SUV yapmak Alman işi mi? İddialı SUV'lar karşı karşıya | OTOSTİL

SUV yapmak Alman işi mi? İddialı SUV’lar karşı karşıya

SUV yapmak Alman işi mi? İddialı SUV’lar karşı karşıya

Günümüzde bir SUV satın almak isterseniz karşınızda pek çok seçenek bulunuyor. Hepsi de birbirinden iddialı bu araçlar içinde Alman modellerinin üstünlüğü olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak satış rakamlarına göre durum hiç de öyle değil. Peki ama SUV sınıfına yeni dahil olan Peugeot 3008, MPV’den devşirilen yapısıyla bu zorlu sınıfta kendisini kabul ettirebilecek mi?

Kış geldi, arazi araçları yeniden popüler oldu. Yerden yüksek yapıları sayesinde bu araçlar görünen o ki uzun bir süre daha çok tercih edilen modeller olacak.

_3BG8530_1

Ancak bu araçlar gerçekten arazi aracı mı? İşte ası sorulması gereken soru bu. Ne yazık ki şu anda satılmakta olan pek çok model aslında bir Crossover. Yani aslında bu araçları arazi aracı görünümlü olsa da yerden yüksek bir otomobil gibi düşünebilirsiniz. Peki ama bu modeller içinde safkan arazi araçları yok mu? Elbette var. İşte bu karşılaştırmamızda karşı karşıya getirdiğimiz 4 model arasında hem Crossover hem de safkan SUV’lar var. Peki ama bu kadar farklı karakterli araçlar içinde birinciyi neye göre mi seçtik? Her şeyden önce bu dört modelin en uygun fiyatlı 4 dizel versiyonunu karşılaştırdık. Bu durumda Hyundai küçük hacimli dizel motora sahip olmaması nedeniyle geride kalsa da güçlü motoru sayesinde performans anlamında rakiplerinin önünde yer aldı.

Karşılaştırmamızın en yeni üyesi ise kısa süre önce satışa sunulan Peugeot 3008 oldu. MPV’den SUV’a dönüşen modelin zorlu rakipler karşısında nasıl bir performans sergilediğini merak ediyorsanız buyurun karşılaştırmamızı okumaya…

TASARIMLAR SERT

İlk nesil SUV ve Crossover modellerinde tasarımlar genellikle yuvarlak hatlarla hazırlanır ve daha çok kadınların hoşuna gidecek detaylara yer verilirdi. Ancak günümüzde bu algı tamamen değişti ve bu sınıftaki modeller birbirinden sert yüzlere kavuştu. Kadınların da bu tasarımı sevmesi sonucu yollardaki modeller dikkat çekme ve güçlü görünme konusunda çok başarılı bir hal aldı. _3BG8536_1

Hyundai Tucson markanın kullanmaya başladığı tasarım dilini kendisine adapte etmiş. Geriye doğru çekik farları ile Uzakdoğulu olduğunu ortaya koyan model, büyük ızgarası ile fark ediliyor.

Peugeot 3008 ise öncüsünün sıkıcı tasarımından tamamen kurtularak oldukça şık ve albenili görünen bir model halini almış. Aracın genelinde agresif hatlar kullanılırken iki renkli gövdenin de etkisiyle bu dörtlü içinde en sert tasarıma sahip olduğunu söylemek mümkün.

Renault Kadjar ise söz konusu tasarım olunca rakiplerinden geri kalıyor. Aracın bütünde herhangi bir tasarım olumsuzluğu olmasa da öne çıkan bir detay da bulmak mümkün değil.

Tiguan klasik VW çizgilerine sahip yapısıyla şık ve albenili olmayı başarıyor. Agresif hatlardan kaçınılan tasarımda elegant yapı ön plana çıkartılmış.

_3BG8764

ŞOV İÇERDE

SUV’larımızın iç mekanları birbirlerinden oldukça farklı. Kimi teknolojik özelliklere ağırlık verirken bazıları şıklığı ön plana çıkartmış.

En yeni olmasının getirdiği avantajla 3008’in yaşam alanı hem teknolojik hem de dikkat çekici. i-Cockpit adı verilen orta konsolda sürücü odaklı bir yapı tercih edilmiş. Genel olarak kaliteli malzeme ve ergonomisi yüksek bir konsola sahip olan 3008’de hoşuma gitmeyen tek detay hem konsolu hem de kapı içlerini saran kumaş kaplama. Bana göre bu tercih fark yaratmak anlamında güzel olsa da kalite algısı anlamında ucuz bir görünüm sunuyor.

İç mekan konusunda şansız bir model olan Kadjar ise yaşam alanı genişliği konusunda rakiplerinden iyi olsa da ne yazık ki Japon kardeşi Qashqai’deki gibi ucuz plastik malzeme kalitesi ve siyahların hakimiyetindeki atmosfer nedeniyle kalite algısını düşürüyor. Aslında bu olumsuzluk aracın satış fiyatı dikkate alındığında göz ardı edilebilir. Çünkü bu dörtlü içinde en uygun fiyat etiketine sahip olan Kadjar’ın böylesi bir tasarruf yapması kabul edilebilir.

vw-tig-u-004

Tiguan’ın iç mekanı ise teknolojik anlamında önemli yeniliklere sahip. Sürücünün önündeki büyük gösterge paneli ile birlikte ortadaki navigasyon ekranı bütünlük içinde. Ayrıca versiyona bağlı olarak sunulan sürüş bilgilerinin yansıtıldığı Head-Up Display bu iki ekrana ilave edildiğinde Tiguan en teknolojik iç mekana sahip model oluyor.

Tucson ise sadece 2.0 litrelik dizel motorla satılmasından ve bu motorun da üst paketle ithal edilmesinden ötürü en şık ve albenili yaşam alanına sahip model. İç mekandaki plastik malzeme kalitesi konusunda çok başarılı olmasa da genel olarak başarılı işçilik seviyesi ve deri döşemenin etkisiyle Tucson en kaliteli ambiyansa sahip SUV. Ayrıca araçta sunulan koltuk ve direksiyon ısıtma gibi sistemlerle vitesin arkasındaki diferansiyel kilit butonları da iç mekandaki kalite algısını ve SUV kimliğini açığa çıkartıyor.

DİZEL MOTORLAR POPÜLER

Bu sınıfta yer alan araçların büyük çoğunluğu dizel motorla tercih ediliyor. Her ne kadar modellerin hepsinde çok iyi benzinli motorlar da ola da Türkler hala dizel motor konusunda ısrarcı.
Motor konusunda eli en güçlü model Kadjar. Araçta 2 farklı vergi avantajlı dizel motorla birlikte yine ÖTV ve MTV avantajlı 1.2 litrelik benzinli motor sunuluyor. Üstelik Kadjar 1.6 dizel versiyonda 4×4 çekiş sistemini de sunuyor. Tüm bunlara bir de uygun fiyat etiketini ekleyince modelin albenisi artıyor.

Tiguan da motor gamı açısından başarılı bir model. VW’nin yaşadığı emisyon skandalı sonrasında 1.6 TDI motorda DSG vites kutusunu sunmayı bırakması model için kötü olsa da 1.4 TSI motorda bu vites kutusunu almak mümkün. Eğer illa dizel otomatik isterim derseniz o zaman firma size 2.0 litrelik versiyonu sunuyor ki bu modelde 4Motion 4×4 çekiş sistemi de sunuluyor.

Peugeot 3008 motor anlamında biri benzinli iki alternatife sahip. İki motorda da otomatik vites kutusunu sunmasıyla da modelin bu anlamda eksiği bulunmuyor. Ancak kendisini SUV olarak lanse eden bir modelde 4×4 çekiş sisteminin olmamasını kabul etmek mümkün değil. Bu nedenle de aslında 3008 bir SUV değil; Crossover.

_3BG8761

Hyundai Tucson motor konusunda hem çok şanslı hem de çok şanssız bir araç. Modelde 1.6 litrelik benzinli bir motor alternatifi bulunurken bu motorda firma hem 4×4 çekiş sistemini hem de otomatik vitesi sunuyor. Ancak konu dizel olunca Hyundai’nin 1.6 litrelik bir versiyonu bulunmuyor ve tüketicilere sadece 2.0 litrelik otomatik vitesli ve 4×4 çekiş sistemli model sunuluyor. Bu da yüksek vergi dilimi nedeniyle aracın satış fiyatını ve sonrasında da MTV’sini artıyor.

ASFALT I DAHA ÇOK SEVİYORLAR

Her ne kadar üreticiler bu araçlar için arazi aracı ya da SUV dese de günlük kullanımlarda bunun böyle olmadığını çok iyi anlıyorsunuz. Yerden yükseklikleri bile bazı modellerin araziye hiç uygun olmadığının kanıtı.

Tucson sahip olduğu 4×4 çekiş sistemi ve elektronik kilit başka olmak üzere arazi takviyeleri ile dörtlümüz içinde araziye çıkmaya en çok istekli model. Uygun lastiklerle pek çok zeminde ilerlemeyi başaran model, yumuşak kumlarda ise zorlanıyor. Asfalt üzerinde ise oldukça konforlu yol alan modelin yan rüzgarlardan daha az etkilenmesi ve iç mekana daha az ses alması lazım.

3008 artık kendisini SUV gibi görse de araziye uygun bir model değil. Ne yazık ki herhangi bir takviyeye sahip olmadığı gibi 4×4çekiş sistemini de sunmuyor oluşu nedeniyle aracın 219 mm’lik yerden yüksekliği ve 20 derece yaklaşma-29 derecelik uzaklaşma açıları arazide yeteri olmuyor. Şasinin rijitliği de arazi için yeterli değil. Ancak konu asfalt sürüşleri olunca 3008 çok konforlu olurken virajlarda da en çok güven veren model olmayı başarıyor.

Renault Kadjar platform kardeşi Qashqai gibi hafif arazide sorunsuz ilerleyebiliyor. Eğer ki 4×4 çekiş sistemli versiyonu tercih o zaman uygun bir lastik olması durumunda model sizi yarı yolda bırakmıyor. Asfalt kullanımında ise Kadjar eğer 19 inçlik jantları tercih etmezseniz çok iyi bir yol arkadaşı oluyor. Bu büyük lastikler ne yazık ki arka koltuktaki konforu çok azaltıyor.

Tiguan da kendisini asfalt üzerinde daha rahat hisseden bir model. Aracın 2.0 TDI versiyonu dışında 4×4 çekiş sistemi ve takviyeler sunulmadığı için yumuşak zeminlerde ilerlerken çok zorlanıyor. Manuel vites kutusu ile durumu bir nebze kontrol altına mümkün olsa da 1.4 TSI DSG versiyonlarda vites kararsız kalıyor ve hareket etmek çok zorlaşıyor. Ancak asfalt üzerinde özellikle DSG vitesle yaptığınız sürüşler tartışmasız bu dörtlü içinde en konforlusu olacaktır.

_3BG8817

FİYATLAR ÇOK KARIŞIK

Günümüzde siz bir aracı ne kadar beğenmiş olursanız olun ister istemez satış fiyatı satın almada kararınızı vermenize neden olacaktır. İşte bu durumda da 2.0 litrelik motora sahip olmasından ötürü Tucson önemli bir dezavantaja sahip. 190 bin TL’lik fiyat etiketi aslında öylesine yüksek ki bu fiyata neredeyse iki adet Kadjar almak mümkün. Ayrıca en büyük rakiplerden Tiguan 2.0 litrelik motor, 4×4 çekiş sistemi ve DSG vites kutusu ile 174 bin TL’lik satış fiyatına sahip. Hyundai fiyatlandırma konusunda rakiplerinden ders alsa iyi olur. Ama bana benzinli motor da olur derseniz o zaman Hyundai size 85.700 TL’ye GDI Tucson sahip olma imkanı sunuyor.
En uygun fiyatlı model Kadjar’ın üst versiyonlarının fiyatları ise en üst versiyonda bile 110 bin TL seviyesinde kalıyor. Firma bu ücret karşılığında hem yeni 1.6 litrelik dizel motoru hem de 4×4 çekiş sistemini tüketicilere sunuyor. Ancak Renault’da hem 4×4 hem de otomatik bir Kadjar almak mümkün değil.

Peugeot 3008 ise benzinli motorda 94.900 TL gibi iddialı bir başlangıç fiyat etiketine sahip. Aracın dizel motorlu versiyonu 107.900 TL’den alınabiliyor. En üst donanım paketi ile Peugeot size 149.900 TL karşılığında GT-Line paketi, dizel motor ve otomatik vitesi bir arada sunuyor. Ancak ne yazık ki Peugeot’nun hiçbir versiyonunda 4×4 çekiş sistemi sunulmuyor.

Pek çok sınıfta birinciliğe alışkın olan VW ise Tiguan için 96 bin TL’den başlayan bir fiyat etiketi hazırlamış. Dizel motorda ise 110 bin TL vermek gerekiyor. Ancak 1.6 DI motoru tercih ettiğinizde ne DSG ne de 4×4 çekiş sistemini alabiliyorsunuz. Eğer istediğiniz sadece DSG vites ise o zaman 1.4 TSI motor alternatifiniz de bulunuyorken, 2.0 TDI motorda DSG ve 4×4’e direkt sahip oluyorsunuz. 2.0 TDI için firma 174 bin TL bedel talep ediyor.

SONUÇ

Günümüzde bir SUV veya Crossover almak istiyorsanız o kadar seçenek içinde tercih yapmak gerçekten hiç kolay değil. Ancak burada ihtiyacınızı iyi belirlemeniz şart. Eğer benim için 4×4 ve dizel motor olmazsa olmaz diyorsanız o zaman ya yüksek fiyatlara razı olacaksınız ya da Kadjar’ı manuel vitesle tercih edeceksiniz. Yok benim için dizel motor yeterli derseniz zenginleşen seçenekler arasından kişisel beğeninize uygun modele bakmalısınız. En son satışa sunulan Peugeot 3008 ne yazık ki lanse edildiği gibi bir SUV’da olması gereken 4×4 çekiş sistemini hiçbir versiyonda sunmadığı için bu karşılaştırmadan galip çıkamıyorken Tucson’da 1.6 dizel eksikliği nedeniyle önemli puanlardan oldu. Kadjar iç mekandan kaybettiği puanları uygun fiyatıyla geri kazanırken Tiguan önemli zayıflıklara sahip olmamasıyla ortalamada birinci olmaya hak kazandı.

Teknik veriler Hyundai Tucson Peugeot 3008 Renault Kadjar VW Tiguan

Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4/Dizel Sıralı/4/ Dizel Sıralı/4/ Dizel Sıralı/ 4/ Dizel
Yerleşim Önde enlemesine Önde enlemesine Önde enlemesine Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2. 16/2. 16/2. 16/2.
Motor hacmi (cc) 1995 1560 1461 1598
Maksimum güç (HP-d/d) 185-4000 120-3500 110-4000 115-2900
Maksimum tork (Nm-d/d) 400-1750 300-1750 260-1750 280-1700
Son hız (km/s) 201 189 182 185
0-100 km/s hızlanma (sn) 9,5. 11,2. 11,9. 10,9.
Şanzıman 6 ileri otomatik 6 ileri manuel 6 ileri manuel 6 ileri manuel
Aktarma Dört tekerlekten çekiş Önden çekiş Önden çekiş Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk Hava kanallı disk/disk Hava kanallı disk/disk Hava kanallı disk/disk
Lastikler 245/45 R19 215/65 R17 215/65 R17 215/65 R17
Depo kapasitesi (lt) 62 53 55 58
Bagaj hacmi (lt) 488 520 472 615
Ağırlık (kg) 1690 1300 1455 1495
Tüketim (fab. ver.)(lt/100 km) 5,6/6,5/8,0 3,5/4,0/4,7 3,6/3,8/4,1 4,2/4,8/5,8
Uzunluk (mm) 4475 4447 4449 4486
Genişlik (mm) 1850 1841 1836 1839
Yükseklik (mm) 1660 1624 1613 1632
Aks mesafesi (mm) 111 2675 2646 2681
Fiyat 190.300 TL 107.900 TL 90.900 TL 109.087 TL

Test verileri Hyundai Tucson Peugeot 3008 Renault Kadjar VW Tiguan

0-100 km/s hızlanma (sn) 9,8. 11,5. 12,3. 11,2.
0-400 m (sn) 20,1. 21,2. 21,7 20,9
100-0 km/s fren (soğuk)(m) 40,4 41 40,2 40,5
100-0 km/s fren (sıcak)(m) 40,7 41,3 40,4 40,9
Gürültü 100 km/s (dB) 65 66 66 65
Test tüketimi (lt/100 km) 8,9. 6,2. 5,9. 6,1.
Menzil (km) 697 855 932 892

Puanlama Maksimum Puan Hyundai Tucson Peugeot 3008 Renault Kadjar

Tasarım 10 8 8 7
İç mekan 10 7 8 6
Motor 10 9 8 8
Şanzıman 10 7 7 7
Performans 10 9 8 7
Yol tutuş 10 8 8 8
Fren 10 8 7 9
Tüketim 10 6 7 9
Donanım 10 8 7 7
Fiyat 10 6 8 9
Toplam 76 76 77
Sonuç : Tiguan 1. Kadjar 2. 3008 3. Tucson 4.