Hafif ticari pazarı Intercity İstanbul Vurak Ak otostil dergi

Hafif ticari pazarı yüzde 40 yükselecek

Hafif ticari pazarı yüzde 40 yükselecek

Filo kiralama sektörünün lider şirketi Intercity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, 31 Aralık 2018’de Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde değişiklik ile ticari araç kiralanmasına 10 yıl sonra yeniden imkan tanınmasının özellikle hafif ticari araç satışında önemli artışlar getireceğine işaret etti. Ak, yürürlüğe giren yönetmelikle kiralama sektörünün 2019 yılında yüzde 20-30 oranında bir artış gösterebileceğini söyleyerek “Bunun yanında öz mallarını satıp sermayesini güçlendirmek isteyen işletmeleri de düşünürsek buradan da yüzde 15’lik bir artış daha gelebilir. Böylelikle hafif ticari otomobil pazarında yüzde 40’lara varan yükseliş beklenebilir” dedi.

“Yerli Üretim Tercih Edilecektir”

Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, hafif ticari araç talebinde artış sağlayacağını öngördükleri bu düzenlemeyi birkaç yıldır beklediklerini kaydederek “Ticari araçların kiralanması konusunu çeşitli platformlarda dile getiriyorduk. Sonunda yerinde bir kararla hayata geçirilmiş oldu. Hafif ticari araç üretim üssü konumunda olan ülkemizde pazar, 2018 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 42,3 azalarak 134 bin 616 adede gerilemişti. Hafif ticari araç pazarı bugün toplam otomobil satış pazarının yaklaşık yüzde 30’nu oluşturuyor. Yeni yönetmelikle birlikte Türkiye’de üretilen ve yerlilik oranı en yüksek hafif ticari araçlar en çok tercih edilen araçlar olacaktır. Bu durum; çok azalmış olan ticari araç satışlarının 2019 yılında artması için önemli bir doping etkisi yapacaktır” dedi.

Kiralama Sektörü İvme Kazanacak

Ak, hafif ticari araçların tekrar kiralama yapısına geçmesini memnuniyetle karşıladıklarını da söyleyerek “Şimdi sektörümüzün yüzde 20-30 bandında yükselmesi beklenebilir. Öz mallarını satıp sermayesini güçlendirmek isteyenleri de düşünürsek, fazladan yüzde 15’lik bir artış daha gerçekleşebilir. Araç alım maliyetleri ve kredilendirme oranları yüksek olduğundan, firmalar kiralama yaparak kendi işlerini devam ettirdikleri gibi, kiralama sektörü üzerinden otomobil pazarında satışların artmasını da sağlamış olacaklar” şeklinde konuştu.

Bugün Türkiye’de trafiğe kayıtlı 22 milyon araçtan sadece 3,5 milyon adedinin şirketler tarafından kullanıldığına ve bunların büyük bir çoğunluğunun öz sermaye ile alınmış araçlar olduğuna dikkat çeken Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak şunları söyledi;

“2008 yılında getirilen düzenlemeyle özellikle KOBİ’ler araçlarını öz sermayeleri ile araç aldılar. Araçlarını kredi kullanarak satın aldıklarından hem yüksek faizle karşılaştılar hem de ile kredi limitlerini de bu iş için doldurdular.
31 Aralık 2018’de yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile artık küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) de ihtiyaçları olan ticari ve hafif ticari araçları filo kiralama yöntemiyle bünyelerine katabilecekler. Böylelikle artık peşin ödeme ile araç almayı tercih etmeyen KOBİ’lerin sermayeleri güçlenecek. Kiralama yapmaları durumunda kredi faizlerinden etkilenmeyecekler ve araç için de kredi limitlerini doldurmayıp, işlerine odaklanabilecekler”

‘’Kiralamanın bir avantajı da bakım ve onarım giderleri’’

Vural Ak “Kiralamanın avantajlarından birinin de bakım ve onarım gibi gider kalemlerinin olmamasıdır. Çünkü satın almalarda işletmelerin süreç içerisinde yaşadıkları bakım, onarım maliyetleri ve dönem sonunda 2. el araçtan oluşan değer kayıpları olmaktaydı. Kiralama yaparak sonradan karşılaşılacak sürpriz faturalardan böylelikle kurtulmuş olacaklar. Ayrıca bakım, onarım esnasında da binek araç desteği alarak araçsız kalmayacaklar. Intercity olarak ticari araç kiralamasına yönelik bütün altyapımız hazır ” diye konuştu.