “Elektrikli araç artık geleceğin değil, bugünün tercihi olmaya başladı. Lumicle olarak biz sadece şarj ağı değil, Türkiye’nin gelecekteki mobilite omurgasını kurmak üzerine çalışıyoruz” dedi.
Elektrikli araç dönüşümü Türkiye’de hız kazanırken, şarj altyapısı da otomotiv, enerji ve teknoloji sektörlerinin en kritik yatırım alanlarından biri haline geldi. Türkiye’de trafikte yaklaşık 34 milyon araç bulunurken, elektrikli araç sayısı 2026 itibarıyla 410 binin üzerine çıktı. 2026’nın ilk 4 ayında yaklaşık 55 bin elektrikli otomobil satılması ve elektrikli araçların toplam otomobil satışlarından yaklaşık yüzde 19 pay alması, pazardaki dönüşümün artık niş bir segment olmaktan çıktığını gösteriyor.
Türkiye’nin artık yalnızca büyük bir otomotiv pazarı değil, aynı zamanda güçlü bir mobilite ve enerji pazarı haline geldiğini belirten Lumicle Genel Müdürü Tahir Karabulut, elektrikli araç büyümesinin doğrusal değil, katlanarak ilerlediğine dikkat çekti. Karabulut, “Elektrikli araç Türkiye’de artık niş bir segment değil; ana akım haline geliyor. Bundan birkaç yıl önce on binlerle ifade edilen elektrikli araç parkı bugün yüzbinleri geçmiş durumda. 2026’nın ilk 4 ayında satılan her 5 otomobilden yaklaşık 1’inin elektrikli olması, dönüşümün ne kadar hızlandığını açıkça gösteriyor.
Türkiye artık elektrikli araç dönüşümünü uzaktan izleyen değil, oyunun içinde olan bir ülke” dedi.
“Şarj altyapısında artık adet değil kalite yarışı başladı”
Türkiye genelinde yaklaşık 42 bine yakın şarj soketi bulunduğunu ve özellikle son 2 yılda DC hızlı şarj yatırımlarının ciddi ivme kazandığını belirten Karabulut, elektrikli araç kullanıcılarının beklentilerinin de hızla değiştiğini söyledi.
Karabulut, “Bugün artık mesele ‘şarj istasyonu var mı?’ sorusu değil; doğru yerde, hızlı, güvenilir ve kesintisiz şarj deneyimi sunulup sunulmadığı. Türkiye’de yaklaşık her 10 elektrikli araca 1 soket düşüyor. Bu oran Avrupa ortalamasına kıyasla kötü değil ancak artık yalnızca soket sayısını konuşmak yeterli değil. DC hızlı şarj oranı, uptime, lokasyon kalitesi, uygulama deneyimi ve güvenilirlik gibi başlıklar kullanıcı tercihlerini belirliyor. Şarj altyapısında artık adet değil kalite yarışı başladı” ifadelerini kullandı.
Elektrikli araç kullanıcılarının 5 yıl önce daha çok “Menzil yeter mi?” ve “Şarj bulabilir miyim?” sorularını sorduğunu vurgulayan Karabulut, bugün beklentinin farklılaştığını belirterek, “Artık kullanıcı ‘Kaç dakikada şarj olur?’, ‘Hangi uygulama daha iyi?’, ‘Uzun yolda deneyim nasıl?’ diye soruyor. Elektrikli araçta artık mesele teknoloji korkusu değil, kullanıcı deneyimi haline geldi” açıklamasını yaptı.
Lumicle 15 şehirde 63 aktif lokasyona ulaştı
Öte yandan Lumicle’ın Türkiye’de hızlı şarj odaklı büyüdüğünü belirten Tahir Karabulut, markanın bugün 15 şehirde, 63 aktif lokasyonda; 188 DC hızlı şarj soketi ve 44 AC soket ile yaklaşık 190 cihazlık güçlü bir altyapıya ulaştığını söyledi. Lumicle’ın odağında özellikle ana ulaşım aksları, otoyol lokasyonları ve transit koridorlar bulunduğunu ifade eden Karabulut, “Biz özellikle hızlı şarj tarafına odaklanıyoruz. Çünkü kullanıcı tarafında beklenti artık yalnızca aracı şarj etmek değil; kısa sürede, güvenilir ve kesintisiz şekilde yola devam edebilmek. Lumicle olarak hedefimiz Türkiye’nin ana ulaşım akslarında her 200 kilometrede bir Lumicle deneyimi sunabilmek. Gelecekte insanlar sadece bir istasyona değil, güven duyduğu şarj ağına bağlanacak. Biz o ağı yaşam merkezi haline çevirmeye odaklanıyoruz” dedi.
