Biz mi ucuzuz Avrupa mı pahalı? | OTOSTİL

Biz mi ucuzuz Avrupa mı pahalı?

Biz mi ucuzuz Avrupa mı pahalı?

LeasePlan’in 2016 CarCost (Otomobil Maliyeti) Endeksi açıklandı. Çalışmanın 2016 sonuçlarına göre en yüksek otomobil sahipliği maliyeti, benzinli otomobillerin aylık 708 Euro’luk ortalaması ile Norveç oldu. Türkiye, düşük bakım ve onarım maliyetlerinin etkisiyle toplam aylık araç sahipliği maliyetinde, araştırma yapılan 24 Avrupa ülkesi içinde 19. sırada yer alarak,  ekonomik ülkeler içinde kendisine yer buldu. 

LeasePlan’in her yıl yayınladığı LeasePlan CarCost (Otomobil Maliyeti) Endeksi, bu yıl da otomobil kullanım maliyeti konusunda ilginç sonuçlar ortaya koydu. Çalışmanın 2016 sonuçlarına göre en yüksek otomobil sahipliği maliyeti 708 Euro ile Norveç oldu ve Norveç bu sonuçla en ucuz ülke olan Macaristan’ı ikiye katladı. Benzinli otomobil araç sahipliğinde Norveç’i 678 Euro ile İtalya izlerken, üçüncü sırada ise 673 Euro ile Danimarka yer aldı. Dizel otomobil kullanıcıları için ise en pahalı ülke Hollanda oldu. Hollandalılar dizel araçlarına ayda 695 Euro harcıyor. Dizel otomobilde ikinci sırada 684 Euro ile Finlandiya yer alırken, benzinli otomobilde yüksek maliyette lider olan Norveç ise 681 Euro ile bu alanda da üçüncü sırada bulunuyor. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde, benzinli ve dizel otomobil kullanımının ayda 369 Euro’dan başlayan bedelleri önemli ölçüde düşük oluşu ile dikkat çekiyor

Türkiye ise söz konusu sıralamada 24 ülke içinde 19. sırada yer alarak, küçük-kompakt sınıf otomobil sahipliği aylık maliyetinde en ekonomik ülkelerden biri oldu. LeasePlan CarCost (Otomobil Maliyeti) Endeksi’ne göre Türkiye’de benzinli otomobil kullanmanın aylık maliyeti 448 Euro iken,  dizel otomobil kullanım maliyeti ise 418 Euro oldu.

Türkiye’de işçilik ucuz 

Türkiye, ayda 28 Euro’luk en düşük bakım ve onarım maliyetine sahip ülke olmasıyla da ön plana çıktı. Bu sıralamada en pahalı ülke ise 85 Euro ile İsveç oldu. Bunun sebebi olarak ise iş gücü maliyetleri olarak gösteriliyor. Zira İsveç’te saat başı çalışma ücreti Türkiye’dekinin üç katını bulabiliyor.