Peugeot 3008 ve Toyota C-HR modellerini karşılaştırdık. Peugeot 3008 ve Toyota C-HR kozlarını otostil karşılaşmasında paylaştı. Peugeot 3008 Toyota C-HR otostil karşılaştırma
Yılın Otomobili seçilen Peugeot 3008, SUV sınıfına iddialı bir giriş yaptı. Ancak işi hiç de kolay değil, karşısında ülkemizde üretilip dünyaya ihraç edilen ve vergi avantajına sahip Toyota C-HR var.
Toyota’nın Sakarya’daki üretim tesislerinde üretilen C-HR piyasaya iddialı bir giriş yaptı. Tasarımı, yerli olmanın getirdiği avantaj ve hibrit motorundaki vergi avantajı sayesinde model kısa sürede yollarda sıklıkla görülmeye başlandı. Peugeot 3008 ise Yılın Otomobili seçilerek büyük bir sükse yaparak bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Daha önce MPV olan ancak yeni neslinde SUV kimliğine kavuşan modelin yaşadığı evrim satış adetlerine de yansıdı ve o da tüketiciler tarafından yoğun olarak tercih edilmeye başlandı. Peki ama bu iki birbirinden aslında çok farklı olan modelin rekabetinde kazanan kim olacak?
Toyota genellikle modellerini harf kısaltmalarıyla isimlendiren bir marka değil. Ancak C-HR için bu yolun dışına çıkmış durumda. Coupe High Rider kelimelerin baş harflerinden ismini alan araç, ilk kez 2014 Paris Otomobil Fuarı’nda konsept olarak karşımıza çıkmıştı.
2008 yılında Peugeot 3008 ilk kez tanıtıldığında tüketici ihtiyaçları MPV’lerden SUV’lara doğru kaymaya başlamıştı. Bunu gören marka 3008’i her iki ihtiyacı da karşılayacak şekilde geliştirdi. İkinci nesil 3008 ise artık arada kalmış bir otomobilden çıkmış, tam bir modern çağ SUV’u olmuş. Bunu sağlayansa hiç kuşku yok ki 3008’in tasarımı.
C-HR tasarımıyla ezber bozuyor
Peugeot 3008’in dış tasarımı, SUV’ların olmazsa olmazı güçlü görünümü ile bizleri karşılıyor. Dik inen radyatör ızgarası ve yüksek konumlandırılan motor kaputu sayesinde küt ve sert bir hava yaratılmış. Tamponun alt kısmıysa metal görünümlü plastik bir eklentiye sahip. Farların arasına giren tampon çıkıntısı sayesinde ön aydınlatmalar iki parça izlenimi veriyor. Ayrıca farların üst kısmında LED gündüz aydınlatmaları yer alıyor.
Yeni 3008’in en güzel kısmı hiç kuşkusuz yandan görünümü. Küt inerek çamurlukla birleşen motor kaputu ve arka C sütununun siyah renkli oluşu premium algısını güçlendirmiş. Ayrıca pek çok kaslı çizgi de bu kısmın güçlü görünmesini sağlıyor. Arka tasarıma baktığımızda ise aracın bütünüyle uyumlu bir tasarım bizleri karşılıyor. Uzayan tavan ile bir spoyler yaratılmış. 3 boyutlu ve pençe formlu stoplar ve onların arasındaki siyah lake kaplama bu kısmın yekpare bir görünümü almasını sağlamış. Bagaj kapağı da dik bir açıyla tamponla birleşiyor.
Toyota C-HR’nin dış tasarımına baktığımızda ise, sıra dışı görünen bir otomobil olduğu hemen fark ediliyor. Ön bölümde farlar ince tasarlanmış ve çekik yapısıyla çamurluklara kadar uzanıyor. Farların içinde yoğun LED kullanılmış. Girinti ve çıkıntılarıyla dikkat çeken tampon da güçlü görünümü destekler türden. Toyota C-HR’nin yan görünümü ise kısa ve yüksek tutulan arka yapısı sebebiyle çok sportif duruyor. Ayrıca arka kapının açma kolunu cam seviyesine gizlenmesi ile coupe görünümü elde edilmiş. Kapı altlarındaki kabarıklıklar da gözlerden kaçmıyor.
Toyota C-HR’nin arka kısmı da kendisinden bolca bahsettireceğe benziyor. Küçük tutulan arka cam seviyesinden bagaj dik bir açıyla iniyor. Bumerang formlu stoplarda da farlar gibi bolca LED kullanımı görüyoruz.
İç mekanda Peugeot önde
Toyota’nın iç mekanı dış tasarımındaki keskin çizgilerden nasibini almış. Malzeme kalitesi tatmin edici düzeyde. Orta konsolda en dikkat çeken parça üstte bulunan 8 inçlik ekran. Toyota Touch 2 olarak isimlendirilen bu multimedya sistemi, konumu ve tasarımı itibarıyla, sonradan eklenmiş gibi görünüyor. Ekranın sağında ise Corolla ve Auris’te tanıştığımız dijital saat yer alıyor.
Toyota C-HR’nin göstergeleri iki dairesel yapı ve ortasındaki dijital ekrandan oluşuyor. C-HR 2640 mm’lik dingil mesafesine sahip. Bu uzunluk Peugeot’nun gerisinde kalsa da sınıf ortalamalarını yakalamakta sıkıntı yaşamıyor. C-HR Prius ile aynı platform üzerine inşa edilmesi sayesinde genşlik anlamında önemli bir avantaja sahip. Büyük aks aralığı önde yeterli genişliği sunulmasını sağlıyor. Aynı şekilde arkada da diz mesafesi sorunsuz. Fakat baş mesafesi sınırlı. Ayrıca arkada tavanın alçalan yapısıyla birleşen küçük camların yarattığı ortak tek kelime ile klostrofobik. C-HR’nin bagaj hacmi ise rakibine kıyasla küçük kalıyor ve 377 litre olarak açıklanıyor.
Peugeot 3008’in iç mekanı ise çok konuşulacak türden. İkinci nesil i – Cockpit olarak isimlendirilen ön konsol rakiplerinden daha kaliteli hissettiriyor. Üst bölümdeki malzeme kalitesi çok iyi. Ancak kokpitin alt kısımlardan bu kalite biraz daha düşük tutulmuş. Yeni i – Cockpit’in temelini ilk neslinde olduğu gibi küçük direksiyon simdi ve onun üstünde görülen göstergeler oluşturuyor. Ama ilk nesilde yaşanan görüş problemi bu kez giderilmiş durumda.
Türkiye’de hayalet gösterge olarak isimlendirilen tamamen dijital göstergeler 3008’de yer bulmuş durumda. İstenildiğini gibi özelleştirilen bu ekran baz donanımda bile standart olarak sunulması ile önemli bir avantaja sahip. Kokpitin bir diğer önemli parçası orta konsolun en üstündeki dokunmatik ekran. 8 inçlik bu ekranın dokunma hassasiyeti başarılı. Tek eleştirdiğim ise havalandırma gibi basit bir fonksiyonun bile bu ekrandan kontrol ediliyor olması. Bu ekran Türkiye’de baz donanım hariç tüm donanım seviyelerinde standart olarak sunuluyor.
Orta konsolda ayrıca piyano tipi kumandalar yer alıyor. Fırçalanmış alüminyum görünümlü orta kısımda otomatik şanzımanlı modellerde vites kolu da çok şık görünüyor. Peugeot 3008 eski modele göre 8,2 cm uzamış. Aks aralığı da 6,2 cm artmış. Aracın büyüyen boyutları sayesinde önde sunulan alan yeterli. Arkada da diz mesafesi konusunda sorun yaşatmıyor. Zeminin düz olması ortada oturan 3. yolcu için avantaj. Sadece bu yolcu arka havalandırma çıkışlarının çıkıntısından biraz rahatsız olabilir. 3008’in bagaj hacmi ise 520 litre ve bu değer sınıf ortalamalarını yakalıyor.
Genel olarak iç tasarımda 3008’in önde olduğu kuşkusuz bir gerçek. C-HR’nin özelikle bir alt sınıf gibi algılanan yapısı ve arkadaki ferahlıktan uzak yaşam alanı elini zayıflatan noktaların başında yer alıyor.
Peugeot 3008, Türkiye’de ikisi benzinli üç motorla satılıyor. Benzinli motor cephesinde baz seçenek ödüllü 1.2 litrelik turbo ünite. Bu motor 130 HP güç ve 230 Nm tork üretiyor. En güçlü benzinli motoru ise yine turbo destekli 1.6 litrelik ünite. Bu motorun gücü 165 HP ve 240 Nm torka sahip. 1.6 litre hacmindeki turbo dizel ünite dizel cephesindeki tek güç paketi. 3500 devirde 120 HP güç üreten motorun torku ise 1750 devirde 300 Nm. 1.6 litrelik benzinli motor sadece EAT6, tork konvertörlü şanzımanla satılıyor. Diğer motorlardaysa aynı otomatik şanzımanın yanında 6 kademeli manuel şanzıman seçeneği bulunuyor. Fabrika verilerine göre yakıt tüketimi olarak karşılaştırmamızdaki 1.2 litrelik motor ortalama 5.6 litreye ihtiyaç duyuyor.
Toyota C-HR’de iki tip motor seçeneği bulunuyor. Bunlardan birisi 1.2 litrelik turbo benzinli motor. Bu ünite, 116 HP güç ve 185 Nm torka sahip. Bu motor seçeneğinin fabrika verisine göre tüketim ortalaması 5.9 litre. CVT teknolojili otomatik şanzımanlı versiyonlarında 4×4 opsiyonu da sunuluyor. Diğer motor seçeneği ise konuğumuz olan hibrit versiyon. 1.8 litrelik içten yanmalı ve elektrikli motordan güç alan bu versiyon toplamda 122 HP gücünde. Bu motoru kardeşi 1.2 litrelik versiyondan ayıran en önemli özelliği ise daha yüksek hacimli olmasına karşılık hibrit sistem sayesinde ondan daha düşük tüketime sahip. Hibrit seçeneğin yakıt tüketimi ortalaması ise 3.8 litre olarak açıklanıyor. Bu model 3 yıl – 100 bin km garantiye sahip. Hibrit sistemin aküleri ise 5 yıllık garantiye sahip. Her yıl 25 Euro ödeyerek pillerin garantisini 10 yıla kadar uzatmak mümkün. Aslında iki modelde de 1.2 litrelik benzinli motor alternatifi olmasına karşılık konu düşük tüketimli modeller olunca Peugeot 1.2 lt, Toyota ise 1.8 litrelik hibrit versiyonla önde.
İsteyene benzinli isteyene dizel isteyene de hibrit
Peugeot’da kullanılan 1.2 litrelik turbo benzinli motor aslında PSA Grubu ile Opel’in ortaklığı ile farklı modellerde de kullanılan bir güç ünitesi. 130 HP güç üreten motor alt devirlerden itibaren güç üretme konusunda sıkıntı yaşamaması ile beğeni topluyor. Turbo boşluğu da neredeyse olmayan motor otomatik şanzımanla yüksek uyumu sayesinde kullanım esnasında sürücüsüne keyif veriyor. Motor çok fazla devir çevirmeyi sevmese de hem şehir içinde hem de yüklü durumlarda sürücüsüne ihtiyaç duyulan gücü sorunsuz sunuyor.
C-HR de ise 1.8 litrelik benzinli bir motor ve ona eşlik eden elektrikli bir güç ünitesi yer alıyor. İki motorun koordineli çalışması sayesinde C-HR güç üretmede rakibinden daha homojen bir yapıya sahip. Alt devirlerden itibaren elektrikli motor sayesinde kesintisiz güç sunan model üst devirlerde de bu gücü korumasıyla öne çıkıyor. İki motorun birlikteliğinden elde edilen güç çok yüksek olmasa da optimum sürüş devirlerinde iki motorun birlikteliği sayesinde güç eksikliği hissetmiyorsunuz. Ancak CVT şanzıman motordan gelen gücü azalttığı için aslında motorun tam performansını yola aktaramıyorsunuz. Düşük tüketim için tercih edilen CVT şanzıman bu anlamda üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor ancak performans meraklılarının isteklerini tam olarak karşılayamıyor. Aracın genel karakterinin düşük tüketime ulaşmak olduğu göz önüne alındığında bu durumun kimseyi rahatsız etmeyeceği de bir gerçek.
C-HR’in rakibi 3008’i geçtiği belli başlı iki konu var. Bunlardan biri hibrit motora sahip olması. Orta ve uzun vadede dizel motorların ömrünün sona ermesi gündemde iken benzinli motorun avantajlarını dizel motorun tüketim değerleriyle birleştiren hibrit motor C-HR’nin elini güçlendiriyor. Ayrıca bu modelde 1.2 litrelik versiyonda 4×4 çekiş sisteminin de olması onu tam anlamıyla bir arazi aracı yapıyor.
3008 ise rakibinde olmayan dizel motor alternatifine sahip. Şu anda hibrit motorlardan ziyade dizel motoru tercih eden tüketiciler dikkate alındığında 3008 bu alanda rakibinden daha avantajlı. Ancak Peugeot’nun sadece önden çekişli olarak alınması SUV tutkunları için önemli bir olumsuzluk.
Asfalt üzerindeki sürüşlerde Toyota C-HR yola sağlam basan yapısıyla hemen dikkat çekiyor. Aracın sportif tasarımı yola CVT şanzıman nedeniyle kayıplı olarak aktarılsa da kendisinden bekleneni veriyor. 3008 ise rakibine kıyasla yol tutuş konusunda daha iyi bir otomobil. Gerek virajlarda gerekse otoyol kullanımların rüzgarlardan etkilenme konusunda 3008, C-HR’nin önünde yer alıyor. Her iki aracın darbe emişleri oldukça iyi iken iç mekanda duyulan gürültü konusunda ise Toyota son derece sessiz yapısıyla bu sınıftaki en iyi modellerden biri.
Arazide ise Peugeot rakibini geçmeyi başarıyor. Peugeot 3008 arazi şartlarında Grip Control sistemiyle ilerlerken bu sistem farklı zeminlerde aracın dinamiklerini bir şalter yardımıyla değiştiriyor. Sistemin genel çalışması oldukça etkili olsa da gerçek bir 4×4 karşısında ister istemez geride kalıyor. Toyota C-HR’nin sadece 1.2 Turbo versiyonunda sunulan 4×4 çekiş sistemi hibrit modelde yer almadığı için arazide kardeşi kadar başarılı olamıyor.
Her iki modelin satış fiyatları birbirine oldukça yakın. Toyota C-HR Hibrit versiyonda ÖTV avantajına sahip olduğu için 1.8 litrelik motoruna rağmen ekonomik olmayı başarıyor. Peugeot 3008 ise 1.2 litrelik motorunda cep yakmayan bir model olmasına rağmen dizel motorda yüksek satış fiyatına sahip.
Sonuç
Tasarımlarıyla birbirinden son derece farklı olan bu iki SUV, günümüzün en çok tercih edilen modellerinden. Peugeot 3008 daha geniş yaşam alanı ve tam otomatik şanzımana sahip olması gibi detaylarla rakibini geride bırakırken, C-HR hibrit motora sahip olması ve 1.2 litrelik modelde 4×4 çekiş sistemi sunmasıyla rakibinin önünde yer alıyor. İkisi de farklı ruha sahip olan bu modellerin hitap ettiği tüketici kitlesi de bu nedenle son derece farklı.
Teknik Veriler Toyota C-HR Hybrid Peugeot 3008 Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4/Benzin Sıralı/4/Benzin Yerleşim Önde enlemesine Önde enlemesine Supap/eksantrik sayısı 16/4 16/4 Motor hacmi 1798 cc 1199 cc Maksimum güç 122 HP-5200 d/d 130 HP-5500 d/d Maksimum tork 142 Nm-3600 d/d 230 Nm-1750 d/d Son hız 170 km/s 188 km/s 0-100 km/s hızlanma 11 sn 10.5 sn Şanzıman CVT 6 ileri tam otomatik Aktarma Önden çekiş Önden çekiş Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk Hava kanallı disk/disk Lastikler 215/60 R17 215/65 R17 Depo kapasitesi 43 lt 53 lt Bagaj hacmi 377 lt 520 lt Ağırlık 1455 kg 1270 kg Tüketim (fab. ver.) 4.1/3.8/3.4 lt/100 km 4.7/5.2/6.3 lt/100 km Uzunluk 4360 mm 4447 mm Genişlik 1795 mm 1841 mm Yükseklik 1565 mm 1620 mm Aks mesafesi 2640 mm 2675 mm Fiyat 140.900 TL 138.700 TL Oto STİL Test verileri 0-100 km/s hızlanma (sn) 11.0 10.7 0-400 m (sn) 20.4 20.0 100-0 km/s fren (soğuk)(m) 40.4 40.2 100-0 km/s fren (sıcak)(m) 40.8 40.5 Gürültü 100 km/s (dB) 64 66 Test tüketimi (lt/100 km) 4.7 6.9 Menzil (km) 915 768 Puanlama Maksimum Puan Toyota C-HR Hybrid Peugeot 3008 Tasarım 10 8 8 İç mekan 10 7 9 Motor 10 9 8 Şanzıman 10 7 9 Performans 10 7 8 Yol tutuş 10 8 8 Fren 10 7 8 Tüketim 10 9 7 Donanım 10 7 8 Fiyat 10 7 8 Toplam 100 76 81 Sonuç 2. 1.
Peugeot 3008 Toyota C-HR otostil karşılaştırma