Land Rover Discovery Sport, Freelander modelinin devamı olarak üretildi. Land Rover, Freelander II’den sonra III yerine Discovery Sport olarak devam etmeyi uygun gördü. Bu isim değişikliği aracın hem tipi hem de teknolojisinde etkili oldu.
Discovery Sport, öncüsü Freelander’le çok benzerlik taşımıyor. Yeni Land Rover modellerinde görmeye alıştığımız tasarım felsefesi Discovery Sport’ta da karşımıza çıkıyor. İri ön panjur ve led gündüz farlarını da barındıran modern ışık grubu Land Rover çizgilerinin başlangıcı oluyor. Tamponda yer alan sis farları ince tasarımı ile abartıdan uzak. Araca yandan baktığımızda öncüsü Freelander’dan daha sportif olduğunu söylemek mümkün. Bu sportiflik C ve D sütunlarının Freelander’a göre düz değil ve eğimli. Bu da araca sportif bir hava katıyor. Arka kısımda led stop gurubu aracın özgün tasarımını bütünlüyor.
FERAH İÇ MEKAN
Land Rover, Jaguar’la ortaklığın ardından motor ve şanzıman gibi iç mekanda da ortak malzemeler kullanıyor. Bu durum iç dikiz aynasında iki markanın logosunun kullanılmasıyla başlıyor. Orta konsolda kullanılan ekran ve kullanılan butonlar Jaguar’dan tanıdık geliyor. Orta konsol ergonomik açıdan başarılı ve rahat alışılan bir yapısı var. Yuvarlak vites joystiğinine alışmak çok kolay ve kullanımı anlaşılır. Motor çalıştığında yukarı çıkan yuvarlak vites kolu motoru stop ettiğinizde zemine kadar inip kayboluyor.
Direksiyon simidi ele rahat oturuyor. Üzerindeki butonlara ulaşmak oldukça kolay. Gösterge panelinde her şey yerli yerinde ve rahat okunuyor. Hız ve devir göstergenin ortasındaki dijital ekranda yol bilgisayarı verileri ve araç parametreleri gösteriliyor.
Discovery Sport’un malzeme kalitesinin ise ne yazık ki bu aracın en zayıf noktası. Özellikle konsolun pek çok yerinde kullanılan plastik malzeme oldukça sert. Kimi alanlarda bu malzemeyi deri kaplama ile saklamaya çalışmış olsalar da sonuç başarılı olmamış.
Sürücü ve ön yolcu koltuğu konfor bakımından oldukça başarılı. Aynı şekilde arka koltuk genişlik anlamında sorunsuz. Discovery Sport’u isterseniz 7 koltuklu olarak satın alma seçeneğiniz de bulunuyor.
MODERN MOTOR
Jaguar-Land Rover tarafından geliştirilen Ingenium motor ailesinin bir üyesi olan 2.0 litrelik dizel motor Discovery Sport’da da görev yapıyor. 1999 cc hacmindeki alüminyum blok, değişken geometrili turbo beslemeye sahip. Motor 4000 d/d’de 180 HP güç ve 1750 d/d’de 430 Nm tork üretiyor.
9 ileri otomatik şanzımanda Jaguar’la ortak kullanılıyor ve şanzımanın vites geçişleri oldukça başarılı. Joystick şeklindeki vites kolu da oldukça rahat türden.
Performans ve ekonomi odaklı bir oranlama seçilen şanzıman bu iki özelliği de kapsıyor. Spor kullanım modu da bulunan şanzıman bu moddayken daha üst devirlerde vites değiştiriyor.
Bu arazi aracının maksimum hızı 188 km/s olarak belirtiliyor. Testlerimizde 0-100 km/s hızlanma değerini 9.2 saniye olarak belirledik. Test sırasındaki tüketim değerimizse 7.8 lt/100 km olarak ölçüldü.
YOL TUTUŞ KARAKTERİ BAŞARILI
Asfalt kullanımı başarılı olan Discovery Sport, Freelander’dan farklı bir arka süspansiyon kullanıyor. Modernize edilen süspansiyon yol tutuş ve konfor konusunda başarıya destek oluyor. Orta konsolun altında bulunan kullanım özellikleri seçeneklerinden yol şartlarına uygun seçeneği seçiyorsunuz. Bu seçeneklerden çimen, çakıllı yol ve kar seçeneği tek seçenekte toplanmış. Diğer seçeneklerse kum ve çamur. Bu seçeneklerde 4 tekerleğe aktarılan tork kilit sayesinde daha iyi dağıtılıyor. Araç yavaş ama güvenli şekilde ilerliyor. Yokuş iniş desteği ile daha güvenli hale gelen araç gaza ve frene basmadan düşük hızda güvenli şekilde yokuştan iniyor.
Land Rover Discovery Sport, test aracımız HSE doanım özelliğine sahip. Aracın standart donanım seçeneği zengin. Fakat Discovery Sport’un diğer donanım paketlerinde olduğu gibi HSE paketinde opsiyonel aksesuar listesi oldukça uzun. Jantlardan dış ve iç mekana kadar aracın her yerini opsiyonlarla kişiselleştirebiliyorsunuz.
Test aracımızın fiyatı 471.424 TL olarak belirtiliyor. Bu fiyatın, zengin donanıma baktığımızda da yüksek olduğu aşikar.
SONUÇ
Land Rover Discovery Sport 2.0 TD4, kullanım özellikleri açısından keyifli bir yapıya sahip. 180 HP’lik güçlü sayılabilecek motor 9 iler şanzımanla uyumlu. Yeterli iç mekan konfor konusunda sorunsuz. SUV sınıfındaki rakiplerinden arazi kullanımında başarılı olduğunu söylemek lazım.
TEKNİK VERİLER LAND ROVER DISCOVERY SPORT 2.0 TD4
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4/Dizel
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
Motor hacmi 1999 cc
Maksimum güç 180HP-4000 d/d
Maksimum tork 430 Nm-1750 d/d
Son hız 188 km/s
0-100 km/s hızlanma 8.9 sn
Şanzıman 9 ileri otomatik
Aktarma 4 tekerlekten çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/ disk
Lastikler 235/60 R18
Depo kapasitesi 54 lt
Bagaj hacmi 780lt
Ağırlık 1785 kg
Tüketim (fab. ver.) 4.7/5.3/6.3 lt/100 km
Uzunluk 4599 mm
Genişlik 2069 mm
Yükseklik 1724 mm
Aks mesafesi 2741 mm
Fiyat 471.424 TL
OtoSTİL Test Verileri
0-100 km/s hızlanma (sn) 9.2
0-400 m (sn) 17.2
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 38.9
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 39.4
Gürültü 100 km/s 65 (dB) 65
Test tüketimi (lt/100 km) 7.8
Menzil (km) 692
Beğendi/Beğenmedi
Murat Tosun Beğenmedi
Mert Duran Beğendi
Gürkan Gençyılmaz Beğendi